Hyppää pääsisältöön

"Itseä on mankeloitava vähän, jotta muut voi tajuta sua yhtään"

Litku Klemetti vierailee Minun Musiikkini -sarjan toisella kaudella

Litku Klemetti on rouhea rokkari, joka uskaltaa esiintyä ja olla näkyvä. Taiteilijanimen takana on muusikko ja lauluntekijä Sanna Klemetti, joka kokee itse olevansa ankea ja epäsosiaalinen tyyppi. Ulkopuolisuuden tunne kulkee hänen mukanaan, ja kaikki paitsi luominen on hänelle vaikeaa.

Litku Klemettiä ei oikeastaan voi nähdä kuin lavalla. Litku on kuin Bowien Ziggy Stardust, lauluntekijä Sanna Klemetin sivupersoona. Litku tekee sellaisia asioita, joita Sanna ei ikinä tekisi.

― Juha Itkonen

Litku löytyi Jyväskylän kirkkopuistosta, nousi näkynä kävelyllä olleen Sanna Klemetin ajatuksiin:

”Nyt mun pitäisi olla tämmöinen artisti, Litku. Raju tyyppi.”

Esiintyminen artistiminän kautta on usein raastavaa. Litku Klemetin kautta syntyy kuitenkin paljon hyviä asioita: musiikkia ja kiinnostavia keikkoja yleisölle, ja Sanna Klemetille tapa ilmaista itseään rohkeammin. Litkun rooli ei ole esittämistä vaan itsensä tuomista esille, artistiuden haasteista huolimatta.

Musiikin tekeminen Litkuna auttaa Sanna Klemettiä säilyttämään kepeyden ja leikin tunteen musiikissaan. Omalla nimellä tehtyä musiikkia pidetään artistipiireissä joskus vakavammin otettavana, mutta Litku Klemetin tavoite on juuri päinvastainen. Kun itseään ja musiikkiaan ei ota liian vakavasti, on luomistyökin helpompaa.

Biisintekoni on ehkä siksi niin helppoa, että tavallaan minulla on kovat kriteerit mutta yritän pitää tason matalana.

― Litku Klemetti

Vaikka Litku on rohkea ja rockmusiikki vapauttaa, on keikoilla joskus vaikeaa. Sanna Klemetti kertoo, että joskus keikoilla hän saattaa vain itkeä, mutta esiintyy silti. Artistius pakottaa myös omalle epämukavuusalueelle.

"Olen joskus verrannut musiikkiani tukkaani, joka tuppaa kihartumaan itsekseen, mutta suoristan sitä koko ajan. Samalla tavalla itseä on mankeloitava vähän, jotta muut voi tajuta sua yhtään."

― Litku Klemetti

Artikkelin kuvat: Mikael Raivio / Yle