Hyppää pääsisältöön

S/S Kouta

Tervetuloa Suomen ja maailman pohjoisimman yhä liikennöivän sisävesihöyrylaivan kyytiin Kajaanin vesille!

Kajaanilainen yrittäjä Ollis Leppänen toteutti saunan lauteilla saamansa idean ja hankki kavereidensa kanssa höyrylaivan. "Eikö se ole jokaisen pikkupojan unelma, että joskus olisi oma laiva", hän sanoo.

Visseli huutaa lähdön merkiksi.

Vaiherikkaan historiansa aikana S/S Kouta on uittanut tukkeja ja kuljettanut kainuulaisia Oulujärvellä. Alus meinasi uinahtaa telakalle, mutta pääsi jälleen matkustajakäyttöön. Kesällä 2021 alus täyttää pyöreät 100 vuotta.

"Parasta tässä on yhdessä tekeminen. Ei tätä saisi yksin, eikä edes kaksin liikkeelle," kapteeni Leppänen toteaa. Miehistöön kuuluu aina vähintään kolme henkilöä.

Konepäällikkö ja yhtiökumppani Ari Pihlajaniemi vastaanottaa kapteenin käskyn: "Hiljaa eteen!". Konehuone on Pihlajaniemen vastuulla. Höyrypaine työntää mäntää, hyvin öljytty koneisto kolkkaa.

Lisää pökköä pesään! Koutalle syötetään metrihalkoa.

S/S Koutan höyrykattila, skottilainen tulitorvi, täytti viime vuonna pyöreitä. Höyrylaivan sydän on säilynyt satavuotiaaksi, ja alkuperäinen pumppu jyskyttää yhä.

Ollis Leppäsellä on hurja määrä Koutatietämystä, sillä hän on valmistelemassa keväällä 2021 julkaistavaa laivan 100-vuotishistoriikkia. Laiva valmistui A. Ahlströmin telakalla Varkaudessa joulukuussa 1920 ja sai nimekseen Wuokatti II.

Alus tuotiin telakalta Kajaanin Petäisenniskaan junalla viidessä osassa. Se kasattiin jäällä talvella 1920-21. "Kun jää keväällä suli, laiva oli heti valmis liikennöintiin", Leppänen kertoo.

Wuokatti II:n ja sen ensimmäisen kapteenin Jaakko Härkösen tärkeänä tehtävänä oli kuljettaa sotkamolaisia Kajaaniin markkinoille. Laivassa kulkivat kätevästi myös maitotonkat ja posti.

Kerran laivalla yritettiin kuljettaa siitossonnia, mutta tarinan mukaan sonni karkasi laivasta uimalla rantaan.

― Ollis Leppänen

Vuonna 1936 Wuokatti II sai uuden pestin, kun Oulujärven Uittoyhdistys hankki laivan itselleen ja muunsi sen varppaajaksi. Alus veti yhdeksän hengen miehistön avittamana isoja tukkilauttoja Paltamosta Vaalaan. Laivan nimi vaihtui nykyiseen, Wuokatti II:sta tuli Kouta.

Vuosien varrella on sattunut yhtä sun toista. Keulassa on lommo, joka todennäköisesti on tullut kun laiva on Paltamossa osunut rautatiesillan penkkaan. "Meriselityksessä lukee että koko miehistö oli kännissä, paitsi yksi kansimies. Hän oli melko selvä", Ollis Leppänen sanailee.

"Kun miehistö asui laivassa käytännössä jäiden lähdöstä jäiden tuloon saakka, välillä meno saattoi yltyä railakkaaksi", Ollis Leppänen jatkaa.

Tukkien varppaamista eli kuljettamista kesti vuoteen 1967 saakka. Sitten sekä ihmiset että tavarat siirtyivät raiteille ja maanteille, eikä höyrylaivaa enää tarvittu.

Kouta kellui toimettomana telakalla.

Kahdeksan vuoden työttömyys loppui vuonna 1975, kun uudet omistajat, Matti Kuorikoski ja Allan Sointamo, palauttivat S/S Koutan matkustaja-alukseksi.

Vuonna 2011 S/S Kouta oli jälleen myynnissä. Ollis Leppäsen ystäväporukka toteutti saunassa saamansa idean ja osti laivan. Leppänen kävi kotimaanliikenteen kuljettajakurssin, Ari Pihlajaniemi konepäällikkökurssin. Kuvassa vasemmalla myös kolmas yhtiökumppani Jouko Hyvönen.

(Kuva Ollis Leppäsen kotialbumista)

Alku oli yllätyksiä täynnä: kun konepäällikkö Pihlajaniemi siivosi laivaa katsastusta varten, imuriin tarttui pala lattiaa. Ensi töikseen he joutuivatkin korjauttamaan aluksen pohjan.

(Kuva Ollis Leppäsen kotialbumista)

Viime vuodet remontoitu S/S Kouta on seilannut Kajaaninjoella ja Oulujärvellä. Tämä kuva on nykyisten omistajien ensimmäiseltä risteilyltä, joka oli vuoden 2011 Oulujärven regatta.

Koutan kyydissä voikin päästä Ärjänsaareen, rock-risteilylle tai Eino Leino -teemamatkalle. Eino Leino -näytelmäristeily on kajaanilaisen Vaara-kollektiivin ja Ollis Leppäsen yhteistuotanto. Sami Sainio näyttelee laivaan nousevaa runoilijaa.

Oi mikä oikea Väinön venhe, kaarnapursi, veden ruhtinas minun silmäin eteen on tuotu! Kapteeni kenties sallii ihmispoloisen nousta näinkin ihanaan laivaan?;

― Eino Leino -risteilyn käsikirjoituksesta

S/S Kouta on Suomen, ja samalla maailman pohjoisin edelleen liikennöivä sisävesihöyrylaiva. "Sadan vuoden historia herättää kunnioitusta ja arvostusta. Tunnen olevani osa sitä jatkumoa", sanoo kapteeni Leppänen.

Höyrylaiva Kouta täytyy kokea! Upea risteily, jossa näkkyy upeat kainuulaiset maisemat!

― Yleisövinkki / Egenland

Lähteitä:

Laivadata.fi

Suomen Höyrypursiseura

Kuvat:

Kainuun museo

Varkauden museo

Ollis Leppäsen yksityisalbumi

Videot: Rasmus Tåg & Magnus Wikström

Teksti ja toteutus: Eva Pursiainen

Tämä on Egenland-matkakohde, joka perustuu yleisövinkkiin.

Egenlandin kartalla on yli 100 kohdetta!