Hyppää pääsisältöön

Ruumissäkkejä, kyynelkaasua ja leikkirynkyillä varusteltu uima-allas – Naissotilaat paljastavat mieleenpainuvimmat inttimuistonsa

Aika kultaa muistot – myös inttimuistot. Naissotilaat 2 -sarjan kulisseissa kärsittiin kuumuudesta ja kyynelkaasusta, mutta sarjassa seikkailleet Milla Knutsson, Anni Niemelä, Henna Kaski ja Anne Isokorpi ovat jo kommelluksista toipuneet. Nykyään erikoiset armeijakokemukset ainoastaan naurattavat.

Olin lääkintämiehenä, joten leireillä kuului välillä yllättävä käsky: "Ottakaa neulat esiin ja vetäkää housut alas, nyt on suolaliuoksen aika!" Siinä sitten keskellä metsää tökittiin menemään sekä omiin että kavereiden reisiin.

Milla Knutsson, tykkimies, palvelusaika 255 päivää

Kasasin kamiinaa teltassa, kunnes jostain syystä kaksi rakennelman ylintä palikkaa tipahti suoraan päähäni – toinen palikka repäisi pudotessaan korvani auki. Kenttäsairaanhoitaja oli sitä mieltä, että tikataan se tässä ja nyt, tehdään tästä koulutustilanne! Itse en ollut samaa mieltä, vaan vastustin vertavuotavana asiaa kovaäänisesti. Korva liimattiin, ja parikymmentä minuuttia myöhemmin jatkoin kamiinan kokoamista niin kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan.

Milla Knutsson

Merisotakoulussa päivystäjä tuli toteamaan, että tänään on saunapäivä. Tilanteessa ei muuten ollut mitään ihmeellistä, mutta lomien takia koko saarella oli yhteensä ehkä neljä ihmistä – Suomenlinnan sauna taas vetää melkeinpä sata henkilöä. Siinä sitten saunoin ainoana naisena yksin 45 minuuttia älyttömän pitkillä lauteilla, koska päivystäjän mielestä saunominen on sotilasoikeus ja -velvollisuus. Rento kokemus.

Milla Knutsson

Muistan lääkärintarkastuksesta sen, kuinka outoa oli, että vaa’alle noustiin muiden tuijottaessa. Sitten kaksi miestä vielä huutelee painoasi eteenpäin! Näin naisena oli vaikeaa ajatella kilomäärää pelkkänä numerona muiden joukossa.

Henna Kaski, alokas, palvelusaika 3 viikkoa

Yhtenä merkittävimpänä muistona inttiajoilta mielessäni on kuumuus – ja se hiki! Juoksimme polviasennossa täydet varusteet päällä hirveällä helteellä. Tosiasia kuitenkin on se, että hiki kulki mukana, vaikka olisi juuri astunut ulos suihkusta.

Henna Kaski

Alokkaat testasivat kaasunaamareidensa kireyttä kyynelkaasupanoksella varustellussa teltassa, ja me mediamiehet päätimme odotellessamme rakentaa ihmispyramidin. Juuri kun olin kivunnut pyramidin huipulle koko rakennelma romahti, ja kaikki sen osat alkoivat yskimään, räkimään ja pyörimään lumihangessa. Tuuli oli kuljettanut teltasta poistuneiden alokkaiden vaatteista kyynelkaasua suoraan sommitelmaamme päin.

Anni Niemelä, kaartin jääkäri, palvelusaika 255 päivää

Päässäni alkoi heittää helteellä ampumaradalta lähtiessä. Nostin käden pystyyn ja ilmoitin, että oksettaa ja pyörryttää – siispä saman tien metsänreunaan jalat puuta vasten pystyyn. Kouluttaja heitti, että kyseessä ei ole mikään märkä t-paita -kilpailu, mutta alokas Niemelä on kasteltava. Kouluttajan käskystä alikersantti alkoi kaataa vesipullosta vettä päälleni. Totesimme, että tässä nyt niitä inttimuistoja sitten luodaan.

Anni Niemelä

Vedimme kuntopiiriä ja lenkkiä valtion virallisissa, kunnes liikuntakouluttajamme ohjasi joukkueen laiturille. Kastauduimme yksitellen smurffipuvut päällä joulukuiseen meriveteen palautumaan treeneistä – tosin laiturille noustessa täytyi vielä vetää haarahyppyjä, jottei puku olisi jäätynyt päälle.

Anne Isokorpi, ylimatruusi, palvelusaika 255 päivää

Upinniemen uimahallissa oli poikkeuksellisia vesileluja: muovisia rynnäkkökivääreitä. Uikkarit päällä ja leikkirynkky kainalossa treenatessa tuli mietittyä, ettei samanlaista hommaa tule harrastamaan perusuimahalleissa.

Anne Isokorpi

Sotilaspastori puhui meille Kiikalassa kuolemasta. Kun tyhjät ruumissäkit olivat maassa esillä, menivät varusmiehet hiljaisiksi.

Anne Isokorpi

Intin käynyt nainen! Millaisia hauskoja, outoja tai epämiellyttäviä muistoja sinulle on jäänyt armeijasta? Kerro meille kommentoimalla jutun alle! Parhaita kommentteja saatetaan käyttää yle.fi-artikkelissa.

Entä millaisia inttimuistoja naissotilaiden armeija-ajalta saatiin ikuistettua? Katso Naissotilaat 2 Areenasta!