Hyppää pääsisältöön

Puutarha

Viljele perunaa olki-, kaisla- tai merileväkatteessa ja korjaa sato suoraan kattilaan

Vuodelta 2020
Päivitetty 20.04.2022 15:25.
Perunanviljelyä olkikatteessa - Toista Yle Areenassa

Jos haluat valita yksinkertaisen tien perunamaata perustaessasi, oljissa viljely on oikea tekniikka. Olki viljelyalustana ei ole mitään uutta, vaan vanha ja hyväksi havaittu menetelmä.

Oljissa viljeleminen on helppoa, siistiä ja hauskaa.

Perunanviljelyä olkikatteessa - Toista Yle Areenassa

Tee näin:

 1. Polje kasvillisuus alueelta, johon haluat perunamaasi.

 2. Sijoita siemenperunat maan pinnalle riveihin.

 3. Peitä oljilla, kaisloilla tai levillä. Kerroksen on oltava riittävän paksu, noin 30 cm.

 4. Kastele.

Helppo hoitaa ja helppo korjata satoa

Seuraa kasvua ja kastele tarvittaessa. Jos kesä on kuiva, on hyvä kastella silloin tällöin.

Kun syksy tulee, vedä perunanvarret ylös ja kaiva perunat esiin oljista. Perunat ovat puhtaita ja hienoja, koska ne ovat kasvaneet maanpinnan yläpuolella. Voit siis periaatteessa korjata perunasi suoraan kattilaan.

Ensi vuonna voit jatkaa oljissa viljelyä tai kääntää perunamaan ja istuttaa perunat maahan perinteiseen tapaan.

Oljissa viljeleminen toimii samalla maanparannuksena, koska kaikki rikkaruohot kuolevat ja maatuvat viljelykauden aikana.

Kasvata kurkkuja ja tomaatteja olkipaaleissa

Olkipaaleihin viljely on ”vanha” viljelymenetelmä, joka on ehkä rationalisoitu pois. Se syntyi 1960-luvulla, ja sitä käytettiin sekä avomaalla että kasvihuoneviljelyssä. Kaikki, mitä tarvitset tämän melkein unohdetun menetelmän kokeilemiseen, on olkipaali, vettä ja lannoitteita.

Olkipaali toimii lämpöpenkkinä. Maatumisprosessi pitää paalin lämpimänä, mikä on etu varsinkin, jos haluat aloittaa viljelykauden varhain.

Tee näin:

 1. Sijoita olkipaali oikeaan paikkaan. Kasteltuja paaleja on raskas siirtää.

 2. Kastele olkipaalit kunnolla. Jos paalit ovat oikein kuivia, niitä pitää kastella monta kertaa. Lisää typpipitoista lannoitetta, esimerkiksi ureaa veteen tai levitä verijauhoa olkipaalien päälle ennen kastelua, noin 175 g verijauhoa paalia kohti.

 3. Anna paalien seistä ja vetäytyä ainakin neljä päivää. Lisää vielä 175 g typpipitoista lannoitetta ja kastele. Odota vielä neljä päivää. Lisää 350 g "tavallista lannoitetta", esimerkiksi kanankakkaa ja kastele taas.

 4. Tarkkaile paalin lämpötilaa pari päivää, sen pitää nousta 43–54 asteeseen, ennen kuin se alkaa taas jäähtyä. Tämä prosessi voi viedä 10–14 päivää. Kun lämpötila on laskenut alle 38 asteeseen, voit alkaa istuttaa.

 5. Tee paaliin kuoppia tai ”oja”, jonka täytät mullalla. Kylvä siemenet ja istuta taimet ja kastele taas.

 6. Voit kasvattaa tomaatteja, kurkkua, salaattia, kurpitsoja, kesäkurpitsoja ja kukkia olkipaaleissa. Yhteen olkipaaliin mahtuu korkeintaan kolme tomaatin- tai kurkuntainta. Pienempiä kasveja voit istuttaa useampia. Suurempia kasveja kuten kurpitsoja mahtuu paaliin vain kaksi.

 7. Huolehdi, että paali on koko kesän kostea eikä pääse kuivumaan kokonaan. Lisää silloin tällöin typpipitoista lannoitetta, koska maatumisprosessi sitoo typpeä.

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä