Hyppää pääsisältöön

Paineessa-kampanja auttaa yo-stressissä

Autamme valmistautumaan lukion suurimpaan urakkaan.

Loputon kiire, valtava työmäärä ja paineet menestymisestä ovat usean lukiolaisen arkipäivää. Yle Abitreenien Paineessa -kampanja auttaa valmistautumaan lukion suurimpaan urakkaan, ylioppilaskirjoituksiin.

Abitreenien Paineessa-kampanjan bannerikuva.
Abitreenien Paineessa-kampanjan bannerikuva. Abitreenit,Paineessa

Jatkuva stressi uuvuttaa lukiolaisen

Uupumusta voi oppia hallitsemaan.

Koulu-uupumuksen taustalla on yleensä pitkään jatkunutta, opiskelusta johtuvaa stressiä. Uupumus ei onneksi ole pysyvä tila tai sairaus, ja uupumusta voi oppia hallitsemaan nopeastikin.

Viisi faktaa yo-stressistä

Stressi on hyödyllistä, mutta siitä on myös palauduttava.

Millainen stressin määrä on normaalia ja milloin olisi syytä huolestua? Abitreenit kokosi viisi faktaa yo-koestressistä.

Abitreenien Paineessa-kampanjan bannerikuva.
Abitreenien Paineessa-kampanjan bannerikuva. Abitreenit,Paineessa

Näin teet lukusuunnitelman yo-kirjoituksiin

Järkevä lukusuunnitelma auttaa kirjoituksiin lukemisessa.

Olennaista on arvioida luku-urakkaa suhteessa käytettävissä olevaan aikaan ja omaan jaksamiseen. Lukeminen on helpompi pitää kohtuuden rajoissa, kun myös tauot ja vapaa-aika on kirjattuna kalenteriin.

Keskity lukiessa yhteen asiaan kerrallaan

Erityisopettajien opiskelu- ja muistamisvinkkejä.

Opiskelutekniikka, joka on työläs ja vie paljon aikaa, ei ole hyvä tekniikka, sanovat erityisopettajat Arja Kuisma ja Anne Hällfors. Poimi tästä heidän vinkkinsä reaaliaineiden luku-urakkaan ja muistamistekniikoihin.

Mitä tehdä, kun epätoivo iskee?

Viisi askelta epätoivon selättämiseen.

Epätoivon hetkellä mikään ei suju. Mielen valtaavat ikävät ajatukset ja usko itseen horjuu. Jos et itse luota omaan onnistumiseesi todennäköisemmin epäonnistut. Ei siis ole yhdentekevää, miten suhtaudut asioihin. Pysähdy hetkeksi miettimään, minkälaista sisäistä puhetta sinä tuotat ja pääse eroon epätoivon tunteesta.

Poimi vinkit tehokkaaseen kielten opiskeluun

Kieliä voi opiskella muutenkin kuin sanastoa pänttäämällä.

Kieliä voi opiskella muutenkin kuin sanastoa pänttäämällä. Oletko kokeillut sanamuistipeliä tai aliaksen pelaamista englanniksi? Tai mitä jos viestittelisit kaverin kanssa espanjaksi? Katso täältä vinkit tehokkaampaan ja helpompaan kielten opiskeluun!

Näin asetat sinulle sopivat opiskelutavoitteet

Motivoituneet tekevät tutkimusten mukaan parempaa tulosta.

Motivoituneet ihmiset tekevät tutkimusten mukaan parempaa tulosta kuin ei-motivoituneet. Kyse ei siis ole ainoastaan opiskelun mielekkyydestä vaan myös tehokkuudesta. Miten löytää kadonnut opiskelumotivaatio? Pohdi minkälainen tavoitteiden asettaja sinä olet ja ota täsmävinkit käyttöön!

Abitreenien Paineessa-kampanjan bannerikuva.
Abitreenien Paineessa-kampanjan bannerikuva. Abitreenit,Paineessa

”Jos ei lue, tulee tosi syyllinen olo.”

Syksyn yo-kirjoitukset stressasivat Emmyä ja Minervaa.

Ylioppilaskirjoituksiin osallistuminen syksyllä voi olla todella stressaavaa, kun kirjoitusten ohella pitää hoitaa myös tavalliset lukiokurssit. Tölö gymnasiumin abit Emmy Wikström ja Minerva Larjanko kertovat, miten he selvisivät syksyn urakasta.

Mistä sinä stressaat?

Julkaisemme lukiolaisten kokemuksia.

Oletko stressaantunut tai uupunut? Haluatko jakaa kokemuksesi? Paineessa kerää lukiolaisten kokemuksia ja mielipiteitä opiskelun aiheuttamista paineista ja stressistä.