Hyppää pääsisältöön

Mikä avuksi, jos päässä vilisee täitä?

Syksyisin päiväkodeissa ja kouluissa saattaa tavata kutsumattomia vieraita, nimittäin täi-loisia. Sinänsä epämiellyttävä otus on kuitenkin taltutettavissa huolellisella hoidolla. Täitä esiintyy ympäri vuoden, mutta piikki ajoittuu pipokauden alkuun syyskuulta marraskuulle. Lisäksi tartuntojen määrä vaihtelee vuosittain.

Opettajat ja terveydenhoitajat antavat kouluissa ennaltaehkäisevää tietoa täiden tarttumisesta. Kaulahuivit ja pipot on syytä säilyttää hihassa ja niitä ei kannata lainailla kavereiden kanssa, kuten ei myöskään hiusnauhoja tai –donitseja. Tavallisemmin täit kuitenkin tarttuvat suoraan päiden koskettaessa toisiaan, esimerkiksi lasten leikeissä. Mikäli ennaltaehkäisystä huolimatta täitä löytyy, kannattaa päiväkotiin tai kouluun ilmoittaa asiasta heti lisätartuntojen välttämiseksi.

Kouluissa täitartunnan ilmettyä myös tartunnan saaneen oppilaan luokkakaverit tarkastetaan ja annetaan hoito-ohjeet. Täitartunta voi olla oireeton, jolloin kutinaa ei esiinny. Luokkakavereiden olisi siis syytä hoitaa hiuksensa kertaalleen apteekista saatavalla täishampoolla. Kuitenkin turhia lääkehoitoja tulee välttää, sillä täit voivat kehittää resistenssiä pitkään käytetyille lääkkeille.

Apteekista saa asiantuntevaa apua sopivan shampoon valinnassa ja käytön suhteen. Shampoon lisäksi hoitoon on syytä liittää hiusten kampaaminen täikammalla sekä tilanteen seuranta tarkastamalla hiuspohja uudelleen noin kahden viikon kuluttua. Myös talouden muiden jäsenten hiukset on syytä hoitaa. Täisampoiden haittavaikutuksena saattaa esiintyä muun muassa ihon kutinaa. Raskauden ja imetyksen aikana käytöstä kannattaa neuvotella lääkärin kanssa, samoin aivan pienten lasten ollessa kyseessä.

Lääkehoidon jälkeen petivaatteet kannattaa pestä 60 C. Myös kuiva kuumuus (n. +80 C) ja pakkanen (n. –20 C) tuhoavat päätäin, esimerkiksi korvakuulokkeet voi pakastaa muovipussissa yön yli, jolloin päätäit ovat aamuun mennessä kuolleet.

Hiusten ja tekstiilien huolellinen hoito on ensiarvoisen tärkeää täiden nujertamisessa. Vanhakantaiset ajatukset täistä istuvat sitkeästi yhä tänäkin päivänä, kyse on kuitenkin tartuntataudista, ei hygienian puutteesta.

Täishampoot maksavat noin 60 – 70 markkaa merkistä riippuen.

Toimittaja
SARI KOSTET-KÄRKKÄINEN

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 15.1.2016