Hyppää pääsisältöön

Hometalot

Hometalojen mikrobimyrkyt ovat vaarallisia ja vaikeasti tuhottavissa

2000 vuotta sitten juutalaisilla papeilla oli oikeus määrätä purettaviksi talot, joissa oli silmin nähtävää hometta. Talon asukkaat joutuivat peseytymään huolella ja myös vuodevaatteet piti pestä. 2000 luvun uusin tutkimustieto taas kertoo pelottavan asian. Hometaloissa olevia mikrobimyrkkyjä ei voi pestä eikä niiden ihmisille aiheuttamia vaurioita voida korjata. - Tieto löytyi, kun käytettiin sian siittiöitä myrkkymittarina. Myrkkyjen vaikutus siittiöihin on lamaannuttava; vilkkaat vipeltäjät muuttuvat hetkessä apaattisiksi paikallaaaan olijoiksi, akateemiaprofessori Mirja Salkinoja-Salonen Helsingin yliopistosta kuvailee. Myrkyillä on sama vaikutus myös ihmiseen. Hometalojen mikrobimyrkyt ovat rasvaliukoisia, aerolisoituvia ja kemiallisesti kestäviä, mikä tekee niistä pelottavia. Rasvaliukoisuus tarkoittaa sitä, että ne tulevat muovien läpi ja varastoituvat niihin. Koska myrkyt pääsesät muovin läpi, ne pääsevät tällöin myös ihon, sarveiskalvon ja hengitysteiden epiteelin läpi. - Kun mikrobimyrkky on päässyt ihmiseen, siitä ei pääse eroon. Myrkyt kertyvät ja kertyvät, mutta häviävät hyvin hitaasti. Dioksiinimittausten perusteella ilmiö on ennustettavissa, koska dioksiinilla on samanlaisia fysikaalisia ominaisuuksia kuin mikrobimyrkyillä, Mirja Salkinoja-Salonen kertoo.

Dementoituminen voi johtua hometalojen myrkyistä

Sian siittiöiden avulla on myös nähtävissä, kuinka myrkyt vaikuttavat ihmisten tappajasouihin eli kehon terveyspoliiseihin. - Ihmisen tappajasolut lamaantuvat jopa kymmenessä minuutissa. Tappajasolujen lamaantuminen puolestaan merkitsee sitä, että ihmisen imuuniteetti eli vastustuskyky heikkenee. Toisin sanoen esimerkiksi erilaiset infektiotaudit alkavat pienestäkin altistumisesta, Mirja Salkinoja-Salonen sanoo. - Kun tappajasolu on vaurioitunut se lähtee apoptoosiin eli se tuhoaa itsensä. Sen tilalle elimistö tuottaa uusia T-soluja- Puolustuksen lama ei siis ole pysyvä vaan tilanne korjaantuu hiljalleen, Salkinoja-Salonen sanoo. Sen sijaan myrkyt aiheuttavat myös pysyviä vaurioita, jotka tulevat lähinnä ihmisen hermosoluihin.' - Pari vuotta sitten Nature-lehdessä julkaistiin mielenkiintoisia tuloksia, jotka osoittivat, että hermosolujen apoptoosi on yksi tärkeä syy dementiaan. On muitakin hermosoluja, joiden kimppuun nämä myrkyt käyvät. Myrkyt voivat vaurioittaa esismerkiksi silmän rakennetta ja aiheuttaa harmaakaihin eli cataractan tai silmänpainetaudin eli glaukooman. Myrkyt tuhoavat myös kuulohermon soluja, jotka eivät enää vaurioiduttuaan uusiudu. Niinpä ikääntymisen aiheuttamaksi luultu rappeutuminen voikin siis johtua hometalojen myrkyistä, Mirja Salkinoja-Salonen kertoo.

Mikrobimyrkyt tuhoutuvat vain polttamalla

Maailman terveysjärjestö WHO on määritellyt sairaat hometalot. - Jos neljännes talon asukkaista tai työntekijöistä sairastaa tautia, joka liittyy rakennukseen, niin silloin talo on sairas, Salkinoja-Salonen sanoo. Entä kuinka sairas talo sitten parannetaan? - Nyt kun tiedetään, että myrkyt eivät ole pois pestävissä ja ne eivät hajoa hapoilla, emäksillä eivätkä entsyymipesuaineilla, niitä ei voi hävittää muuta kuin polttamalla. Ei siis ole muuta keinoa, kuin purkaa pois kaikki ne rakenteet, joissa epäillään olevan näitä myrkkyjä, akatemiaprofessori Mirja Salkinoja-Salonen Helsingin yliopistosta neuvoo.

Asiantuntija
MIRJA SALKINOJA-SALONEN
professori
mikrobiologian laitos
Helsingin yliopisto

LISÄTIETOJA KIRJASSA:
Vaaralliset mikrobit sisätiloissa (M.Andersson, Salkinoja-Salonen)

Hometaloihin liittyvissä asioissa voi kääntyä muun muassa Asumisterveysliiton puoleen.
Neuvoja saa esimerkiksi asukkaan oikeusturvaan liittyvissä asioissa. Puhelinpäivystys on maanantaisin 9-15 ASUMISTERVEYSLIITTO ASTE RY. PUH 03-714 40 98