Hyppää pääsisältöön

Epävarmuudessa sinnittely kuluttaa – neljä keinoa suhtautua tilanteeseen

Epävarmuus aiheuttaa jonkinasteista stressiä jokaiselle ja kuluttaa mieltä. Jos koronatilanne ahdistaa, on hyvä muistaa, että ahdistus on olemassa juuri tällaisia tilanteita varten. Se saa aikaan sen, että olemme valppaita ja noudatamme ohjeita.

Pieni ahdistus kuuluu asiaan, mutta suuri ahdistus on pulmallista. Jos epävarmuus tuntuu vaikealta kestää, kokeile näitä keinoja helpottaa oloa.

1. Ole myötätuntoinen itseäsi kohtaan

Yritä hyväksyä se, että nyt on vaikeaa ja etsiä tekemistä, joka tuo tällä hetkellä hyvää oloa. Oli se sitten videopuhelu kaverin kanssa, ulkona oleminen tai mikä tahansa, mikä tuo hoivaa ja lohtua tilanteeseen. Muista myös, että et ole yksin kokemuksesi kanssa.

2. Keskity siihen, mihin voit vaikuttaa

Hallinnan tunne lisää turvallisuuden tunnetta. Keskity siihen, mihin voit tässä vaiheessa vaikuttaa ja mieti, mitä kaikkea edelleen voit tehdä. Mahdollisuudet ovat vähentyneet, mutta edelleen on paljon asioita, joita voi tehdä.

3. Tunnista, mitä tunnet

Lähtökohtaisesti ongelma ei ole se mitä tunnet, vaan käsillä oleva tilanne, johon stressi on normaali reaktio. Voi auttaa, kun tunnistat, mikä tunne on kyseessä. Onko se epävarmuutta vai ahdistusta? Jo pelkästään tunteen nimeäminen voi helpottaa.

4. Ylläpidä toivoa

Se, että toimimme tämänhetkisten säädösten ja ohjeiden mukaisesti edistää sitä, että tilanne menee joskus ohi. Unelmointi on edelleen sallittua. Vaikka emme tiedä kaikesta, tulevasta voi silti haaveilla ja ylläpitää toivoa. Tämä menee ohi.

Juttua varten on haastateltu Vantaan opiskeluhuollon psykologi Anni Hirsahoa.