Hyppää pääsisältöön

Paikoillanne, valmiit – suohiihdä!

Suo levittäytyy molemmin puolin viivaimella vedettyä maantietä Pudasjärvellä. Helle hönkii suonsilmien yllä ja mäkärät löytävät tiensä hetkessä paljaalle iholle.

Täällä on kuitenkin valmistauduttu. Kukkamekkoasuiset hiihtäjät suihkivat hyönteismyrkkyä ja valitsevat itselleen parin korkokengillä varustettuja suksia.

Vielä nailonsukat jalkaan ja numerolappu rintaan. Vuoden 2020 Korkokenkäkukkamekkosuohiihdon Ämmänkisat voivat alkaa.

Kukkamekko on semmonen maaseudun entinen eroottinen tekijä, vähän kuin nailonpaita miehillä, kun mentiin tansseihin. Helmat liehuu ja tanssijalka vipattaa.

Kari Tykkyläinen

Hauskaa keimailua ja perinteistä suomalaista urheilua yhdistävä suohiihto on lunastanut paikkansa yhtenä Suomen erikoisimmista kesätapahtumista.

Hiihtäjiä tulee ympäri Suomea ja ulkomailtakin.

Tapahtuma kiinnostaa myös kansainvälistä mediaa. Edellisenä kesänä tapahtumaa oli kuvaamassa Pekingin uutiset.

Tapahtuman isä Kari Tykkyläinen, taiteilijanimeltään Tykylevits, on pudasjärveläinen kuvanveistäjä ja videotaiteilija, joka tunnetaan varsinkin eroottisista ja humoristisista Youtube-videoistaan.

Korkokenkäkukkamekkosuohiihto sai alkunsa Tykkyläisen ja hänen valokuvamalliensa yhteisestä ideasta.

Hiihtämistä harrastavat paikalliset naiset poseerasivat Tykkyläiselle kukkamekoissa ja ehdottivat, että mitä jos mentäisi suolle hiihtämään.

Tämä on performanssitapahtuma, jossa perheenemännät pääsevät hellan ja isännän välistä rentoutumaan suolle, munaamaan itsensä ja nauttimaan siitä, miltä tuntuu aikuisen ihmisen rypeä ja sotkea. Se on sen peritarkoitus, ja koskee myös miehiä.

Kari Tykkyläinen

Hiihtäjät asettuvat riviin ja kajauttavat Maamme-laulun. He hiihtävät jonossa lähtöviivalle, joka sijaitsee noin 30 metrin päässä maalista. Välissä pilkottaa useampi musta suonsilmä.

Tänä vuonna kisataan joukkuekilpailussa, naisten ja miesten yksilöhiihdoissa, miesten ja naisten takaa-ajossa ilman suksia, sekä tandem-hiihdossa.

Tykkyläinen kajauttaa lähtökäskyn ämyriinsä ja hiihtäjät pääsevät vauhtiin. Sukset kannattelevat suon pinnalla, kunhan vain sivakoi tarpeeksi ripeästi.

Tykkyläinen selostaa kisan kulkua:

– Ja Siiri Rantanen revittää… rako vaan venyy. Eikä kukaan ole vielä rypenyt. Paitsi että...

Kun suonsilmään juuttuu, ei sieltä pääse ihan heti pois. Toisaalta harvoin pääsee kokemaan, miltä siellä tuntuu olla.

– Suossa on ihana olla kainaloita myöten, se on lämmin, siellä ei pure mikään. Kuin olisi maaäidin mahan päällä hyllymässä, Tykkyläinen kuvailee.

Kari Tykkyläinen on kerännyt miljoonayleisön somevideoilleen, joissa hän usein kuvaa pudasjärveläisiä rouvia nailonsukissaan ja muissa hepenissään.

Pienellä paikkakunnalla Tykkyläisen räväkkä hahmo herättää monenlaisia mielipiteitä, mutta taiteilija itse kokee olevansa malliensa terapeutti.

Tykkyläisen puoliso Marja-Leena Tykkyläinen on myös taiteilija. Pariskunnan kotipihan pysyväisnäyttelyssä Siurualla on nähtävänä molempien töitä.

Korkokenkäkukkamekkosuohiihto tuo oman eroottisen ja normeista vapautuneen lisänsä Suomen kesän suotapahtumiin. Kari Tykkyläinen on kokenut, miten kisa voi vaikuttaa ihmisiin.

– Moni isäntä on soittanut mulle, että emäntä on alkanut pitää kukkamekkoa juhlissa ja kotona. Hyvälle päälle tulee, ehkä tällä ehkäistään näitä avioeroja ja tämmösiä, Tykkyläinen uumoilee.

– Ja kaikkein parasta on, kun pariskunta tulee yhdessä suolle hiihtämään.

Korkokenkäkukkamekkosuohiihdon Ämmänkilpailut elokuun alussa. Kukkamekkoihin ja korko­kenkiin sonnustautuneet ihmiset hiihtävät 30 metriä suossa turvesilmäkkeiden yli. Osallistua saa myös ”taaton rippipuvussa”.

Yleisövinkki / Egenland

Kuvat: Kaisa Kumpula

Videot: Rasmus Tåg ja Magnus Wikström

Tämä on Egenland-matkakohde, joka perustuu yleisövinkkiin.

Kaikki Egenlandin kohteet Yle Areenassa.