Hyppää pääsisältöön

Heiskasten perhe

Kun perheessä on liikuntavammainen lapsi, arjen pienet ja suuret asiat eivät aina ole itsestäänselvyyksiä. Muille lapsille hyvin ominainen vilkas liikkuminen tuottaa suuria hankaluuksia ja useat asiat ovat suorastaan mahdottomia. Lapsen liikuntarajoitteisuudelle ei pidä antaa periksi, vaan käyttää kekseliäisyyttä ja luovaa hulluutta asioiden ratkaisemiseksi.

Kiihtelysvaaralaisen Heiskasten perheen kahdeksan vuotias tytär Emilia on monella tapaa vammainen. Emilialla on vaikea CP-vamma, astma ja epilepsia. Heiskasten perhe on poikkeuksellisen periksiantamaton liikuntavammaisuuden asettamien rajoitusten ratkomisessa. Kyseinen perhe omalla esimerkillään ja elämäntavallaan näyttää esimerkkiä ja antaa vinkkejä ratkaista ongelmallisia tilanteita muille vastaavassa tilanteessa oleville lapsille ja heidän vanhemmilleen. Vammaisuus ei ole este tehdä asioita, vaan positiivisella asenteella ja kekseliäisyydellä voi kaataa raja-aitoja ja mahdottomalta tuntuvia esteitä!

Emilian CP-vamma on dystoninen tetraplegia, neliraaja-jäykkä-velttohalvaus. Emilia ei pysty hallitsemaan lihaksistoaan, toisinaan hän on ihan koko vartaloltaan kauttaaltaan jäykkä ja hetkeä myöhemmin täysin rento. Usein lihasten tonuksen vaihtelun aiheuttaa jokin Emilian säikäyttävä ääni tai muu ennalta arvaamaton asia. Myös epilepsia ja ajoittain voimia koettelevat infektiot ovat Emilian arkea. Terveelle ihmiselle viaton flunssa voi olla Emilialle vaarallinen, usein tavallinenkin flunssa painuu vähintään keuhkoputken tulehdukseksi saakka, koska hänen vastustuskykynsä on rajallinen.

Emilia tarvitsee avustusta kaikissa päivittäisissä toiminnoissaan. Heiskaset pyrkivät järjestämään tyttärelleen mahdollisimman paljon kenelle tahansa kahdeksan vuotiaalle tytölle tavallisia leikkejä ja harrastusmahdollisuuksia. Helena-äidin kehittelemä kävelypussukka mahdollistaa Emilian kanssa pihalla puuhailun, kesäisin ohjelmassa on esimerkiksi puutarhanhoitoa ja talvella lumitöitä. Kävelypussukan avulla Emilian on mahdollista pelata sulkapalloa, koripalloa, käydä metsässä retkellä tai jopa lasketella. Todella mieluisia harrastuksia ovat myös ratsastus ja tietokoneella puuhastelu. Vaikka Emilia ei puhu, kommunikoi hän ääntelemällä ja ilmeillään. Hänen mielipiteensä ei jää epäselväksi, jos Emilialla on jostain asiasta oma mielipide, vakuuttaa Helena-äiti. Liikunnallisesti Emilia ei ole kehittynyt kolmen vuoden mittaisesta intensiivisestä jumppajaksosta huolimatta. Jumpasta oli kuitenkin sen verran apua, että Emilialla ei ole virheasentoja tai nivelten liikkumattomuutta.

Emilian perheessä eletään päivä kerrallaan liikoja sairauksia tai muita tulevia asioita murehtimatta. Kaikista vastoinkäymisistä huolimatta Heiskasten perheessä ollaan iloisia ja onnellisia kaikista hyvistä yhdessäolon hetkistä.

Toimittaja MARI KEINÄNEN

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 4.2.2016