Hyppää pääsisältöön

"Tajuntamme ja sen rajojen tarkastelu yhdistää kutkuttavasti tieteen ja henkisyyden tutkimuksen – ja saattaa tarjota meille vastauksia tulevaisuuteen"

Docventuresin syksyn päättää dokumentti Neurons to Nirvana

Oliver Hockenhullin ohjaama dokumenttielokuva Neurons to Nirvana (2013) sukeltaa syvälle mieleen. Se tarkastelee psykoaktiivisten aineiden historiaa, kehitystä ja nykyistä keskustelua lääketieteen ja kulttuurin valossa.

Dokkari rikkoo viiteen erilaiseen psykedeeliin liittyviä tabuja ja avaa niiden mahdollisuuksia mielen sairauksien parantamisessa.

Asiaa on vaikea käsitellä suoraviivaisen tieteellisellä tavalla, koska siihen liittyy irrationaalisia pelkoon perustuvia reaktioita. Niillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, mitä huumeet ovat tehneet ja voivat tehdä tulevaisuudessa.

― Ingrid Pacey, psykologian tohtori, MDMA-tutkija dokumentissa

Psykedeelien käytöstä lääkinnällisenä ja terapeuttisena hoitona kertovat elokuvassa vuorotellen niin tutkijat, psykologit, neurokemistit kuin shamaanitkin.

Psyykessä on viisautta, joka tulee yhä tietoisemmaksi siitä, millaisen kokemuksen kukin henkilö tarvitsee kasvaakseen psykologisesti ja henkisesti.

― William Richards, John Hopkinsin lääketieteellisen yliopiston tohtori ja johtava tutkija dokumentissa

Elokuva päättää Docventuresin tämän syksyn dokkarikuukauden.

Kilpajuoksussa suuria globaaleja kriisejä vastaan tarvitaan totaalinen ja laajamittainen muutos ajattelussamme. Tajuntamme ja sen rajojen tarkistelu yhdistää kutkuttavasti tieteen ja henkisyyden tutkimuksen ja saattaa tarjota meille vastauksia tulevaisuuteen.

― Tunna Milonoff

Jos tieteellä on vahvaa näyttöä psykedeelien hyödyistä, syy niiden pelkoon löytyy yhteiskunnasta ja kulttuurista.

― Riku Rantala

Artikkelin elokuvasta otetut kuvat: Moksha Media Incorporated