Hyppää pääsisältöön

Pessimismillä maailmankartalle

"Jos ei ole muuta kuin pessimismi, niin sitten ammennetaan siitä pessimismistä"

Tämä on Egenland-sarjaan kuuluva juttu.

Katso muutkin matkakohteemme kartalta!

Pessimismi = huonojen puolien näkemistä kaikessa tai oletus, että asiat pahenevat, epäilevää suhtautumista tulevaisuuteen.

Suomessa asuu tutkitusti maailman onnellisin kansa, mutta sen keskipisteestä löytyy synkkää porukkaa.

Puolanka on muuttotappiokunta, joka tyhjenee vauhdilla. Vauvoja syntyy vähemmän, nuoret muuttavat pois ja vanhainkoti täyttyy.

Pessimismistä on tullut kunnan tavaramerkki ja brändäyksen keino. "Mitäpä se hyvejää", eli "mitäpä se kannattaa" kiteyttää tämän kainuulaisen eetoksen.

Tänne matkailijoita houkutellaan viettämään pessimismipäiviä joka vuosi 1.1.–31.12.

Jos jokin voi mennä pieleen, se menee pieleen.

Puolangan pessimistit

Puolangan pessimistien toiminnanjohtaja Tommi Rajala on kasvanut Puolangalla. Hän palasi sinne perheineen Roomasta ennen toisen lapsensa syntymää.

– Ajatuksenamme oli, että pitäisimme välivuoden ja sitten jatkaisimme matkaa takaisin maailmalle. Vaimoni lähti jo yli kaksi vuotta sitten Budapestiin, mutta minä jotenkin jäin jumiin Puolangalle.

Kun väkiluku laskee, niin ei tänne jää jäljelle enää muuta kuin pessimismi. Jos ei ole muuta kuin pessimismi, niin sitten ammennetaan siitä pessimismistä.

Tommi Rajala

Puolangan pessimistit perustettiin vuonna 2006. Kymmenen vuoden jälkeen toiminta uhkasi loppua aktiivisen porukan puutteessa.

Rajala sai idean pessimismin päivittämisestä nykyaikaan. Hänen johdollaan Puolangan pessimistit ovat uudistuneet mm. humorististen Youtube-videoiden ja viime kesän Pessimisti-musikaalin myötä.

Ei sitten onnistuttu tässäkään. Joku "Kivijärvi" kuolee meitä nopeammin.

Puolangan pessimistit

Pessimistit perustivat myös grilli-kahvilan, koska jopa pessimistien mielestä tori näytti liian ankealta grillin ollessa tyhjillään.

Grilliltä sai ruoan lisäksi ostaa pessimistisiä oheistuotteita, kuten jääkaappimagneetteja, pinssejä ja t-paitoja.

Kun luulet olevasi pohjalla, se onkin vasta välipohja.

Puolangan pessimistit

Grilli suljettiin syksyllä kannattamattomana, mutta pessimismi porskuttaa.

Kävi nimittäin niin, että Britannian yleisradioyhtiö BBC teki jutun ja videon maailman pessimistisimmästä kaupungista, ja nyt Tommi Rajala saa yhteydenottoja ja haastattelupyyntöjä ympäri maailmaa.

Medianäkyvyys ulkomailla ei luultavasti näy Puolangalla mitenkään.

– Ei kukaan tule Kanadasta tai Italiasta Puolangalle noiden juttujen takia. Niiden vaikutus on lähinnä siinä, että kotimaassa meidän näkyvyys taas kasvaa hieman, toteaa Rajala.

Pessimistit voivat siis rauhassa jatkaa synkistelyään. He ovatkin hankkineet grillikioskin sijaan kokonaisen talon.

Pessimismitalossa tulee olemaan ainakin kesäkahvila-ravintola ja sen pihalla esitetään ensi kesänä Uutta Pessimismimusikaalia.

Pessimistien tulevaisuus näyttää aina masentavalta. Maailmanloppu tulee, koronavirus tappaa kaikki, talvi on peruttu, kesäkin jättää tulematta. Mutta Uusi Pessimismimusikaali tulee.

Tommi Rajala

Hymyile... huomenna on vielä huonommin.

Puolangan pessimistit

Katso video pessimistisestä Puolangasta Yle Areenasta.

Tämä on Egenland-matkakohde, joka perustuu yleisövinkkiin

Egenlandin kartalla on yli 100 kohdetta!