Hyppää pääsisältöön

Luuston hyvinvointiin D-vitamiinia ja kalsiumia

Suomalaiset eivät saa talvisaikaan tarpeeksi D-vitamiiniä auringosta.

Pari kala-ateriaa viikossa takaa suositellun d-vitamiini määrän. Vitamiinilisää on suositeltu kuitenkin alle 3-vuotiaille lapsille,
sillä he tarvitsevat D-vitamiinia kaksi kertaa enemmän kuin aikuiset.

D-vitamiini on rasvaliukoinen, siksi sen liiallinen nauttiminen on haitallista.

D-vitamiinin tärkeimmät lähteet ovat kala ja vitaminoidut ravintorasvat. Kalsiumin tärkeimmät lähteet ovat maito, piimä juusto, viiili ja jugurtti.

Ravintotekijöiden lisäksi myös elintavoilla on vaikutusta luuston kuntoon. 'Tupakointi on pahasta, mutta liikunta hyvästä.

Näiden vitamiinien on todettu ehkäisevän luunmenetystä iäkkäillä naisilla.

D-vitamiinin saanti niukkaa

Suomalaisten ravintoaineiden saanti todettiin
Finravinto-tutkimuksessa jokseenkin
ravitsemussuositusten mukaiseksi. Rasvaliukoisista vitamiineista kalsiumin imeytymistä säätelevän ja luustolle tärkeän D-vitamiinin saanti oli kuitenkin tietyissä väestöryhmissä niukkaa.

Miehet saivat ravinnostaan D-vitamiinia
keski-määrin 5,2 ug/ vrk (n. 0,6 ug/ MJ) ja naiset 3,6 ug/ vrk (n. 0,5 ug/ MJ). D-vitamiinin saanti oli niukahkoa kaikilla tutkimusalueilla eikä alueiden
välillä havaittu eroja kummallakaan sukupuolella. Sen sijaan ikäryhmittäiset erot olivat selvät. D-vitamiinin saanti energiayksikköä kohti ylitti suosituksen ainoastaan yli 45-vuotiailla.

Tärkeimmät D-vitamiinin lähteet suomalaisessa ruokavaliossa ovat kala ja ravintorasvat. Kalasta saadaan keskimäärin puolet kaikesta ravinnon D-vitamiinista. Vanhimmassa ikäryhmässä (55-64-vuotiaat), joka sai ravinnostaan eniten D-vitamiinia, kalan osuus saantilähteenä oli jopa yli 60 prosenttia. Nuorin ikäryhmä (25-34-vuotiaat) sai D-vitamiinin pääosin ravintorasvoista ja kalasta. Molempien osuus D-vitamiinin lähteenä oli keskimäärin noin 30 prosenttia kokonaissaannista. D-vitamiinia muodostuu iholla auringonvalon vaikutuksesta ja saanti ravinnosta onkin erityisen tärkeää pimeänä vuodenaikana tai jos ulkoilu on vähäistä.

Lapset ja ikääntyneet tarvitsevat tuplasti

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten mukaan D-vitamiinin suositeltava saanti on 5 ug/ vrk ja ravinnon energiaa kohti ilmaistuna 0,6 ug/ MJ tai 2,5 ug/ 1000
kcal. Pikkulapsille, raskaana oleville, imettäville, yli 60-vuotiaille ja yksinomaan sisätiloissa oleskeleville suositellaan D-vitamiinia kaksinkertainen määrä, 10 ug/ vrk

Lähde:
Valsta, L. 1999 Haarukkapaloja Finravinto 1997-tutkimuksesta. Kansanterveys 1/1999 Finravinto 1997-tutkimus. Kansanterveyslaitoksen julkaisuja B8/1998.
Helsinki.

asiantuntija
erikoistutkija Marjaana Lahti-Koski
Kansanterveyslaitos Ravitsemusyksikkö

Toimittaja
RAIJA KANTOMAA

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 4.12.2015