Hyppää pääsisältöön

Miksi synnyttäneet naiset eivät kerro näistä? – Kamalimmat lasten saamisen jälkeiset vaivat jäävät jakamatta

Tämän olisit halunnut tietää synnytyksen jälkeisestä ajasta.

Verta, hikeä ja kyyneleitä ja ihanista ihanin vauva – kaiken tämän naiset ovat valmiit jakamaan synnytyskokemuksistaan, mutta vähemmän puhutaan siitä, mitä kaikkea naisen keho käy läpi synnytyksen jälkeen. Yllätyksiä voi tulla vastaan niin vessanpöntöllä istuessa kuin kumppanin kanssa rakastellessakin.

Ferritiinivillitys jakaa asiantuntijoiden mielipiteet – Monna Pursiainen, 38, luuli kärsivänsä masennuksesta, kunnes apu oireisiin löytyi rautatankkauksesta

Raudanpuute ilman anemiaa puhuttaa etenkin naisia.

Väsymystä, huimausta, voimattomuutta – onko syynä alhainen varastorauta? Alhainen ferritiiniarvo eli varastoraudan puute puhuttaa kiivaasti erityisesti naisia. Asiantuntijat ovat jyrkästi eri mieltä siitä, onko kyse oikeasta ongelmasta vai lähinnä muoti-ilmiöstä.

4 syytä miksi sinunkin kannattaisi harrastaa poseerausta – Ryhdin lisäksi kohenee myös mieli

Fitnessposeeraus on tehokasta treeniä, joka sopii kaikille.

Jokaisen meistä pitäisi poseerata säännöllisesti. Näin kannustaa fitnessurheilijoiden poseerausvalmentaja Maija Jouhki. Hengityksesi kulkee paremmin ja selkävaivat helpottavat. Tutkimusten mukaan se, mitä kehossamme tapahtuu, vaikuttaa suoraan mielen hyvinvointiin. Ylväs ryhti luo itsevarman tunteen myös sisäisesti.

Seuraa Akuuttia Facebookissa ja Instagramissa

Sokeus

"Kun ihminen hymyilee, sen kuulee" – näyttelijä Alina Tomnikov palasi sokeuden maailmaan pimeäkahvilassa

Kahvihetki Pimé Caféssa avaa sokeiden maailmaa näkeville.

Miltä mustikkapiirakka maistuu pilkkopimeässä? Lähtevätkö näköaistin myötä elämästä myös värit ja ulkonäköpaineet? Näyttelijä Alina Tomnikov on sukeltanut sokeuteen roolissaan Donna-sarjassa, mutta pimeäkahvila on hänellekin uusi ja yllättävä kokemus. Kahvihetki Pimé Caféssa avaa sokeiden maailmaa myös näkeville.

Bikinifitness treenaa kehoa ja mieltä

4 syytä miksi sinunkin kannattaisi harrastaa poseerausta – Ryhdin lisäksi kohenee myös mieli

Fitnessposeeraus on tehokasta treeniä, joka sopii kaikille.

Jokaisen meistä pitäisi poseerata säännöllisesti. Näin kannustaa fitnessurheilijoiden poseerausvalmentaja Maija Jouhki. Hengityksesi kulkee paremmin ja selkävaivat helpottavat. Tutkimusten mukaan se, mitä kehossamme tapahtuu, vaikuttaa suoraan mielen hyvinvointiin. Ylväs ryhti luo itsevarman tunteen myös sisäisesti.

Ympäristö ja mieli

Ahdistaako ilmasto? Testaa kärsitkö ympäristöahdistuksesta vai porskutatko eteenpäin uhkista huolimatta!

Vastaa viiteen kysymykseen, testaa missä menet.

Jäätiköt sulavat, eliölajit tuhoutuvat ja merissä on pian enemmän muovia kuin kalaa. Siinä missä toinen porskuttaa eteenpäin huonoista uutisista huolimatta, toinen ahdistuu ja lamaantuu uhkaavan ympäristökatastrofin edessä. Vastaa näihin viiteen kysymykseen ja testaa, oletko vaarassa vajota ympäristöahdistukseen vai polskitko eteenpäin uhkista huolimatta!

Hyvä kuolema

Aleksei, 37, joutui kertomaan 5-vuotiaille kolmosilleen heidän äitinsä kuolleen – Kuinka kuolemasta pitäisi puhua lapselle?

Kuolemasta kannattaa kertoa lapsille avoimesti.

Läheisen kuolema on lähes aina traumaattinen kokemus, ja vaikka kuinka haluaisi, siltä ei voi täysin suojata lapsiakaan. Asiantuntijan mukaan kuolemasta on tärkeää puhua lapsille suoraan, asioiden oikeilla nimillä. Tätä ohjetta on noudattanut myös leskeksi jäänyt kolmosten isä Aleksei Roganov.

Uni

“Yhteiskunta pyörii aamuvirkkujen tyrannialla” – 20 000 suomalaista vastasi Akuutin ja Työterveyslaitoksen unikyselyyn

Väärässä unirytmissä rämpiminen voi sairastuttaa pysyvästi.

Aikainen lintu madon nappaa – vai nappaako sittenkään? Kaksi kolmasosaa Yle Akuutin ja Työterveyslaitoksen unikyselyyn vastanneista elää itselleen luonnottomassa rytmissä. Väärässä rytmissä rämpiminen voi sairastuttaa pysyvästi. Tutkijat herättelevät työelämää ja yhteiskuntaa muutokseen.

Pituuskasvu

Tosielämän selviytyjät

Kolariautossa Nette Kiviranta keskittyi vain hengittämiseen, nyt kaikkeen siihen, mikä elämässä yhä on hyvin – Näin rakentuu mieli, jota kriisi ei muserra

Mikä tekee ihmisestä selviytyjän, joka taipuu muttei katkea?

Alppihiihtäjä Nette Kiviranta nukahti takapenkille, kun SM-kisat Tahkolla oli laskettu ja joukkueen auto suuntasi kohti seuraavaa kisaa. Hän heräsi kolariin, joka muutti urheilijan elämän rajusti – ja lopullisesti. Kun onnettomuudesta on kulunut vuosi, Nette on palannut lukioon ja suunnittelee jo toisenlaista urheilu-uraa. Mikä tekee ihmisestä selviytyjän, joka taipuu vaan ei katkea?

Reumalla ei ole ikärajaa

Kohtalokkaat kantasolut

“Tulet joutumaan pyörätuoliin” – Parantumattomasti sairas Anna ei saanut kantasoluhoitoa Suomesta, vaan joutui hakemaan apua Venäjältä

Suomessa ei anneta kantasoluhoitoa MS-tautiin.

Kantasolusiirtoja käytetään Suomessa lähinnä syöpien hoidossa, vaikka monissa Euroopan maissa kantasolusiirteen voivat saada myös esimerkiksi MS-potilaat. Suomalaisen asiantuntijan mukaan maiden välinen ero johtuu puutteellisesta tutkimustiedosta ja hoidon riskeistä. Anna Likos, 28, ei niellyt kohtaloaan Suomessa, vaan haki parantumattomaan sairauteensa hoitoa itänaapurista.

Kommentti: Kantasolut – kallis ihmelääke kaikkeen?

Toimittaja kokeili "Kardashian"-kasvohoitoa.

Kantasoluhoito yhdistyy maallikon mielessä lähinnä leukemian hoitoon, mutta netti ja lööpit tarjoavat “kantasoluhoitoja” jo vaikka mihin. Toimittaja Risto Kuusisto kokeili nuorekkaampaa ihoa lupaavaa kasvohoitoa, jota jotkut klinikat markkinoivat myös kantasoluhoitona.

Vakavasti sairaalle Heidille ei ole löytynyt auttajaa 24 miljoonan ihmisen joukosta – Voisitko sinä olla juuri se oikea? Liity Kantasolurekisteriin!

Auta vakavasti sairasta Heidiä. Liity Kantasolurekisteriin!

Heidi Lindholmin, 22, elämä on pysähtynyt. Hän sairastaa luuydinkatoa, joka paranee vain kantasolusiirron avulla. Sopivan luovuttajan löytyminen on äärimmäisen vaikeaa: Vain yhdellä kymmenestä miljoonasta ihmisestä on sama kudostyyppi kuin Heidillä. Voisitko juuri sinä olla täysosuma?

Seksi

”Niin kauan, kun sana pillu särähtää ihmisten korvaan, sitä pitää viljellä lisää” – Ina Mikkola, Kaisa Merelä ja Tiia Kotamaa puhuvat suunsa puhtaaksi seksistä

Runkkaamisesta voi puhua kuten syömisestä tai nukkumisesta.

Anaaliseksi, pillu, runkkaaminen... Joko poskesi punoittavat tai tuntuuko siltä, että teet jotain väärin, kun luet tätä tekstiä? Ei pitäisi, ainakaan Ina Mikkolan, Kaisa Merelän ja Tiia Kotamaan mielestä. He haluavat, että seksistä voi puhua yhtä avoimesti kuin nukkumisesta tai syömisestä. Siksi tässä jutussa ei kainostella, eikä kaunistella.

Huora, uhri tai madonna – Miksi naisen seksuaalisuudessa on aina jotain vialla?

Naisen ei ole mahdollista olla seksuaalinen hyvällä tavalla.

Naisen seksuaalisuus esitetään asiana, joka on aina vähän väärin, jollain tavalla outoa tai yksipuolista. Liian usein puhutaan vain kolmenlaisista naisista, kirjoittaa Ylen toimittaja Maarit Åström-Kupsanen. Kun minä olin 1980-luvulla teini, puhuttiin muijista, nyt huorista. Ei todellakaan jätä epäselväksi mihin asemaan kyseisen sanan kohde, nainen josta puhutaan, asemoidaan.

Kipeä lapsettomuus

Lääkäri: Endometrioosi on yhtä yleinen kuin astma ja diabetes

Yleisyydestään huolimatta endometrioosista puhutaan vähän.

Endometrioosi on yleinen hedelmällisessä iässä olevien naisten krooninen sairaus, jolla on vaikutusta läpi naisen elämänkaaren aina nuoruudesta vaihdevuosi-ikään asti. Yleisyydestään huolimatta sairaudesta puhutaan vähän – naiset eivät osaa hakeutua lääkäriin ajoissa, eivätkä kaikki lääkärit osaa diagnosoida sairautta oireiden perusteella ajoissa.

Stressi

“Pitkittynyt stressi tuhoaa aivoja” – Tutkija Katri Saarikivi kertoo, miten erotat harmittoman stressin haitallisesta

Sillä ei kannata kehua, paljonko lomalla joutuu nukkumaan.

Oletko kehuskellut sillä, paljonko joudut lomalla nukkumaan? Kiireen ja uhrautumisen korostaminen harmittaa aivotutkija Katri Saarikiveä, joka tuntee pitkittyneen stressin vakavat seuraukset. Pieni stressi kuuluu elämään ja auttaa meitä selviytymään hankalista tilanteista, mutta miten hyvän stressin erottaa huonosta? Lue vinkit, joiden avulla saat pidettyä kielteisen stressin loitolla.

Eläimet ja terveys

Lihavuus

Miksi en laihdu, vaikka mitä teen? Lääkärit paljastavat miksi toiselle laihtuminen on helpompaa kuin toiselle

Nämä kuusi syytä selittävät laihtumisen yksilöllisiä eroja.

Aloitat ystäväsi kanssa saman ruokavalion ja treeniohjelman noudattamisen. Puolen vuoden päästä ystäväsi on päässyt painotavoitteeseensa, mutta sinuun viimeiset liikakilot tuntuvat tarranneen kiinni takiaisen lailla. Kysyimme lääkäreiltä ja lihavuustutkijoilta, miksi rasva tarraa toisiin meistä tiukemmin kiinni.

Itsemurhat

Valheet ajoivat Riia Puskan yrittämään itsemurhaa: "Kuolema oli toive, pakotie ja helpotus"

Valheet ajoivat Riia Puskan yrittämään itsemurhaa.

Valheet ajoivat Riia Puskan yrittämään itsemurhaa: "Kuolema oli toive, pakotie ja helpotus" – Olen aina ollut kiltti tyttö, hyvä koulussa ja viihtynyt yksin. Sellainen runotyttö. Ala-asteella minua kuitenkin kiusattiin paljon, enkä välillä suostunut menemään kouluun ollenkaan. – Kymmenen vuotta sitten halusin päästä irti koulukiusatusta kiltin tytön maineesta.

Narsismi

Pitääkö lapsesta kasvattaa narsisti, jotta hän menestyy työelämässä? Tutkija: “Jonkinlainen kylmyys edesauttaa pärjäämistä”

Onko nykyajan työelämä rakennettu narsisteja varten?

Kansainvälisesti tunnettu professori sanoo, että nykyajan yhteiskunnassa menestyy olemalla narsisti. Väite on hurja, mutta siinä on totuuden hippunen. Tutkijan mukaan työelämän kärkipaikoille valikoituu ihmisiä, joilla on tiettyjä persoonallisuuden piirteitä. Pitääkö omasta lapsesta kasvattaa narsisti, jos haluaa tämän menestyvän?

Katso Olenko narsisti? -jakso. Elias Metsämaa sai narsisti- ja psykopaattileiman esiinnyttyään Temptation Island -sarjassa.

Downin syndrooma

Suoliston armoilla

Lotan jatkuva sairastelu ei johtunutkaan päiväkodin aloituksesta – lasten suolistosairaudet yleistyvät hurjaa vauhtia

Syitä ilmiöön etsitään kaupungistumisesta ja lihansyönnistä.

Lotan toistuvista vatsavaivoista ja keuhkokuumeista syytettiin aluksi päiväkodin aloitusta. Lopulta tytöllä todettiin Crohnin tauti. Tulehdukselliset suolistosairaudet yleistyvät kovaa vauhtia myös lapsilla. Tiedetään, että syypäät lymyävät ympäristössämme, mutta sairastumisen perimmäinen syy on edelleen hämärän peitossa.

Kemikaalit

Suosittua juuri nyt

Uusimmat sisällöt - Akuutti