Hyppää pääsisältöön

Maanantaisin Areenassa. Keskiviikkoisin TV1:ssä klo 20. Sunnuntaisin Radio Suomessa klo 16.10. Seuraa myös Akuutin Facebookia

Kiinnostavaa juuri nyt

Apua – joko mittatilausvauvat tulevat?

Mittatilausvauvat ovat ehkä jo totta lähitulevaisuudessa.

Arvioiden mukaan pian syntyy suomalainen numero 5 512 717*. Painoa hänellä on noin 3400 grammaa ja pituutta tarkalleen puoli metriä. Päänympärys on hieman yli 34 senttimetriä. Sukupuolikin tiedetään ennalta ja silmien väri on valittu kuvastosta. Geenit luettiin jo alkiovaiheessa, joten perinnöllisiä sairauksia ei ole odotettavissa. Koripalloilija olisi toiveissa. Siis mitä?

Turvapaikanhakijat oikeutettuja välttämättömään terveydenhoitoon – lain tulkinta vaihtelee eri puolilla Suomea

Suurimmat ongelmat koskevat lapsia ja raskaanaolevia.

Periaatteet turvapaikanhakijoiden terveydenhoidosta ovat kunnossa, mutta puhtaita papereita toiminta ei saa. Suurimmat ongelmat terveydenhuollon toteutumisessa liittyvät lapsiin ja raskaana oleviin naisiin. Turvapaikanhakijoiden terveydentilaa on ohjeiden mukaan ryhdyttävä selvittämään kahden viikon kuluessa vastaanottokeskukseen rekisteröitymisestä.

Toimittajan puheenvuoro

Masennuksesta uusi alku?

Raskaus ei pääty synnytykseen

Kun aika ei kultaakaan muistoja – synnytys voi olla joskus traumaattinen kokemus

Synnytys voi jättää trauman.

Akuutti kysyi alkusyksystä naisten kokemuksia synnytyksistä. Yli 2000 vastanneesta äidistä suurin osa koki synnytyksen menneen hyvin kovista kivuista huolimatta – kivunlievitys oli riittävää, ei tarvinnut pelätä lapsen puolesta, oma tukihenkilö oli kultaakin kalliimpi ja kätilö kannustava. Aina kaikki ei kuitenkaan suju oppikirjan mukaan.

Varaosia ihmisille

Botox - maailman voimakkain myrkky ja toimiva lääke

Diabetes

Hypokoiran superkuono diabeetikon apuna

Koiran tarkka hajuaisti auttaa diabeetikon arjessa

Ihmisen paras ystävä - koira? Diabetesta sairastavalle koira toden totta voi olla paitsi paras ystävä, myös tärkein avustaja. Erikoiskoulutettuja hypokoiria tarvittaisiin lisää, etenkin lasten apuna koira on verraton.

Näyttelijä Mats Långbacka: “Diabetes oli viedä putkaan”

Mats Långbacka ja ykköstyypin diabetes

Useimmat diabeetikot pitävät mukanaan diabeteksesta kertovaa tunnusta. Jos diabeteskohtaus yllättää, satunnainenkin paikalle osuva ymmärtää mistä on kysymys. Mats Långbacka sairastui ykköstyypin diabetekseen vuonna 2000. Hän tuntee sairautensa ja hoitaa itseään hyvin, mutta silti yksi diabeteskohtaus oli koitua kohtalokkaaksi.

Lääkekannabis

Matkasairaudet

Varpusparvi hotellihuoneen pöntössä – Mitä reissussa uskaltaa syödä?

Ripuli on yleisin matkailijaa vaivaava terveysongelma.

Maha kuralla ja kaikki suun kautta sisään nautittu tuntuu valuvan pikavauhtia pönttöön. Vatsassa kouristelee ja rantapäivä vaihtuu hotellihuoneen vessan läheisyydessä norkoiluksi. Ripuli on yleisin matkailijaa vaivaava terveysongelma. Sekoittiko ruoka pakin vai onko kyse jostain vakavammasta?

Kansanparantajia, aktivisteja ja parantavaa perunaa – Mosambikissa tieto on terveyttä

Mosambikissa malarian riski on maailman suurin.

Mosambik on yksi maailman kymmenestä köyhimmästä maasta. Kotimantereellaan Afrikassa se kuuluu Saharan eteläpuolisiin maihin, joissa olot ovat haastavat ja esimerkiksi malarian riski maailman suurin. Elinolojen parantamiseen tähtäävässä FDC-järjestössä työskentelevä lääkäri Julia Magaia kertoo, että juuri malarian, hivin ja tuberkuloosin kaltaiset tarttuvat taudit ovat ripulitautien ohella isoimmat kansanterveysongelmat.

Matkailijoiden tuomat eksoottiset sairaudet ovat jo arkipäivää

Suomessa eksoottiset sairaudet ovat jo tuttu juttu.

Ihmiset liikkuvat maapallolla enemmän kuin koskaan. Pelkästään suomalaiset tekevät vuodessa noin 9 miljoonaa ulkomaanmatkaa. Virukset, bakteerit ja loiset hyppäävät helposti matkustajien kyytiin ja siirtyvät uusille alueille. Vielä suuremman tartuntatautiriskin kantavat ihmiset, jotka liikkuvat ympäri maailmaa pakon sanelemina. Esimerkiksi ilmastonmuutos pakottaa ihmisvirrat liikkeelle.

Kipu

Ole onnellinen, jos pilleri vie pääkipusi

Toimittaja Tero Kyllönen kirjoittaa kivusta.

Kaikilla kivun hellittäminen ei ole toivon tai edes särkylääkkeen varassa. Se on täyttä totta päivästä toiseen. Joka viides aikuinen joutuu elämään kroonisen kivun kanssa. Akuutin toimittaja Tero Kyllönen pohtii, miten kipu koskettaa meitä kaikkia.

Kysy terveydestä - asiantuntijat vastaavat verkossa

Uusimmat sisällöt - Akuutti