Hyppää pääsisältöön

Kun muisti katoaa

“Sureva ei unohda, suru on hänessä aina” – Mari Pulkkinen tuntee suomalaisten surun, ja nyt hän kumoaa viisi haitallista käsitystä siitä

Surututkija kumoaa viisi haitallista käsitystä surusta

Tutkija Mari Pulkkinen tuntee suomalaisten surun ja ne monet haitalliset käsitykset, joita suremiseen kulttuurissamme liitetään. Liian moni menetyksen kokenut survotaan suruputkeen, jonka lopussa pitäisi selviytyä ja voida paremmin. Sen sijaan surua pitäisi ajatella kokemuksena, joka jää ihmiseen ainiaaksi.

Kannanko geenivirhettä?

Geenitesti paljasti, että Lotta Johansson, 23, kantaa isoa rintasyöpäriskiä – “Joudun poistattamaan rinnat ja munasarjat 35-vuotiaana”

Lotta Johansson kantaa rintasyöpägeeniä.

Lotta Johanssonilla, 23, on takaraja. Hän on päättänyt poistattaa rintansa ja munasarjansa 35-vuotiaana. Lotta sai vuosi sitten tietää kantavansa periytyvää BRCA1-geenivirhettä, joka nostaa riskin sairastua rintojen tai munasarjojen syöpään moninkertaiseksi. “Syöpägeeni ei saa rajoittaa elämässäni mitään, en ole ottanut sitä mukaan harkintoihin. Enkä halua missään nimessä elää pelon kanssa. Jos syöpä tulee, haluan silloin olla ainoastaan toivoa täynnä", Lotta sanoo.

Joka kahdeksas nainen sairastuu rintasyöpään – Miten oman riskinsä voi selvittää? Ja pitäisikö kaikkien niin tehdä?

Perinnöllinen geenivirhe moninkertaistaa riskin.

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä, johon sairastuu noin joka kahdeksas nainen. Tietyt perinnölliset geenivirheet kuitenkin moninkertaistavat riskin sairastua rinta- ja munasarjasyöpään. Miten oman riskinsä voi selvittää? Ja pitäisikö kaikkien niin tehdä? Lue kymmenen kysymystä rintasyövästä ja geenitesteistä, vastaajana perinnöllisyyslääkäri, dosentti Kirmo Wartiovaara.

Luovuuden supervoima

Kun burnout sumensi koko elämän, Anne Kassimäki, 37, pakotti itsensä rakkaan harrastuksen pariin ja toipui – Taideharrastuksilla on osoitettu olevan yllättäviä terveysvaikutuksia

Teatterissa Kassimäki sai lomaa omasta elämästään.

Teatteriharrastus oli Anne Kassimäelle tie ulos uupumuksen kierteestä. Lavalla hän sai hetken olla joku muu kuin se väsynyt, vähän tyhmistynyt Anne. Taiteen on useissa tutkimuksissa osoitettu ennaltaehkäisevän sairauksia, edistävän toipumista ja jopa vähentävän tarvittavien lääkkeiden määrää.

Endometrioosi - kuukautisten pimeä puoli

Raskauden piti olla mahdotonta, mutta piinallisten lapsettomuushoitojen jälkeen Kimiya Bahrami-Kurillosta, 37, tuli äiti – samaan aikaan endometrioosi teki lopullista tuhoa hänen sisällään

Molempien raskauksien aikana Kimiya pelkäsi keskenmenoa.

Kimiya Bahrami-Kurillosta, 37, tuli kahden lapsen äiti vaikeimman kautta. Endometrioosin takia siihen vaadittiin lähes 10 vuoden vaikeat lapsettomuushoidot. Kaiken tuon ajan myös väkevä kipu oli läsnä Kimiyan elämässä, sillä endometrioosi teki tuhojaan hänen elimistössään myös raskauksien aikana.

Endometrioosi on yhtä yleinen kuin astma ja diabetes – siksi jo nuorten tyttöjen kuukautiskivut pitäisi ottaa tosissaan

Mitä aiemmin päästään hoitamaan, sitä parempi hoitovaste.

Endometrioosi on hedelmällisessä iässä olevien naisten krooninen sairaus, jolla on vaikutusta läpi naisen elämänkaaren aina nuoruudesta vaihdevuosi-ikään asti. Yleisyydestään huolimatta sairaudesta puhutaan vähän – naiset eivät osaa hakeutua lääkäriin ajoissa, eivätkä kaikki lääkärit osaa diagnosoida sairautta oireiden perusteella ajoissa.

Pitääkö naisen sietää kipua?

Yhdyntä kuin puukonisku? – Yhdyntäkipu on pelottava vaiva, joka voi lopettaa seksin ja saada naisen elämän umpisolmuun

Kun yhdyntäkivun syy on selvillä, hoitokin yleensä löytyy.

Mitä jos yhdyntä tuottaakin viiltävää kipua eikä nautintoa? Kun Viivi Sihvosen yhdyntäkivut alkoivat 25-vuotiaana, kokemus oli fyysisesti ja psyykkisesti raastava. Eihän missään kerrottu, että yhdyntä voi sattua – muutoinkin kuin ekalla kerralla. Nyt Sihvonen on seksuaalineuvoja ja haluaa, että yhdyntäkivuista puhuttaisiin ilman häpeää.

Addiktoiva aikamme

“Äiti, voitko sä laittaa sen kännykän pois?” – Muutto Lappiin teki Inari Fernándezista rennomman someammattilaisen ja vähemmän ärtyneen äidin

Tyttären sanat herättivät Fernándezin hakemaan muutosta.

Inari Fernándezille, 38, some on paras työkaveri – ja pahin vihollinen. Suosittu tubettaja on unelma-ammatissaan, joka tuo perheelle elantoa, mutta samalla addiktoi tykkäyksiin ja jatkuvaan somevirran seuraamiseen. Uusi työ ja muutto Lappiin auttoivat piirtämään arkeen rajoja.

Testaa, oletko somekoukussa!

Jos some alkaa rajoittaa muuta elämää, on syytä pysähtyä.

Some ihastuttaa, vihastuttaa, houkuttaa ja koukuttaa. Aktiivinenkaan somen käyttö ei ole katastrofi, mutta jos se lipsahtaa riippuvuuden puolelle ja alkaa rajoittaa muuta elämää, on syytä pysähtyä. Vastaa helppoihin kysymyksiin ja testaa, oletko sinä someriippuvainen!

Näillä kuudella keinolla pääset eroon somekoukusta

Somessa koukuttaa nopeasti saatu positiivinen palaute.

Menikö kokouksesta taas puolet ohi, kun oli pakko vilkuilla, mitä Facebookissa tapahtuu? Jatkuva somen käyttö heikentää itsetuntoa ja tyytyväisyyttä omaan elämään. Pahimmillaan se aiheuttaa jopa masentuneisuutta. Mutta ei huolta! Kokosimme asiantuntijoiden vinkit avuksi somekoukusta irroittautumiseen.

Vaativa vanhemmuus

“Olin niin väsynyt, että mua vitutti se vauva” – Tunnetut isät ja äidit kertovat, missä asioissa he kokevat epäonnistuneensa vanhempana

Huutaminen ja fyysinen kurittaminen ovat vanhemuuden tabuja.

Tuoreen tutkimuksen mukaan merkittävin vanhempien uupumusta lisäävä tekijä on ulkopuolisten ihmisten aiheuttamat suorituspaineet. Siksi on aika muuttaa vanhemmuuskeskustelu avoimemmaksi ja tehdä isien ja äitien epätäydellisyydestä hyväksyttävämpää! Neljä isi- ja äitibloggaajaa sekä mediapersoona Ile Uusivuori kertovat nyt millaisissa asioissa he ovat epäonnistuneet pikkulapsiarjessa.

Testosteronivaje vai masennus?

Sami Niemiselle määrättiin kymmeniä masennuslääkkeitä, ennen kuin oireiden syyksi paljastui testosteronivaje – “Oli kova kolaus, kun seksi ei enää kiinnostanut”

Väärä lääkitys romutti alle kolmekymppisen miehen terveyden.

Sami Nieminen hakeutui 29-vuotiaana lääkäriin, koska olo oli vetämätön eikä hän jaksanut enää nousta sängystä. Oireet diagnosoitiin virheellisesti työuupumukseksi ja hänelle määrättiin vahva masennuslääkitys. Siitä alkoi yli kahden vuoden piina.

Miesten testosteronitasot laskevat ympäri maailmaa – Lihavuus lienee suurin syypää, mutta myös arjessa lymyää yllättäviä vaaroja

Huoli kemikaaleista on oikeutettu, sanoo asiantuntija.

Mieshormoni testosteroni saa elämän maistumaan ja seksin sujumaan, mutta nyt miesten testosteronitasot näyttävät laskeneen ympäri maailmaa huolestuttavaa vauhtia. Asiantuntijoiden syyttävä sormi osoittaa ennen kaikkea lisääntyvään ylipaino-ongelmaan, mutta myös arkisessa ympäristössämme lymyää yllättäviä vaaran paikkoja.

Allergia - siedä vai siedätä?

Eläimet ja terveys

Mä oon mä – sarja erilaisuuden voimasta

Jenny Lehtinen valehteli sairastavansa syöpää, koska rehellinen vastaus hävetti liikaa – Nyt hän tahtoo vapauttaa meidät normeista, mutta yhteiskunta toistaa jatkuvasti yhtä isoa virhettä

Jenny Lehtinen haluaa vapauttaa meidät normeista.

Jenny Lehtinen tunsi pitkälle aikuisikään asti vahvoja häpeän ja ulkopuolisuuden tunteita. Niistä vapautti vasta 34-vuotiaana saatu adhd-diagnoosi. Adhd myös vaikutti taustalla, kun Jenny sairastui masennukseen ja syömishäiriöön. Tänä päivänä Jenny kokee, että häpeän sijaan meidän pitäisi uskaltaa puhua kaikista asioista ääneen – ja mielellään mahdollisimman lujalla äänellä.

Kuuro näyttelijä Silva Belghiti, 30, koki salamarakkauden ja odottaa nyt esikoistaan – "Jos lapsi syntyy kuurona toivon, että lääkärit kunnioittavat vanhempien päätöstä"

Uusi Areena-sarja “Mä oon mä” kertoo erilaisuuden voimasta.

Silva Belghiti taisteli tiensä Teatterikorkeakouluun ja valmistui sieltä Suomen ainoana viittomakielisenä näyttelijänä. Tie teatterin lavalle ei ollut helppo, vaan Silva kohtasi matkalla paljon syrjintää ja epäilyjä. Silva toivoo, ettei tulevan lapsen tarvitse aikanaan käydä hänen taistelujaan. "Äidinkielenä lapsellamme on joka tapauksessa viittomakieli, kuuli hän tai ei."

Anna Giss, 31, elää raastavassa kivussa, mutta hymyilee silti, ja se on muille liikaa – "Lääkäri kysyi, miten voin tuntea kovaa kipua, kun en näytä siltä"

Uusi Areena-sarja “Mä oon mä” kertoo erilaisuuden voimasta.

Anna Giss, 31, eli terveen parikymppisen opiskelijan elämää, kun mystiset kivut valtasivat ensin kädet, sitten koko kehon. Krooninen kipu ja pyörätuoli ovat nyt osa Annan arkea, johon yhä mahtuu myös valoa ja kauneutta. Hän haluaa murtaa käsityksiä siitä, miltä sairas ihminen näyttää.

Tubettaja Mmiisas luuli kuolevansa satojen fanien edessä, kun keho taisteli yltyvää paniikkia vastaan: “Jos kukaan ei puhu, häpeä erilaisuuden ympäriltä ei laannu”

Uusi Areena-sarja “Mä oon mä” kertoo erilaisuuden voimasta.

Miisa Rotola-Pukkila ei tiennyt paniikkihäiriöstä mitään, kunnes sai itse ensimmäisen kohtauksensa. Pahimpina aikoina Miisa joutui suunnittelemaan pakoreitit valmiiksi niin työkeikoilla, leffateatterissa kuin yliopiston luentosalissa. Enää häpeä ei vaienna häntä.

Tappouhkauksia, lastensuojeluilmoituksia ja vuosikausia kestänyttä haukkumista – Tuure Boelius, 18, kävi läpi helvetin ja kertoo nyt, miten siitä voi selvitä

Uusi Areena-sarja “Mä oon mä” kertoo erilaisuuden voimasta.

15-vuotiaana homoudestaan kertonut ja Lätkäjätkä-Ville-kappaleella palauteryöpyn aiheuttanut tubettajatähti, laulaja Tuure Boelius on saanut tappouhkauksia, törkypostia ja kuunnellut haukkumista vuosien ajan. Siitä huolimatta nuori mies seisoo omana itsenään ja pää pystyssä koko Suomen edessä. Hän toteaa koko uransa olevan osoitus rohkeudesta olla erilainen.

Seuraa Akuuttia Facebookissa ja Instagramissa

Sokeus

"Kun ihminen hymyilee, sen kuulee" – näyttelijä Alina Tomnikov palasi sokeuden maailmaan pimeäkahvilassa

Kahvihetki Pimé Caféssa avaa sokeiden maailmaa näkeville.

Miltä mustikkapiirakka maistuu pilkkopimeässä? Lähtevätkö näköaistin myötä elämästä myös värit ja ulkonäköpaineet? Näyttelijä Alina Tomnikov on sukeltanut sokeuteen roolissaan Donna-sarjassa, mutta pimeäkahvila on hänellekin uusi ja yllättävä kokemus. Kahvihetki Pimé Caféssa avaa sokeiden maailmaa myös näkeville.

Bikinifitness treenaa kehoa ja mieltä

4 syytä miksi sinunkin kannattaisi harrastaa poseerausta – Ryhdin lisäksi kohenee myös mieli

Fitnessposeeraus on tehokasta treeniä, joka sopii kaikille.

Jokaisen meistä pitäisi poseerata säännöllisesti. Näin kannustaa fitnessurheilijoiden poseerausvalmentaja Maija Jouhki. Hengityksesi kulkee paremmin ja selkävaivat helpottavat. Tutkimusten mukaan se, mitä kehossamme tapahtuu, vaikuttaa suoraan mielen hyvinvointiin. Ylväs ryhti luo itsevarman tunteen myös sisäisesti.

Ympäristö ja mieli

Ahdistaako ilmasto? Testaa kärsitkö ympäristöahdistuksesta vai porskutatko eteenpäin uhkista huolimatta!

Vastaa viiteen kysymykseen, testaa missä menet.

Jäätiköt sulavat, eliölajit tuhoutuvat ja merissä on pian enemmän muovia kuin kalaa. Siinä missä toinen porskuttaa eteenpäin huonoista uutisista huolimatta, toinen ahdistuu ja lamaantuu uhkaavan ympäristökatastrofin edessä. Vastaa näihin viiteen kysymykseen ja testaa, oletko vaarassa vajota ympäristöahdistukseen vai polskitko eteenpäin uhkista huolimatta!

Hyvä kuolema

Aleksei, 37, joutui kertomaan 5-vuotiaille kolmosilleen heidän äitinsä kuolleen – Kuinka kuolemasta pitäisi puhua lapselle?

Kuolemasta kannattaa kertoa lapsille avoimesti.

Läheisen kuolema on lähes aina traumaattinen kokemus, ja vaikka kuinka haluaisi, siltä ei voi täysin suojata lapsiakaan. Asiantuntijan mukaan kuolemasta on tärkeää puhua lapsille suoraan, asioiden oikeilla nimillä. Tätä ohjetta on noudattanut myös leskeksi jäänyt kolmosten isä Aleksei Roganov.

Uni

“Yhteiskunta pyörii aamuvirkkujen tyrannialla” – 20 000 suomalaista vastasi Akuutin ja Työterveyslaitoksen unikyselyyn

Väärässä unirytmissä rämpiminen voi sairastuttaa pysyvästi.

Aikainen lintu madon nappaa – vai nappaako sittenkään? Kaksi kolmasosaa Yle Akuutin ja Työterveyslaitoksen unikyselyyn vastanneista elää itselleen luonnottomassa rytmissä. Väärässä rytmissä rämpiminen voi sairastuttaa pysyvästi. Tutkijat herättelevät työelämää ja yhteiskuntaa muutokseen.

Pituuskasvu

Tosielämän selviytyjät

Kolariautossa Nette Kiviranta keskittyi vain hengittämiseen, nyt kaikkeen siihen, mikä elämässä yhä on hyvin – Näin rakentuu mieli, jota kriisi ei muserra

Mikä tekee ihmisestä selviytyjän, joka taipuu muttei katkea?

Alppihiihtäjä Nette Kiviranta nukahti takapenkille, kun SM-kisat Tahkolla oli laskettu ja joukkueen auto suuntasi kohti seuraavaa kisaa. Hän heräsi kolariin, joka muutti urheilijan elämän rajusti – ja lopullisesti. Kun onnettomuudesta on kulunut vuosi, Nette on palannut lukioon ja suunnittelee jo toisenlaista urheilu-uraa. Mikä tekee ihmisestä selviytyjän, joka taipuu vaan ei katkea?

Reumalla ei ole ikärajaa

Kohtalokkaat kantasolut

“Tulet joutumaan pyörätuoliin” – Parantumattomasti sairas Anna ei saanut kantasoluhoitoa Suomesta, vaan joutui hakemaan apua Venäjältä

Suomessa ei anneta kantasoluhoitoa MS-tautiin.

Kantasolusiirtoja käytetään Suomessa lähinnä syöpien hoidossa, vaikka monissa Euroopan maissa kantasolusiirteen voivat saada myös esimerkiksi MS-potilaat. Suomalaisen asiantuntijan mukaan maiden välinen ero johtuu puutteellisesta tutkimustiedosta ja hoidon riskeistä. Anna Likos, 28, ei niellyt kohtaloaan Suomessa, vaan haki parantumattomaan sairauteensa hoitoa itänaapurista.

Kommentti: Kantasolut – kallis ihmelääke kaikkeen?

Toimittaja kokeili "Kardashian"-kasvohoitoa.

Kantasoluhoito yhdistyy maallikon mielessä lähinnä leukemian hoitoon, mutta netti ja lööpit tarjoavat “kantasoluhoitoja” jo vaikka mihin. Toimittaja Risto Kuusisto kokeili nuorekkaampaa ihoa lupaavaa kasvohoitoa, jota jotkut klinikat markkinoivat myös kantasoluhoitona.

Vakavasti sairaalle Heidille ei ole löytynyt auttajaa 24 miljoonan ihmisen joukosta – Voisitko sinä olla juuri se oikea? Liity Kantasolurekisteriin!

Auta vakavasti sairasta Heidiä. Liity Kantasolurekisteriin!

Heidi Lindholmin, 22, elämä on pysähtynyt. Hän sairastaa luuydinkatoa, joka paranee vain kantasolusiirron avulla. Sopivan luovuttajan löytyminen on äärimmäisen vaikeaa: Vain yhdellä kymmenestä miljoonasta ihmisestä on sama kudostyyppi kuin Heidillä. Voisitko juuri sinä olla täysosuma?

Seksi

”Niin kauan, kun sana pillu särähtää ihmisten korvaan, sitä pitää viljellä lisää” – Ina Mikkola, Kaisa Merelä ja Tiia Kotamaa puhuvat suunsa puhtaaksi seksistä

Runkkaamisesta voi puhua kuten syömisestä tai nukkumisesta.

Anaaliseksi, pillu, runkkaaminen... Joko poskesi punoittavat tai tuntuuko siltä, että teet jotain väärin, kun luet tätä tekstiä? Ei pitäisi, ainakaan Ina Mikkolan, Kaisa Merelän ja Tiia Kotamaan mielestä. He haluavat, että seksistä voi puhua yhtä avoimesti kuin nukkumisesta tai syömisestä. Siksi tässä jutussa ei kainostella, eikä kaunistella.

Huora, uhri tai madonna – Miksi naisen seksuaalisuudessa on aina jotain vialla?

Naisen ei ole mahdollista olla seksuaalinen hyvällä tavalla.

Naisen seksuaalisuus esitetään asiana, joka on aina vähän väärin, jollain tavalla outoa tai yksipuolista. Liian usein puhutaan vain kolmenlaisista naisista, kirjoittaa Ylen toimittaja Maarit Åström-Kupsanen. Kun minä olin 1980-luvulla teini, puhuttiin muijista, nyt huorista. Ei todellakaan jätä epäselväksi mihin asemaan kyseisen sanan kohde, nainen josta puhutaan, asemoidaan.

Kipeä lapsettomuus

Endometrioosi on yhtä yleinen kuin astma ja diabetes – siksi jo nuorten tyttöjen kuukautiskivut pitäisi ottaa tosissaan

Mitä aiemmin päästään hoitamaan, sitä parempi hoitovaste.

Endometrioosi on hedelmällisessä iässä olevien naisten krooninen sairaus, jolla on vaikutusta läpi naisen elämänkaaren aina nuoruudesta vaihdevuosi-ikään asti. Yleisyydestään huolimatta sairaudesta puhutaan vähän – naiset eivät osaa hakeutua lääkäriin ajoissa, eivätkä kaikki lääkärit osaa diagnosoida sairautta oireiden perusteella ajoissa.

Stressi

“Pitkittynyt stressi tuhoaa aivoja” – Tutkija Katri Saarikivi kertoo, miten erotat harmittoman stressin haitallisesta

Sillä ei kannata kehua, paljonko lomalla joutuu nukkumaan.

Oletko kehuskellut sillä, paljonko joudut lomalla nukkumaan? Kiireen ja uhrautumisen korostaminen harmittaa aivotutkija Katri Saarikiveä, joka tuntee pitkittyneen stressin vakavat seuraukset. Pieni stressi kuuluu elämään ja auttaa meitä selviytymään hankalista tilanteista, mutta miten hyvän stressin erottaa huonosta? Lue vinkit, joiden avulla saat pidettyä kielteisen stressin loitolla.

Lihavuus

Miksi en laihdu, vaikka mitä teen? Lääkärit paljastavat miksi toiselle laihtuminen on helpompaa kuin toiselle

Nämä kuusi syytä selittävät laihtumisen yksilöllisiä eroja.

Aloitat ystäväsi kanssa saman ruokavalion ja treeniohjelman noudattamisen. Puolen vuoden päästä ystäväsi on päässyt painotavoitteeseensa, mutta sinuun viimeiset liikakilot tuntuvat tarranneen kiinni takiaisen lailla. Kysyimme lääkäreiltä ja lihavuustutkijoilta, miksi rasva tarraa toisiin meistä tiukemmin kiinni.

Itsemurhat

Valheet ajoivat Riia Puskan yrittämään itsemurhaa: "Kuolema oli toive, pakotie ja helpotus"

Valheet ajoivat Riia Puskan yrittämään itsemurhaa.

Valheet ajoivat Riia Puskan yrittämään itsemurhaa: "Kuolema oli toive, pakotie ja helpotus" – Olen aina ollut kiltti tyttö, hyvä koulussa ja viihtynyt yksin. Sellainen runotyttö. Ala-asteella minua kuitenkin kiusattiin paljon, enkä välillä suostunut menemään kouluun ollenkaan. – Kymmenen vuotta sitten halusin päästä irti koulukiusatusta kiltin tytön maineesta.

Narsismi

Pitääkö lapsesta kasvattaa narsisti, jotta hän menestyy työelämässä? Tutkija: “Jonkinlainen kylmyys edesauttaa pärjäämistä”

Onko nykyajan työelämä rakennettu narsisteja varten?

Kansainvälisesti tunnettu professori sanoo, että nykyajan yhteiskunnassa menestyy olemalla narsisti. Väite on hurja, mutta siinä on totuuden hippunen. Tutkijan mukaan työelämän kärkipaikoille valikoituu ihmisiä, joilla on tiettyjä persoonallisuuden piirteitä. Pitääkö omasta lapsesta kasvattaa narsisti, jos haluaa tämän menestyvän?

Katso Olenko narsisti? -jakso. Elias Metsämaa sai narsisti- ja psykopaattileiman esiinnyttyään Temptation Island -sarjassa.

Downin syndrooma

Suoliston armoilla

Lotan jatkuva sairastelu ei johtunutkaan päiväkodin aloituksesta – lasten suolistosairaudet yleistyvät hurjaa vauhtia

Syitä ilmiöön etsitään kaupungistumisesta ja lihansyönnistä.

Lotan toistuvista vatsavaivoista ja keuhkokuumeista syytettiin aluksi päiväkodin aloitusta. Lopulta tytöllä todettiin Crohnin tauti. Tulehdukselliset suolistosairaudet yleistyvät kovaa vauhtia myös lapsilla. Tiedetään, että syypäät lymyävät ympäristössämme, mutta sairastumisen perimmäinen syy on edelleen hämärän peitossa.

Kemikaalit

Suosittua juuri nyt

Allergia - siedä vai siedätä?

Pitääkö naisen sietää kipua?

Uusimmat sisällöt - Akuutti