Hyppää pääsisältöön

Hypnoosilla eroon tupakasta

Hypnoosin aikana ihmisen tajunnan tila muuttuu, jolloin tietoisen ja tiedostamattoman mielen vuoropuhelu paranee. Ihminen on samanlaisessa rentoutuneessa tilassa hetkeä ennen nukahtamista tai heräämistä. Oman kontrollin menettäminen on yksi niistä illuusioista, joita elokuvat ovat luoneet. Todellisuudessa hypnoosi on hyväksi todettu hoitomuoto. Sitä käytetään nykyisin mm. erilaisten pelkojen, jännitysten, kivun, laihduttamisen ja stressin hoitokeinona. Nykyisin yhä useampi hakeutuu hypnoosihoitoon päästäkseen eroon tupakasta. Tupakasta vieroittamiseen käytetään yleisesti yhdestä neljään kertaa, kun jännittämisestä aiheutuvat terapiat kestävät kenties 10 kertaa. Yhden tapaamisen kesto on tavallisesti 1- 2 tuntia. Hypnoosihoidon eli suggestoterapian hinta vaihtelee 250 ? 500 markan välillä kerralta..

Hypnoositapahtuma on vuorovaikutustapahtuma, jonka teho perustuu osin terapeutin, mutta kuitenkin pääosin potilaan henkisiin ominaisuuksiin. Jokaisella terapeutilla on oma tyylinsä. Hypnoosin taitajilla on hyvin monenlainen tausta ja peruskoulutus. Perusteellisempaa koulutusta järjestävät mm. Suomen Hypnoosi ry, Tieteellinen Hypnoosi ry sekä Tampereen Yliopiston Täydennyskoulutuskeskus. Koulutettuja terapeutteja on ympäri Suomea. Ohjelmassa mukana ollut Päivi kävi ensimmäisen kerran suggestoterapiassa viime kesänä, silloin tupakka jäi 4 kk. Pari kymmentä vuotta kestänyt tapa alkoi uudestaan syksyllä. Useimmat tupakoitsijat ovat löytäneet avun jo yhdestä käyntikerrasta.

toimittaja
RAIJA KANTOMAA