Hyppää pääsisältöön

Lääkemaito

Modernin biotekniikan saavutuksia on ihmisen geenin ruiskuttaminen naudan alkioon ja sen siirtäminen vastaanottajahiehoihin. Hedelmöittyneistä munasoluista vasikoiksi asti kasvatetaan vain geeninperineet hiehot. Kuopion Bioteknian laboratoriosta on saanut alkunsa jo yli 50 siirtogeenistä lehmää. Hiehot käyskentelevät Pohjois-Savossa Lapinlahden kuntaan rakennetussa navetassa. Jo nyt kuusivuotiaaksi ikääntynyt Huomen vasikka sai Hollantilaiset vakuuttumaan suomalaisten biotekniikan osaamisesta ja keskittämään toiminnan tänne Ihmisen valkuaista tuottavan geenin siirtäminen lehmään muuttaa maidon koostumusta niin, että se sisältää ihmisen tarvitsemaa valkuaisainetta. Suurin osa lehmistä on saanut geenin, joka erittää maitoon laktoferriiniä. Muuten maito on tavallista lehmän maitoa.

Laktoferriini on antibiootin kaltainen valkuaisaine, jonka tarkoituksena on suojata vauvaa ensimmäisten elinkuukausien aikana lähinnä ruuansulatuskanavan infektioilta. Siirtogeenisten lehmien maidossa on täsmälleen samanlaista laktoferriiniä kuin äidinmaidossa. Se suojaa syöpä- ja aids potilaita kohtalokkailta infektioilta. Myös keskosvauvat voivat saada näin tuotetusta maidosta suojaavan valkuaisen. Litra lääkemaitoa sisältää nyt noin 1 gramman valkuaista, mutta geenin monistamisen avulla odotetaan, että tämän lehmän maidossa sitä olisi jo 2 grammaa. Osalle lehmistä on siirretty kudosvaurioita korjaava geeni. Kollageeni on elimistömme yleisin valkuaisaine. Sitä käytetään reumapotilaiden, erilaisten kudosvaurioiden ja virtsanpidätyshäiriöiden hoitoon. Laskelmien mukaan jo tuhatpäinen karja riittää takaamaan lääkevalkuaisen sitä tarvitseville, sillä yksi lehmä lypsää 6000- 10 000 litraa vuodessa, josta saadaan n. 12 kg lääkettä vuodessa. Hoidettavan päivittäisannos on 1-2 grammaa. Lääkemaidon turvallisuus on jo testattu koehenkilöillä.

Tutkimukset jatkuvat ja tuotteet tulevat lähivuosina markkinoille. Tulevaisuudessa lääkemaidosta saattaa löytyä pelastus myös moniin kansansairauksiin ja tauteihin, joita ei tällä hetkellä pystytä hoitamaan.

toimittaja
RAIJA KANTOMAA