Hyppää pääsisältöön

Kylmähoito

Superkylmähoidolla on saatu lupaavia tuloksia reumaatikkojen hoidossa.

Super- eli huippukylmähoidon ottivat ensimmäisinä käyttöön japanilaiset 1970-luvulla reuman hoitoon. 1980 - 90-luvuilla hoitomuoto laajeni myös Eurooppaan. Viime kesänä superkylmähoito rantautui myös Suomeen Heinolaan Reumasäätiön sairaalaan sekä Anttolaan Vanhan hovin majataloon.

Huippukylmähoidossa hoidettavat kulkevat kahden "lämpimämmän" huoneen läpi, joiden pakkaslukemat ovat 10 - 60 astetta. Kolmannessa huoneessa eli varsinaisessa terapiahuoneessa pakkasta onkin jo 110 astetta ja siellä viivytään korkeintaan kolme minuuttia.

Erikoiskylmähoidon tehosta on eniten näyttöä reuman- ja fibromyalgian eli kroonisen kiputilan hoidossa. Myös nivelrikkopotilaat ovat saaneet avun huippukylmähoidosta.

"Pakkashoidon" tehon fibromyalgiaan ja nivelrikkoon ovat hyväksi havainneet kangasniemeläiset Kerttu Laitinen ja Airi Kuitunen.

Kertun fibromyalgia todettiin yli 10 vuotta sitten. Häntä on hoidettu lääkkeiden avulla. Nyt mukaan on otettu myös superkylmähoito. Kerttu sanoo hoidon vähentäneen kipuja ja myös särkylääkkeiden määrä on vähentynyt huippukylmähoidon myötä.

Airin nivelrikkoa ja kulumia on hoidettu fysikaalisella hoidolla ja särkylääkkeillä. Superkylmähoito on tuonut positiivisia muutoksia Airin terveyteen. Hänen liikkumisensa on parantunut ja Airi on myös voinut vähentää särkylääkkeitä.

Superkylmähoitoa on tutkittu mm. Japanissa ja Saksassa, mutta niiden lyhytkestoisuuden vuoksi tuloksia ei voi pitää kovin luotettavina. Suomessa ollaankin aloittamassa kattavia tieteellisiä tutkimuksia superkylmähoidosta.

Heinolassa Reumasäätiön sairaalassa parivuotiset tutkimukset kohdistuvat nivelreumaan ja fibromyalgiaan ja Anttolassa Vanhan hovin majatalossa aletaan tutkia superkylmähoidon vaikutusta astmaatikoille. Mikäli tutkimustulokset ovat myönteisiä tullee Kelakin mukaan hoitojen rahoitukseen. Kela ei ole vielä tue hoitoja. Superkylmähoidot maksavat Anttolassa 200 - 250 mk/kerta. Hoidot siis verottavat kukkaroa melkoisesti, mutta Kertun ja Airin mielestä hoidot ovat olleet hintansa väärtejä - ovathan he saaneet vähentää kipulääkkeiden määrää.

Huippukylmähoitoa voidaan verrata avantouintiin eli molemmat ovat karaisuhoitoja, joista tulee parempi olo, hyvä mieli ja hoidon jälkeen on ylipäätään virkeämpi. Kaikille tämäkään hoitomuoto ei kuitenkaan sovi: esim. hoitamatonta verenpainetautia sairastavien ja kylmäallergikkojen ei tulisi

Toimittaja: TAINA TERVO

Lisätietoja:
www.reuma.fi
www.anttolanhovi.fi/superkyl.html

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 17.11.2015