Hyppää pääsisältöön

Sikiön ultraäänitutkimukset

Lapsen oppimishäiriöt ja muut psykiatriset ongelmat lisääntyvät jatkuvasti. Tutkijat ovat nyt suunnanneet katseensa tutkimaan sikiöaikaisen ultraäänen mahdollista vaikutusta aistien ja puheen kehitykseen, koulumenestykseen ja muutoinkin lapsen neurologiseen kehitykseen. Mistä on kysymys?

Suomessa yli 95 prosenttia naisista haluaa varmistaa lapsen kehittymisen normaalisti sikiöaikaisella ultraäänitutkimuksella. Tämän seurauksena lapsikuolleisuus on Suomessa maailman pienintä. Samaan aikaan synnytyskomplikaatiot ja lastenkehityshäiriöt ovat vähentyneet.

Rutiiniultraäänitutkimus ajoittuu 16. ja 20 raskausviikon väliseen aikaan. Tällöin voidaan määritellä tarkasti raskauden kesto, todeta istukan sijainti ja sikiöiden määrä. Se mahdollistaa myös sikiön kasvun seurannan sekä epämuodostumien havaitsemisen riittävän varhain.

Ultraäänitutkimus tehdään ajankohtana, joka on aivojen kehityksen kannalta tärkein ajankohta. Ultran ei ole kiistatta todistettu aiheuttavan haitallisia vaikutuksia raskauden aikana tai heti syntymän jälkeen. Nyt tutkijat haluavat varmistua, ettei se vaikuta lapsen myöhempään kehitykseen.

Ultran vaikutusta on tutkittu eläinkokeissa, joissa on käytetty tuhat ja joskus jopa 100 000 kertaa voimakkaampaa ultraääntä. Eläimillä on todettu vakavia kehityshäiriöitä jopa sikiöaikaista kuolleisuutta.

Kyselytutkimukseen on valittu -86 syyskuun ja -88 heinäkuun välisenä aikana noin 10 000 syntynyttä lasta Suur-Helsingin alueelta. Puolet äideistä kävi useammin kuin kerran ultrassa. Tutkijat ovat saaneet vielä liian vähän vastauksia äideiltä, jotka ovat kokeneet kysymykset intiimeiksi. Tietosuojakysymykset on tarkoin varmistettu ja vastaukset käsitellään nimettöminä.

Emeritius Professori Matti Iivanainen Helsingin Yliopisto ei kuitenkaan katso vielä olevan mitään syytä äitien jättää käymättä ulraäänessä.

Tutkijat vetoavatkin äiteihin, jotta nämä vastaisivat kyselytutkimukseen. Vain tällä tavoin asiasta saadaan tutkittua tietoa.

Toimittaja
RAIJA KANTOMAA

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 8.12.2015