Hyppää pääsisältöön

Toimettomat – Sami Kieksin uusi dokumenttisarja piirtää esiin nuorten kamppailun koronan keskellä

Toimettomat nähdään Docventuresin erikoislähetyksessä Yle TV2:ssa ja Areenassa tiistaina 9.6. klo 20 alkaen

Toimettomat on Sami Kieksin uusi dokumenttisarja nuorista koronaeristyksen ja -kriisin keskellä. Dokumenttia on kuvattu maaliskuun puolivälistä toukokuun puoliväliin.

Se piirtää lahjomattoman kuvan siitä, millaisia tunteita nuoret käyvät läpi kriisin keskellä ja miltä tulevaisuus näyttää, kun työt lähtevät alta ja taustalla on jo valmiiksi haasteita – mielenterveysongelmia, läheisten sairautta ja huolta taloudesta.

Mua pelottaa se, että kun totun tähän arkeen, mikä ei ole mitään ja sitten kun täytyy palata takaisin työelämään, kouluun ja olemaan sosiaalinen. Mitä jos se on kamalaa? Mitä jos siihen ei pysty, mitä jos mä en jaksa, mitä jos musta ei oo siihen? Mitä mä sitten teen?

Veera, 20, opiskelija

Hintalappu tälle kriisille valkenee vasta paljon paljon myöhemmin. Kyllä musta tuntuu, että useampi ihminen kuoli tähän yhteiskunnan sulkemiseen kuin itse tautiin.

Aaro, 25, opiskelija

Veera ja Aaro ovat opiskelijoita, joiden rahat ovat tiukilla ja jotka joutuvat ensimmäistä kertaa tilanteeseen, jossa heillä ole kesällä töitä. Veera on vakavasti masentunut ja viiltelee itseään liennyttääkseen pahaa oloaan.

Vittu. En voi muuta sanoa.

Linda, 23, merkonom

Linda on töissä vanhempiensa majoitusyrityksessä, joka ajautuu suuriin vaikeuksiin tapahtumien perumisten takia. Myös Linda lomautetaan.

Mä en saa unta, koska mua ahdistaa niin paljon kaikki. Oon miettinyt koko viikon, miten kaikki päivät alkaa sulaa yhteen ja ihan kuin tää tilanne olisi nyt normaali. Mä en halua tottua tähän.

Benjamin, 26, asiakaspalvelija

Benjaminilla on rankkoja lapsuudenkokemuksia, ja hän pelkää, ettei kestä uutta aaltoa. Hän tekee töitä kotona, jossa taloyhtiön remontin vuoksi on jatkuva, piinaava melu. Alkoholi alkaa maistua liiikaa.

Tällaista ei ole koskaan käynyt mun elinaikana. Olen nähnyt tällaisia vain elokuvissa tai ehkä jossain ysärin lamakuvaelmissa. Aikaisemmin ei ole ollut tilannetta, että töitä ei olisi näkyvissä, koska tähän asti ravintola-ala on ollut aika varma päästä takaisin.

Taisa, 25, ravintolatyöntekijä

Taisa on ravintola-alan työntekijä, joka ei tiedä, milloin töitä taas saa. Ensin hän nauttii siitä, ettei tarvitse olla sosiaalinen, mutta yksinolo näyttää pian nurjat puolensa.

Kuten moni muukin, katselen uutisia Yhdysvalloista järkyttyneenä. Noin ei voisi koskaan tapahtua Suomessa. Vai voisiko? Entä, jos ennennäkemätön lama jatkuu vielä vuosia? Voiko maailman vähiten epäonnistunut valtiokin suistua raiteiltaan, jos emme enää pysty pysymään yhtenäisenä?

Riku Rantala

Itselleni yksi ahdistavimmista asioista kriisissä oli kontrollin katoaminen. Elämä tuntui aikaisemmin olevan jollain tavalla hanskassa, tai ainakin sellainen illuusio oli olemassa. Kriisi toi esiin sen, että elämä ei todellisuudessa ole hallinnassa, koska mitä tahansa voi tapahtua, milloin tahansa. Nyt sen ymmärsi konkreettisesti vasta, kun kriisi kosketti kaikkia.

Tunna Milonoff