Hyppää pääsisältöön

Vesisynnytys

Synnytys on kovin kipu minkä nainen elämänsä aikana kokee. Tämän voivat vahvistaa lukuisat äidit, vaikka poikkeuksiakin löytyy. Kaikki ovat kuulleet tarinoita äideistä, jotka hädin tuskin ehtivät sairaalaan saati kivunlievitykseen, kun lapsi jo syntyy.

Vesisynnytys on pehmeä vaihtoehto ns. kemiallisille kivunlievityskeinoille. Jo kymmenkunta vuotta vaihtoehtojen synnytystapojen puolesta on toiminut Aktiivinen synnytys ry. Vesisynnytys on sen lempilapsi. Yhdistykseltä saa vuokrata synnytysammetta omaan synnytykseensä, jos sairaala vain sallii sen käytön.
Myös isot keskussairaalat ovat pikkuhiljaa tarkistaneet asenteitaan vesisynnytystä kohtaan. TAYS:ssa on tehty perustason tutkielma äideistä, jotka ovat käyttäneet hyväkseen vettä kivun lievittäjänä. Tulokset ovat hämmästyttävän hyvät, vaikka aineisto kieltämättä onkin pieni ja osin valikoitunutkin. Jopa 80 prosenttia äideistä kokee saaneensa vedessä huomattavan avun synnytyskipuihin. TAYS:ssa on mahdollisuus käyttää ns. luomuhuonetta tavallisen synnytyssalin tilalla. Huoneessa ei saa epiduraalipuudutusta tai ilokaasua tai kohdunkaulan puudutusta. Kemiallista apua tarvitseva äiti voi siirtyä luomuhuoneesta tavalliseen synnytyssaliin, jos niin synnytyksen edetessä haluaa.
Tampereella vesisynnytyskursseja vetää kaksi aktiivia naista. Hanna Hirvonen on lastentarhanopettaja ja viiden lapsen äiti. Omat hyvät kokemukset vesisynnytyksestä - jopa veteen synnytyksestä - ovat saanet Hannan toimimaan asian puolesta. Yhdessä kätilö Marja-Leena Harjun kanssa he opettavat äitejä, miten vettä voi käyttää synnytyksen avautumisvaiheessa hyväksi kivunlieventäjänä ja rentouttajana.

Vesisynnytyksen käytölle ovat olemassa myös lääketieteelliset esteet. Jos äidillä on raskausmyrkytys ja sikiön tilaa täytyy koko ajan seurata monitoreilla, ei veteen meno onnistu. Muita esteitä ovat muut perussairaudet: sydänvika, verenpainetauti tai diabetes. Terve äiti, jolla raskaus ja synnytys etenee normaalisti, voi huoletta käyttää vesiallasta.

Vaikka TAYS:ssakin sallitaan jo altaan käyttö synnytyksessä, ei siellä saa vielä synnyttää veteen. Ajatellaan että asento on niin vaikea synnytystä avustaville kätilöille, ettei syntyminen veteen ole turvallista. Marja-Leena Harju on toista mieltä. Hän uskoo että asia on paljon kiinni asenteista. Jos kätilöt saisivat asiaan koulutusta, he tekisivät hänen mukaansa myös veteensynnytyksiä.

Widenojan perhe on mukana vesisynnytysvalmennuksessa. Kuinka lopulta heidän synnytyksessään kävi ja mikä on lopputulos, se selviää tässä Akuutissa.

toimittaja
MAARIT VIRKKULA