Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Paineessa pääkuva

Tekijät

Kampanjaan liittyvät yhteydenotot tuottaja Mika Salomaalle:
mika.salomaa@yle.fi

Yhteistyökumppanit

Niko Ylä-poikelus
"Olen Niko, ratkaisukeskeinen ja hieman perfektionistinen viestintäintoilija. Valmistuin itse ylioppilaaksi keväällä 2016, ja sitä ennen opiskelun paineet kyllä ovat tulleet enemmän kuin tutuiksi. Kirjoitusten keskellä pitkät aamu-unet ovat mulle sitä kaivattua arjen luksusta. Minua voi kuvailla myös ihmisjukeboxiksi ja mainosääneksi - tykkään siis pälpättää!"

Janni Pellinen
"Olen Janni, Imatralta parin mutkan kautta Helsinkiin muuttanut 26-vuotias rempseä karjalainen. Tärkeintä elämässä minulle on poikaystävä, perhe, ystävät ja koirat (tai no kaikki eläimet). Vapaa-ajalla nautin kokkaamisesta, kesästä ja matkustelusta. Työelämässä minua kiinnostaa erityisesti markkinointi & myynti, kansainvälisyys, SoMe ja brändäys. Uudet asiat ja ihmiset lisää auringonsäteitä elämään, ja se jos mikä on mukavaa!"

Lukiolaisten liitto on ollut mukana Paineessa kampanjassa alun ideoinnista alkaen. Heillä on ollut tärkeä rooli erityisesti kampanjan viestinnässä ja lukiolaisten tavoittamisessa. Järjestimme myös yhteistyössä Studiamessuille paneelikeskustelun, jossa käsiteltiin opiskelupaineita ja keinoja stressinhallintaan.

Jyrki Rinta-Jouppi
"Olen Jyrki Rinta-Jouppi, työ- ja koulutusvalmentaja Mielenterveyden keskusliitosta. Paineessa-kampanjassa vedän ylioppilaskirjoituksiin valmistautuvien abien valmennusryhmää yhdessä Riitta Hämäläisen ja Pauli Sarsaman kanssa hyödyntäen myös opiskelijatuutoria Krista Leksista. Vastaan toivon, voimavarojen ja onnistumisen kokemusten tulemista osaksi osallistujien arkea, niin että he onnistuvat kirjoituksissa parhaalla mahdollisella tavalla.

Harrastan työmatkapyöräilyä. Se auttaa jaksamaan, pitää peruskunnon hyvänä ja herättää herkullisia keskusteluja kahvipöydässä ”hulluna kiitävistä pyöräilijöistä”.

Sanna Salomaa
"Olen Sanna Salomaa, Helsingin kaupungin toisen asteen psykologi. Paineessa-kampanjassa olen toiminut asiantuntijana lukiolaisten ylioppilaskokeisiin valmistautumiseen liittyvissä aiheissa. Olen osallistunut sisällön tekoon erityisesti jutuissa, jotka käsittelevät yo-kokeisiin liittyvää stressiä, stressin hallintaa ja yo-koejännittämistä. Ajattelen, että psyykkinen valmennus on ajankohtaista monilla eri elämänalueilla ja minua kiinnostaa psyykkisen valmennuksen ajatus lukiomaailmassa. Haluaisin kehittää ylioppilaskokeiden valmistautumiseen liittyvää psyykkistä valmentamista niin, että sitä voisivat hyödyntää kaikki lukiolaiset. Tähän yhteistyö Abitreenien kanssa on varmasti hyvä tapa.

Vapaa-ajalla vietän mieluiten aikaa sulkapallokentällä ja haaveilen tällä hetkellä mökistä, joka sijaitsisi keskellä metsää järven rannalla."

Jenny Uusikivi
"Olen psykologi Jenny Uusikivi, joka on työskennellyt lukiossa ja ammatillisissa oppilaitoksissa psykologina ja psykologian opettajana yhteensä yli kymmen vuoden ajan. Paineessa –kampanjassa olen ollut mukana miettimässä ja ideoimassa sitä, minkälaisista asioista ja näkökulmista lukiolaiset saisivat apua ylioppilaskirjoituksiin valmistautuessaan. Opiskelu ja asioiden hallinta on keskeistä ylioppilaskirjoituksissa, mutta tärkeää on myös huomioida se, miten paljon erilaiset tunteet ja ajatukset esim. stressi, jännittäminen, negatiiviset ajatukset) vaikuttavat suoriutumiseen. Toivon, että jokainen pystyisi valmistautumaan ylioppilaskirjoituksiin niin hyvin kuin se on opiskelijalle elämäntilanteessaan mahdollista ja pystyisi ylioppilaskirjoituksissa parhaaseen suoritukseensa.

Elämässä pienet asiat on tärkeimpiä asioita; hyvä ruoka, lukematon dekkari, ystävien tapaaminen, hauskat tarinat, pitkät yöunet, uudet lenkkarit ja lämpimät villasukat. Ja vaikka välillä asiat ovat solmussa tai levällään niin lopulta kaikki aina järjestyy."

Helsingin kaupungin lukioiden erityisopettajat

Yleltä mukana

YleX
Yle KIOSKI
Yle X3M
Yle Oppiminen
Yle Kunskap / Vetamix
Yle Uutisluokka