Hyppää pääsisältöön

Ruokavalio lääkkeenä?

Maanantaisin Areenassa. Keskiviikkoisin TV1:ssä klo 20. Maanantaisin Radio Suomessa klo 20.10. Seuraa myös Akuutin Facebookia

Itsekritiikki

Jatkuva itsekritiikki aiheuttaa kehossa stressireaktion – Oletko liian itsekriittinen? Kysy itseltäsi nämä viisi kysymystä

Jatkuva itsekritiikkiryöpytys aiheuttaa stressireaktion.

Ihan paska! Laiska, ruma ja tyhmä. Puhutko näin itsellesi, mutta et koskaan sanoisi samoin ystävällesi? Lähes jokainen kritisoi itseään joskus, mutta kun itsekritiikki on päivittäistä ja häiritsee arkea, on kyse vahingoittavasta itsekritiikistä. Keholle ja mielelle jatkuva itsekritiikkiryöpytys aiheuttaa stressireaktion.

Kiinnostavaa juuri nyt

Toimittajan puheenvuoro

Tatuoinnit

Pelaaminen

Onko pelaaminen kuin heroiinia? ‒ Kuusi kymmenestä rajoittaa lapsen peliaikaa

Tarvitaanko ruutuaikaa ‒ katso parhaat vinkit vanhemmille.

Sormet naputtavat vimmatusti, katse on lasittunut ruutuun, puhe tuntuu kaikuvan kuuroille korville. Lapsen pelaaminen huolettaa monia vanhempia. Akuutin taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan kuusi kymmenestä rajoittaa lasten pelaamista. Mutta tarvitaanko ruutuaikaa ja mitä voi vanhempana tehdä, jos pelit ovat itselle hepreaa? Listasimme asiantuntijoiden parhaat vinkit vanhemmille.

Lapsettomuus

Lääkäri: Endometrioosi on yhtä yleinen kuin astma ja diabetes

Yleisyydestään huolimatta endometrioosista puhutaan vähän.

Endometrioosi on yleinen hedelmällisessä iässä olevien naisten krooninen sairaus, jolla on vaikutusta läpi naisen elämänkaaren aina nuoruudesta vaihdevuosi-ikään asti. Yleisyydestään huolimatta sairaudesta puhutaan vähän – naiset eivät osaa hakeutua lääkäriin ajoissa, eivätkä kaikki lääkärit osaa diagnosoida sairautta oireiden perusteella ajoissa.

Selittämätön selkäkipu

Naprapaatti, osteopaatti vai kiropraktikko? Mistä kannattaa hakea apua selkävaivoihin?

Mikä manipulaatiohoito auttaa selkäkipuihin?

Kun selkää särkee tai niska jumittaa niin moni miettii, mistä hakisi apua. Pitääkö mennä lääkäriin vai auttaisiko jonkinsortin käsittely? Nettiä selaamalla löytyy helposti erilaisia tuki- ja liikuntaelinten vaivoihin suunnattuja hoitoja, mutta jää epäselväksi, mikä niistä tarjoaisi juuri omaan vaivaan sopivinta apua. Entä kannattaako käydä toisen hoitomuodon osaajalla, jos yksi ei auttanut?

Antibiooteille vastustuskykyinen tuberkuloosi oli tappaa – Akuutti tapasi puoli vuotta sairaalan eristyshuoneessa viettäneen Sameerin

Resistenttejä tuberkuloositapauksia on ollut myös Suomessa.

Manchesterilainen Sameer Sodawala kärsi reilu puoli vuotta sitten kovista pää- ja selkäkivuista. Hän oli sairastunut vaaralliseen antibiooteille vastustuskykyiseen tuberkuloosiin ja kävi lähellä kuolemaa. Sameerin kaltaisia tuberkuloosipotilaita on ollut meillä Suomessakin.

Tutkimus: Suomalaiset kyseenalaistavat antibioottikuurit - Näin sinäkin voit hillitä antibiooteille vastustuskykyisten superbakteereiden yleistymistä

Antibioottiresistenssiä vastaan on mahdollista toimia.

Antibiooteille vastustuskykyiset superbakteerit yleistyvät jatkuvasti. Yhtenä syynä tähän on antibioottien liikakäyttö. Enemmistö suomalaisista kyseenalaistaa jo kuurit. Puolet ottaa antibiootteja vain pakon edessä. Listasimme myös muita helppoja keinoja, joiden avulla sinäkin voit ehkäistä antibioottien tehon heikkenemistä.

Syömishäiriöt

Transsukupuolisuus

"Äiti, kunpa minulle kasvaisi pippeli" – Yli 70 prosenttia suomalaisista hyväksyisi lapsensa transsukupuolisuuden

Miten toimia jos lapsi kyseenalaistaa sukupuolensa

Mitä tehdä, jos tytär sanookin olevansa poika? Tai jos poika ilmoittaa olevansa oikeasti tyttö? Akuutin kyselyssä yli 70 prosenttia suomalaisista hyväksyisi sen, että lapsi haluaa olla toista sukupuolta. Hämmentävään tilanteeseen onkin yksi selkeä neuvo: rakasta lastasi juuri sellaisena kuin hän on.

“Seksuaalinen nautinto säilyy” – Pääsimme ensimmäisinä Suomessa kuvaamaan sukupuolenkorjausleikkausta

Tiesitkö tämän sukupuolenkorjausleikkauksista?

Pääsimme ensimmäisinä Suomessa seuraamaan sukupuolenkorjausleikkausta Töölön sairaalassa, jossa kolmen lapsen isä Tiia Kovanen jo odotti leikkauspöydällä. - Tunsin, että minun on tehtävä itselleni jotain tai muuten romahdan. Olen odottanut tätä kauan, joten on tämä herkkä hetki, Tiia kuvailee leikkauspöydällä maatessaan. Ympärillä leikkaussalin henkilökunta valmistautuu isoon leikkaukseen.

Rikki urheilemalla

Omaishoito

SuomiLOVE-pari sai vauvan! "Ernon MS-tauti tuo arkeen omat haasteensa, mutta pärjäämme aivan varmasti"

Tyttövauva mullisti SuomiLOVEsta tutun parin arjen.

“Täällä me ollaan sydämet syrjällään!” Tiistaina 6.2. syntynyt tyttövauva mullisti SuomiLOVEsta tutun kittiläläisen Blomqvistin pariskunnan elämän. Vauvahuuruinen arki ei tule olemaan perheessä helppo, sillä vauvan lisäksi Katrin apua tarvitsee myös MS-tautia sairastava Erno. Pariskunta on kuitenkin päättänyt selvitä. Nauru ja rakkaus auttavat haastavinakin päivinä.

Monica uupui poikansa omaishoitajana ja kantaa huolta myös muistisairaan äitinsä tilanteesta – “Jossain vaiheessa jaksamiseni vain loppui.”

Omaishoitajakin uupuu, jos käytännön apu puuttuu.

Monica Björkell-Ruhl on monivammaisen poikansa omaishoitaja ja osallistuu myös muistisairaan äitinsä hoitoon. Arki monihoitajana on ollut rankkaa. Omaan jaksamiseensa Monica sai apua vasta, kun löi lääkärissä nyrkkiä pöytään ja teki itsestään lastensuojeluilmoituksen.

Syöpä

"Enpä arvannut diagnoosin saatuani, mitä kaikkea se tuo tullessaan" – Syöpään sairastuneet kertovat kokemuksistaan

Millaiset jäljet syöpä jättää?

Syöpädiagnoosin saaminen pysäyttää. Jokainen syöpäpotilas käsittelee sairauttaan omalla tavallaan, eikä yhtä ainoaa oikeaa tapaa ole. Syöpä jättää kuitenkin jälkiä elämään – fyysisiä ja henkisiä. Miten syöpä vaikuttaa elämään? Millaisia ajatuksia sairaus herättää? Syöpää sairastavat ja sairastaneet kertovat, miten syöpä on heidän elämäänsä vaikuttanut.

Lento-onnettomuuden jälkeinen trauma

Masennuksesta uusi alku?

Raskaus ei pääty synnytykseen

Kun aika ei kultaakaan muistoja – synnytys voi olla joskus traumaattinen kokemus

Synnytys voi jättää trauman.

Akuutti kysyi alkusyksystä naisten kokemuksia synnytyksistä. Yli 2000 vastanneesta äidistä suurin osa koki synnytyksen menneen hyvin kovista kivuista huolimatta – kivunlievitys oli riittävää, ei tarvinnut pelätä lapsen puolesta, oma tukihenkilö oli kultaakin kalliimpi ja kätilö kannustava. Aina kaikki ei kuitenkaan suju oppikirjan mukaan.

Varaosia ihmisille

Botox - maailman voimakkain myrkky ja toimiva lääke

Diabetes

Hypokoiran superkuono diabeetikon apuna

Koiran tarkka hajuaisti auttaa diabeetikon arjessa

Ihmisen paras ystävä - koira? Diabetesta sairastavalle koira toden totta voi olla paitsi paras ystävä, myös tärkein avustaja. Erikoiskoulutettuja hypokoiria tarvittaisiin lisää, etenkin lasten apuna koira on verraton.

Näyttelijä Mats Långbacka: “Diabetes oli viedä putkaan”

Mats Långbacka ja ykköstyypin diabetes

Useimmat diabeetikot pitävät mukanaan diabeteksesta kertovaa tunnusta. Jos diabeteskohtaus yllättää, satunnainenkin paikalle osuva ymmärtää mistä on kysymys. Mats Långbacka sairastui ykköstyypin diabetekseen vuonna 2000. Hän tuntee sairautensa ja hoitaa itseään hyvin, mutta silti yksi diabeteskohtaus oli koitua kohtalokkaaksi.

Lääkekannabis

Matkasairaudet

Miten välttää ripuli reissussa?

Ripuli on yleisin matkailijaa vaivaava terveysongelma.

Maha kuralla ja kaikki suun kautta sisään nautittu tuntuu valuvan pikavauhtia pönttöön. Vatsassa kouristelee ja rantapäivä vaihtuu hotellihuoneen vessan läheisyydessä norkoiluksi. Ripuli on yleisin matkailijaa vaivaava terveysongelma. Sekoittiko ruoka pakin vai onko kyse jostain vakavammasta?

Kansanparantajia, aktivisteja ja parantavaa perunaa – Mosambikissa tieto on terveyttä

Mosambikissa malarian riski on maailman suurin.

Mosambik on yksi maailman kymmenestä köyhimmästä maasta. Kotimantereellaan Afrikassa se kuuluu Saharan eteläpuolisiin maihin, joissa olot ovat haastavat ja esimerkiksi malarian riski maailman suurin. Elinolojen parantamiseen tähtäävässä FDC-järjestössä työskentelevä lääkäri Julia Magaia kertoo, että juuri malarian, hivin ja tuberkuloosin kaltaiset tarttuvat taudit ovat ripulitautien ohella isoimmat kansanterveysongelmat.

Matkailijoiden tuomat eksoottiset sairaudet ovat jo arkipäivää

Suomessa eksoottiset sairaudet ovat jo tuttu juttu.

Ihmiset liikkuvat maapallolla enemmän kuin koskaan. Pelkästään suomalaiset tekevät vuodessa noin 9 miljoonaa ulkomaanmatkaa. Virukset, bakteerit ja loiset hyppäävät helposti matkustajien kyytiin ja siirtyvät uusille alueille. Vielä suuremman tartuntatautiriskin kantavat ihmiset, jotka liikkuvat ympäri maailmaa pakon sanelemina. Esimerkiksi ilmastonmuutos pakottaa ihmisvirrat liikkeelle.

Kipu

Ole onnellinen, jos pilleri vie pääkipusi

Toimittaja Tero Kyllönen kirjoittaa kivusta.

Kaikilla kivun hellittäminen ei ole toivon tai edes särkylääkkeen varassa. Se on täyttä totta päivästä toiseen. Joka viides aikuinen joutuu elämään kroonisen kivun kanssa. Akuutin toimittaja Tero Kyllönen pohtii, miten kipu koskettaa meitä kaikkia.

Uusimmat sisällöt - Akuutti