Hyppää pääsisältöön

Kipulääkkeet ja raskaus

Vaikuttavatko tulehduskipulääkkeet lapsettomuuteen? EU:n lääketurvatyöryhmässä esiin nostettu epäily koskee pitkäaikaista säännöllistä lääkkeen käyttöä, ja päällimmäisenä tuntuu olevan voimakas lisätiedon tarve. Selvää kuitenkin on, että turhaa lääkkeiden syöntiä kannattaa välttää, jos toivoo raskautta.

EU-maissa selvitetään parhaillaan, mitä missäkin maassa tiedetään tulehduskipulääkkeitten vaikutuksesta lapsettomuuteen ja onko aiheeseen liittyviä tutkimuksia käynnissä. Suomessa asialla on lääkelaitos. Yhteinen turvallisuusraportti antaa pohjaa päättää, pitäisikö tulehduskipulääkkeitten potilasohjeita tarkentaa tai käynnistää laajempia tutkimuksia. Raportti valmistunee ensi syksyn aikana.

Kyseessä ovat yleiset, tutut lääkeaineet, esimerkiksi ibuprofeeni ja naprokseeni. Uusia tulehduskipulääkkeitä ovat ns. COX 2-salpaajat, jotka ovat reseptilääkkeitä ja joita käytetään lähinnä reumapotilaiden hoidossa. Näiden lääkkeiden tuoteselosteissa on maininta mahdollisesta raskautta estävästä vaikutuksesta, kun taas ilman reseptiä saatavista lääkepakkauksista mitään varoitusta ei tällä hetkellä löydy. Mahdollinen vaikutus perustuu siihen, että kipulääkkeet yleensä estävät prostaglandiinien muodostomista elimistössä. Toisaalta taas prostaglandiinit ovat tarpeen, jotta munasolu irtoaisi normaalisti ja hedelmöitynyt munasolu kiinnittyisi kohdun seinämään niin kuin pitääkin. Epäilys pohjautuu tähän teoreettisen tietoon ja muutamiin yksittäisiin tapausselostuksiin, tutkimustietoa asiasta on toistaiseksi erittäin vähän.

Mihinkään hätääntymiseen ei lääkärien mukaan ole aihetta. Silloin tällöin voi päänsärkyyn, kuukautiskipuihin tai muuhun pillerin rauhassa ottaa. Satunnaisen käytön ei edes epäillä vaikuttavan hedelmällisyyteen. Raskautta suunnitellessa ja raskaana ollessa on kuitenkin syytä välttää kaikkea turhaa lääkkeiden syöntiä.

Tilanne on toinen esimerkiksi reumapotilailla, jotka tarvitsevat säännöllisesti ja jatkuvasti lääkitystä kivunhoitoon ja tulehduksen rauhoittamiseen. Jo varhaisessa vaiheessa kannattaa lääkärin kanssa rauhassa pohtia, millainen lääkitys on silloin kun raskautta yritetään ja millainen kun on raskaana.
On tärkeää tiedostaa, että myös hoitamaton kipu on yksi riskitekijä, jolla voi olla haitallisia vaikutuksia raskauden alkuunsaamisessa.

Kuten monet lapsettomuusongelman kanssa painineet kokemuksesta tietävät, raskauden alkaminen on äärettömän monisyinen asia, jota ihminen ei kovin hyvin hallitse. Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aila Tiitinen HYKSin Naistenklinikalta: “ Kun ajatellaan hedelmällisyyttä, se ei ole mikään on on-off –ilmiö. Se on monen asian summa. Jos hedelmällisyys on alentunut jostakin muista syistä, ehkä useammasta – niin yksi pieni tekijä voi sitten siinä riittää siihen, että raskautta ei alakaan, ja se saattaa olla vaikkapa tämä tulehduskipulääkkeen käyttö.”

Toimittaja: ULLA KORPELA

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 30.11.2015