Hyppää pääsisältöön

Pommin naapurissa. Uhkaako Venäjän ydinase Suomea?: käsikirjoitus

Lukija (kohtaus Rauno Larsion kirjasta "Harkittu teko"): "Valtiojohdon ja koko Suomen päivärutiinit katkesivat iltapäivällä ohjushälytykseen. Puolustusvoimat oli saanut Ruotsin sotilasjohdosta kiireisen varoituksen. Lännestä oli Suomea lähestymässä risteilyohjus.
Ohjus oli kolme minuuttia aiemmin tunkeutunut Ruotsin ilmatilaan. Se oli ammuttu Foldan lahdelta Norjan-mereltä. Ohjus oli ylittämässä vuoristoa parinsadan metrin korkeudella 875 kilometrin tuntinopeudella.
Tiedot täydentyivät Naton vahvistettua asian. Venäläisestä sukellusveneestä oli ammuttu ydinkärjellä varustettu risteilyohjus, jonka määränpäästä ei ollut varmuutta.
Tasavallan presidentti oli hälytyksen saatuaan juhlatilaisuudessa Finlandia-talolla. Hänet kiidätettiin kesken juhlan helikopterilla pääesikunnan johtokeskukseen. Se sijaitsee Helsingin kantakaupungin alle louhitussa tunneliverkostossa.
Paikalle hälytettiin myös puolustusvoimien johto sekä hallituksen avainministerit.
Suomen kaukovalvontatutkista ei kriisin alkuvaiheessa ollut apua, vaikka ne ylsivät myös Ruotsin ilmatilaan. Ohjus eteni matalalla tutkakatveessa.
Ruotsi antoi lisää tietoja. Maalin lentosuunta oli itäkaakkoon, mahdollisesti Pietariin. Sotilasjohto ei pitänyt mahdollisena, että ohjus olisi suunnattu Suomea vastaan. Ilmavoimien tutkakoneet komennettiin ilmaan, ja niiden jälkeen yksi Hornet- sekä kahdeksan Draken-torjuntahävittäjää tukikohdasta Pirkkalassa. Tietokonelaskelmien mukaan ohjus saavuttaisi aluevesirajan 23 minuutin kuluttua.
Ruotsi oli hetki aiemmin nostanut taivaalle lähes koko hävittäjäkalustonsa. Se ei kuitenkaan edes aikonut torjua ohjusta. Koneiden tarkoituksena oli pitää ulkopuoliset loitolla ja varmistaa, että ohjus ylittäisi Ruotsin ilmatilan vaaraa aiheuttamatta. Saattohävittäjät olivat valmiina tuhoamaan jokaisen vieraan taistelukoneen, joka yrittäisi ampumaetäisyydelle risteilyohjuksesta."

Toimittaja Olli Ainola: -Äskeistä ei pidä vielä säikähtää. Se oli katkelma tästä tänään ilmestyneestä kotimaisesta jännitysromaanista, joka haastaa keskusteluun Venäjän ydinaseiden uhasta Suomelle.

Suurvallat ovat vähentäneet strategisia ydinkärkiään ja monet perusasetelmat ovat muuttuneet. Ne eivät välttämättä ole kuitenkaan muuttuneet meille myönteisemmiksi. Itärajan läheisyydessä ydinaseiden määrä on todennäköisesti jopa kasvanut. Samalla kun Venäjä on menettänyt entistä neuvostoaikuista etupiiriään sen epäillään suuntaavan suunnitelmissaan ydinaseitaan kokonaan uusiin maaleihin. Pelko Venäjän ydinohjuksista on myös se kouriintuntuvin, vaikkakin vaiettu syy, miksi valtiojohto empii Nato-jäsenyyttä.
Kirjan on kirjoittanut Talouselämä-lehden entinen päätoimittaja Rauno Larsio.

Päätoimittaja Rauno Larsio: "Impulssi oli kyllä se, että kuten sanottu niin meidän turvallisuuspolitiikkahan on muotoiltu siten, että meillähän itsenäinen ja uskottava puolustus. Sana uskottava - siihen aina törmää. Tää muotoilu on varmasti aivan oikein ja niin kuin pitää olla, mutta tulee vaan kysyneeksi, että kuinka uskottava? Onko se uskottava esimerkiksi kaikissa olosuhteissa. Kyllähän me tiedämme, että se ei voi olla uskottava esimerkiksi ydinasehyökkäyksen tapauksessa. Mutta uskottavuus siinäkin tapauksessa säilyy sen vuoksi, että meillä ei tässä maassa ole mitään järkeviä maaleja ydinaseille, ... mutta entäs sitten jos syntyy erilaisia erikoistilanteita? Tässä kirjassa on nyt yhdenlainen erikoistilanne, mutta kyllä niitä voi olla muitakin."

Ainola: -Voisiko kirjan uhka tai edes sen tapainen olla totta? Missä jamassa Venäjän ydinase oikein on? Antaa asiantuntijoiden kertoa.

Kuva-aihe: VTT Energian talo ja Styx-tutkimusryhmä. NL:n puolustusministeri Dmitri Ustinov Suomessa 1978

Ainola: -Tässä talossa Espoon Otaniemessä sijaitsee Suomen ydinasetuntemuksen keskus. -Täällä toimii sotilastekniikan tutkimusryhmä Styx. Ulkoministeriön rahoituksella toimiva ryhmä perustettiin julkisuudelta salaa 15 vuotta sitten yya-sopimuksen sotilasartiklojen etuvartioksi.
Pelättiin, että vakavan kriisin puhjetessa Neuvostoliitto painostaisi Suomea ottamaan vastaan sotilasasiantuntijoita yya-sopimukseen vedoten. Styx-ryhmän tavoitteena oli kerätä ydinasetietoa, koulia suomalaisista tutkijoista ydinasetuntijoita ja siten tehdä tyhjäksi Neuvostoliiton aikeet.

VTT:n tuolloinen pääjohtaja Pekka Jauho oli hankkeen alullepanijoita.

Akateemikko, professori Pekka Jauho: "Minulla oli pelko, että jos tilanne kiristyy ja vaaditaan konsultaatiota, niin ensimmäinen konsultaatioryhmä sisältää sitten varmasti ydinaseasiantuntijoita, joita meillä itsellämme ei olisi ollut."

Ainola: -Miten vakava tuo ydinaseuhka oli Suomelle kylmän sodan aikana?

Jauho: "Jälkeenpäinhän on tullut ilmi, että meidän lentokenttämme olivat sekundäärikohteita Yhdysvaltain ydinpommikoneille, ja kyllä se oli varteenotettava uhka ja nythän se on onneksi vähentynyt."

---

Lukija: "Radion ja television lähetykset keskeytettiin ylimääräisiin uutislähetyksiin. Ruotsissa ulvoivat hälytyssireenit mahdollisen ydinasehyökkäyksen varalta.

Suomessa päätettiin antaa yleinen hälytysmerkki koko maassa kello 15:24.
Suomen sotilasjohto kaavaili tuhoavansa ohjuksen Selkämerellä. Naton Euroopan päämajasta Suomeen tuli viesti, jossa korostettiin äärimmäistä varovaisuutta. Nato oli asettanut joukkonsa äärimmäiseen hälytystilaan ydinsodan varalta.
Kaakkois-Suomen tutkavalvonta havaitsi, että Pietarin lähistöllä sijaitsevista tukikohdista oli noussut ilmaan ainakin kaksikymmentä nopeaa sotilaskonetta. Ne suuntasivat Suomenlahdelle.
Hetki myöhemmin ohjus muutti suuntaa. Sen kohteena ei ollutkaan Pietari, vaan todennäköisesti Kaliningrad. Ohjuksen reitti kulki yli Saaristomeren. Jos se räjähtäisi, vaaravyöhykkeessä olisi miltei koko Satakunta; suotuisimmillaankin jopa 150 000 suomalaista."

---

Kuva-aihe: Stefan Forss työhuoneessaan

Ainola: -Asetekniikan Styx-ryhmää johtaa Stefan Forss. Hän on alan ykköstutkija Suomessa.

Fil.tri Stefan Forss, VTT: "Se on selvä, että kun kylmä sota päättyi, niin kyllähän mekin ollaan voittajien puolella, mutta ei ehkä niin paljon kuin esimerkiksi Yhdysvallat itse, koska Yhdysvaltoja kiinnostaa ne aseet, jotka lentävät Yhdysvaltoihin ja sen vuoksi Yhdysvaltoja ei ole kovinkaan paljon kiinnostanut puhua lyhyemmän kantaman aseista."

Kuva-aihe: Clinton ja Jeltsin Helsingissä 1997

Forss: "Poliittisesti ydinase on oikeastaan lähes ainoa jäljellä oleva osoitus Venäjän jäljellä olevasta suurvalta-asemasta. Sotilaallisesti taas venäläiset itse sanovat, että ydinaseitten rooli on muuttunut. Ydinaseilla korvataan heikkoja tavanomaisia aseita."

Kuva-aihe: Venäläiset sotilaat marssivat, Jeltsin Kaliningradissa, venäl. ohjuspatteri

Forss: "Onkin aika huolestuttava piirre, että tänne meidän rajoillemme on itse asiassa viime vuosina tuotu sellaista kalustoa, jolla voidaan tarvittaessa käyttää taktisia ydinaseita. Kysymyksessä on yksi ohjusprikaati, joka on tuotu Kaliningradista Pietarin eteläpuolelle. Ja kun Karjalan kannaksella on yksi taktinen ohjusprikaati ja sitten on vielä yksi tuolla Kuolassa. Eli yhteensä voidaan arvioida, että satakunta - sadasta kahteen sataan ydinkärkeä saattaisi olla näitten asejärjestelmien käytettävissä."

Kuva-aihe: Venäläisiä ohjuksia laukaistaan

Forss: "Nämä uudemmat SS-21-ohjukset lentävät siinä 70-100 kilometriä; niillä ei kyllä kovin syvälle yllä. Mutta tiedossamme on, että Venäjä kyllä suunnittelee uusiakin taktisia ballistisia ohjuksia, joiden kantama on 400 kilometriä. Tämä tunnetaan lännessä SS-26-ohjuksen nimellä."

Kuva-aihe: Jane´s Intelligence Review-lehti, jossa artikkeli SS-26:sta

Forss: "400 kilometriä kantamana on Suomella varsinkin inhottava, koska itärajan tuntumasta sillä pystytään kyllä peittämään koko Suomi. Ohjus joka lentää tällaisen matkan, niin tekee sen hyvin nopeasti: Lentoaika on alle viisi minuuttia ja paluunopeus kaksi kilometriä sekunnissa. Ohjus tulee niin kovaa, että meillä ei ole käytännössä mitään mahdollisuuksia torjua tällaista asetta."

Ainola: -Onko se ase, joka on kohdistettu uusia mahdollisia Nato-jäseniä vastaan?

Forss: "No on se selvä, että tämmöisen aseen olemassaolo on kyllä selvä muistutus uusille Nato-jäsenille."

***

Reportaasikuvitusta Länsi-Suomen johtokeskuksen suojatiloista Turussa.

***

Ainola: -Mitkä ovat Suomen mahdollisuudet puolustautua tai torjua erilaisia ydinaseita?

Neuvotteleva virkamies Jukka Knuuti, Puolustusministeriö: "Sanotaan, että siinä tapauksessa että ne ovat ballistisia ohjuksia, jotka tulevat tuolta korkealta rataa pitkin: Ei minkäänlaisia."

Jauho: "Minä olen sitä mieltä, että Suomen ongelma on Suomen strateginen asema. Se on valitettavan tärkeä Venäjän kannalta. Sen sijaan Natolle ja länsimaille me ollaan täysin sekundäärinen alue - jos ei meidän aluetta haluta käyttää hyökkäykseen, joka taas on mahdoton ajatus. Niin ei heillä ole intressiä kovin paljon intressiä investoida Suomen puolustukseen ja varsinkaan ottaa suuria poliittisia riskejä meidän takiamme."

Ainola: -Tekisikö Nato-jäsenyys meidät enemmän vaaranalaiseksi?

Jauho: "Tällä hetkellä minusta tekisi, taikka turhaan. Siis me ottaisimme lisävaaran saamatta lisähyötyä."

Ainola: -Ja mikä se lisävaara olisi?

Jauho: "Se, että - jos puhutaan aivan suoraan, niin - todennäköisyys Suomen miehittämiseen suurilla massiivisilla voimilla ennen kriisin varsinaista puhkeamista kasvaisi"

---

Lukija: "Puolustusvoimien komentokeskus sai viestin Venäjän sotilasjohdolta. Sen mukaan risteilyohjus kuului Venäjän pohjoiselle laivastolle. Syynä oli upseerien salaliitto. Ohjuksen laukaisu oli provokaatio, jonka tarkoituksena on kiristää Venäjän laillista hallitusta.
Samalla Venäjä ilmoitti lähettäneensä torjuntahävittäjiä tuhoamaan ohjus ellei Ruotsi tai Suomi tee sitä sitä ennen.
Venäjä varoitti, että ohjuksessa oli ydinkärki, jossa on uudentyyppinen sytytysjärjestelmä. Tavanomaisesta poiketen uusi sytytin räjäyttää ydinlatauksen, jos ohjus yritetään tuhota.
Ydinkärjen räjähdysvoima on kaksi kertaa voimakkaampi kuin Hiroshiman pommi. Mitä pidemmälle ohjus eteni, sitä enemmän väestöä oli vaarassa. Laskeuma uhkasi Porin, Rauman ja Tampereen seutuja, ehkä Turkuakin. Alueen koko väestöä ei ehdittäisi evakuoida."

---

Ainola: -Onko olemassa tai kehitteillä tuollaista sytytintä, joka laukeaa torjuttaessa?

Knuuti: "En tiedä, mutta ei siinä olisi mitään logiikkaa, koska risteilyohjuksen ongelma ei ole siinä, että se olisi vaarallinen alasammuttaessa. Sen ongelma on sitä, että sitä on vaikea havaita. Risteilyohjuksen kehityksessä pyritään häiväilmiöön, stealthiin elikkä sitä ei havaittaisi. Sitä on ollut tähänkin saakka vaikea havaita, se liikkuu yleensä tutkien alakatveessa, tutkat eivät sitä havaitse."

Ainola: -Voisiko ydinsota puhjeta rajoillamme vahingossa tai ydinase laueta vahingossa rajoillamme?

Jauho: "Se että se voisi laueta, se ei ole aivan pois suljettu - se on kyllä hyvin pieni sekin mahdollisuus, mutta se että se johtaisi ydinsodan puhkeamiseen - se taas tuntuu hyvin mahdottomalta.".

Kuva-aihe: Pohjois-Norjasta ammuttu tutkimusraketti 1995, tutkia, torjuntaohjuksia valmiudessa, ym,

Knuuti: "Pari vuotta sitten tammikuussa Norjasta ammuttiin tutkimusraketti kohti Huippuvuoria. Se havaittiin Venäjän tutkissa ja siellä tehtiin päätelmiä, että se olisi ollut kohdistettu Moskovaan. Väitettiin, että Venäjällä oltiin 12 minuuttia siinä uskossa, että se ohjus olisi ollut tulossa kohti Moskovaa. No - ongelman ydin oli siinä, että norjalaiset olivat kuitenkin hyvissä ajoin ilmoittaneet siitä Venäjän Oslon-suurlähetystölle, että tällainen raketti tullaan ampumaan, aika paikka ja suunta ja niin pois päin, mutta se viesti ei mennyt sieltä Oslosta eteenpäin."

Kuva-aihe: Jeltsin ja kenraaleja Kremlissä ym

Forss: "Venäjän ohjuspuolustusjärjestelmä tietysti reagoi heti siihen, ja tämä sai aikaan sen, että viesti meni peräti Jeltsinille asti, joka sitten piti tämmöisen hätäpalaverin komentajiensa kanssa ja ydinasevalmiustila nostettiin hetkellisesti ja koko asia laukesi vasta siinä vaiheessa, kun tutkat ja muut järjestelmät olivat todenneet, että ohjuksen lentorata ei ollut sellainen, että siitä olisi ollut uhkaa. Mutta se, mikä tässä on itse asiassa vakavaa on se, että tieto ei todella mennyt perille, että koko tämä ketju pääsi syntymään."

Knuuti: "Jokin vuosi sitten kerrottiin että Moskovassa maan tärkein strateginen johtokeskus jäi joksikin aikaa ilman sähköä koska sähkölasku oli maksamatta. Ja tämäntapaisia asioita kyllä sattuu. Venäjän ydinaseista suurimmat vaarat perustuvat käsittääkseni tällaisiin laiminlyönteihin.

Ainola: - Eikö se ole aika huolestuttavaa.

Knuuti: "Tietyssä mielessä kyllä, koska aseet ovat hirvittäviä, mutta toisaalta aseet ovat niin monien lukkojen takana, että niin ei missään nimessä pitäisi voida tapahtua."

Kuva-aihe: Venäläisiä upseereita kävelemässä varuskunta-alueella Leningradin sotilaspiirissä

Jauho: "Itse he ovat myöntäneet että heillä on hyvin suuria vaikeuksia, nuoret eivät tule kutsuntoihin ja halu palvella sotaväessä ei ole kovin silmiinpistävä, upseerit eivät ole saaneet palkkojaan ja on vakavasti puhuttu upseerilevottomuuksista. Mutta en usko, että tämä vaikeus ulottuu näihin strategisiin ohjusjoukkoihin. Se on niin tärkeä heille sekä poliittisesti että sotilaallisesti, että ne ne ovat varmasti pitäneet kyllä kunnossa."

Jauho: "Siis tämähän on yksi vaikeus: Siis nämä ydinaseet, ne elävät meidän kanssamme. Ne ihmiset jotka ovat ne konstruoineet, ne alkavat kuolla pois ja tieto häviää - niitten purkaminenkin on vaikeaa ja niitten käsittely on hankalaa, se ei ole mikään yksinkertainen ase."

---

Lukija: "Presidentti ja hallitus julistivat Suomeen poikkeuslainsäädännön, jonka asetustekstit olivat olleet valmiina jo kaksi vuotta. Lait antoivat viranomaisille vapaat kädet muun muassa evakuoinnissa.

Väestönsuojelujohto laski, että räjähdysalueelta olisi yritettävä saada 100 000 henkeä evakuoitua muutamassa tunnissa. Puoleen yöhön mennessä kaikkiaan 200 000 kansalaista olisi siirrettävä satojen kilometrien päähän Järvi-Suomeen, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalle - Ouluun, Jyväskylään ja Kouvolaan.. Operaatioon mobilisoitiin kymmeniä junia ja satoja linja-autoja. Hotellit, koulut, kirkot, virastot, urheiluhallit ja lämpimät varastot varattiin väliaikaisiksi majoituspaikoiksi.

Viranomaiset arvioivat, että räjähdyksen jäljiltä laskeuma-alueen säteilyvaara jatkuisi viikkoja, kenties kuukausia. Rannikkoalue saattaisi jäädä pysyvästi asuinkelvottomaksi."

---

Turun ja Porin läänin maaherra Pirkko Työläjärvi: "Vaikka se on villi uhkakuva, niin pitkään asioita seuranneena tiedän, että jos jotain on tapahtuakseen, niin se on yllättävää."

Työläjärvi: "Äkeellisen säteilyvaaratilanteen osalta me tiedämme, että onnistuisimme valmisharjoitusten perusteella muun muassa väestön hälyttämisessä niin että osattaisiin mennä sisätiloihin, pysyttäisiin sisätiloissa ja väestö myös luottaisi viranomaisten arvioon."

Kotkan entinen palopäällikkö Keijo Asplund (eläkk.): "Kyllä se aika epätodennäköistä on, että tällaisen ohjusuhkan alta pystytään väestöä pois nopeasti siirtämään. - Alta kahden tunnin on aika epärealistinen."

Ainola: -Mikä on se realistinen?

Asplund: "No sanoisin, että Suomessa tällä hetkellä reaalinen aika on jossain neljän tunnin kahta puolta."

***

Reportaasikuvitusta Ruonalan kokoontumiskeskuksesta ja säteilysuojasta Kotkasta.

***

Työläjärvi: "Mitä sitten tulee meidän väestönsuojeluorganisaatioon niin luulen kyllä, että se kestää kansainvälisen vertailun. Itse asiassa kaivoin pelastushallinnon asiantuntijoiden kanssa vertailutiedot Sveitsistä, Ruotsista ja Israelista... Yleinen arvio on, että olisimme suurin piirtein samalla tasolla."

Asplund: "Nythän väestönsuojelu ja palotoimi yhdistettiin ministeriötasolla ja lääninhallitustasolla 1970-luvun puolivälissä ja kuntatasolla 80-90-lukujen vaihteessa ja nyt kunnissa on se tilanne, että se entinen väestönsuojeluhenkilöstö suurin piirtein hoitaa edelleen asioita vanhalla rutiinilla, toisin sanoen yrittää huolehtia siitä, että ministeriön suunnitteluohjeiden mukaiset suunnitelmat ovat valmiina. Ja tätä vois hieman karrikoiden sanoa, että ne on kuolleita mappeja hyllyissä eli ne tekijät tuntee mitä ne pitää sisällään, mutta tällä hetkellä esimerkiksi koko palopäällystö palopäällikköä lukuun ottamatta on ulkona asioista."

Työläjärvi: "Se mikä saattaa olla heikompaa, niin on omatoiminen suojelu. Niin kodeissa, taloyhtiöissä ja työpaikoilla tapahtuva suojelu."

Ainola: -Kuinka monessa kunnassa asiat on kunnossa?

Asplund: "Minusta tuntuu, että ne ei ole missään, mutta mä olen jo vuosia korostanut sitä, että me ei tarvita erillistä pelastuspalveluorganisaatiota, vaan meillä pitäisi olla (yksi keskitetty) organisaatio...."

Työläjärvi: "Minusta riittäisi se, että esimerkiksi kotitalousopetuksen yhteydessä neuvottaisiin pojille ja tytöille että kotitalouksissa tulisi olla tommoinen kahden viikon toimeen tulemisen varasto. Sehän on hyvä olla, jos sattuu sairaustapaus... Vettä ja juotavaa viikoksi. Sitten palohälytin pitäisi olla, ja jotain minimisuojavälineitä asiantuntijoiden suositusten pohjalta. Ajattelen suuronnettomuuksia, en niinkään sotaa."

---

Lukija: "Tasavallan presidentti sai yhteyden Venäjän presidenttiin. Tämä vakuutti, että tilanne on täysin hallinnassa.

Samaan aikaan venäläisten kärkikoneiden ryhmä oli jo ohittanut Helsingin ja lensi Porkkalan edustalla kansainvälisessä ilmatilassa. Niiden laskettiin rikkovan Suomen ilmatilan viimeistään Hangon luona. Suomalaishävittäjillä olisi kaksi minuuttia aikaa tuhota ohjus ennen venäläiskoneita. Suomen olisi parempi tuhota ohjus itse, sillä silloin ydinräjähdyksen laskeuma olisi väestön kannalta mahdollisimman pieni.

Ohjuksen ylitettyä Ruotsin rannikon tasavallan presidentti ja hallitus päättivät valtuuksiensa nojalla evakuoida lounaisrannikon. Presidentti antoi ilmavoimille luvan tuhota ohjus ydinräjähdyksen uhallakin. Muussa tapauksessa venäläiset tuhoaisivat sen epäedullisemmassa paikassa. Tällöin laskeuma olisi uhka jopa miljoonalle suomalaiselle.

Ilmavoimien Hornet ja Drakenit tavoittivat ohjuksen Selkämerellä. Venäläiskoneet lähestyivät kaakosta."

LOPPU

Lukija: Voitto Nurmi, Radioteatteri

Kuvaus: Caj Sundman, Erkki Tiihonen, Timo Peltola

Äänitys: Pasi Pyhtilä, Kare Lehtonen

Grafiikka: Hilppa Hyrkäs

Ohjaus: Kaijaleena Rajatora, Juha Rikka

MOT TV1 26.5.1997,
uusinta 28.5.1997

Toimittaja: Olli Ainola
Informaatikko: Janne Ranta

Ohjelmassa haastatellut henkilöt:

päätoimittaja Rauno Larsio
akateemikko Pekka Jauho
fil.tri Stefan Forss VTT
neuvotteleva virkamies
Jukka Knuuti Puolustuministeriö
maaherra Pirkko Työläjärvi
Turun ja Porin lääninhallitus
Kotkan palopäällikkö (eläkk.)
Keijo Asplund