Hyppää pääsisältöön

Sijaissynnytys

Koeputkihedelmöitys on eniten käytetty hoito lapsettomuuteen. Yksi uusimpia ja vähiten tunnettuja on sijaissynnytyshoito, jossa lapsi syntyy ja kasvaa lainakohdussa. Sijaissynnytys on monelle naiselle ainut keino saada oma biologinen lapsi. Suomessa 17 paria on hoidettu tällä menetelmällä.

Johanna oli raskaana 7 kk:lla, kun hän joutui auto-onnettomuuteen. Sen seurauksena hän menetti syntymättömän lapsensa ja kohtunsa. Hänen 50-vuotias äitinsä tarjoutui lainaamaan kohtuaan auttaakseen tytärtään.

Sijaissynnytyshoitoa ei tehdä kuin lääketieteellisestä syystä. Ehtona on kohdun puuttuminen. Parin pitää järjestää sijaissynnyttäjä, joka useimmiten on parin läheinen sukulainen. Kaikilla sijaissynnyttäjillä on omia biologisia lapsia.

Johannan kohdalla prosessi käynnistyi siten, että he ottivat Väestöliittoon yhteyttä. Ensin psykologi haastatteli heidät, ja sen jälkeen tutkittiin, onko hoito biologisesti mahdollinen. Sen jälkeen sovittiin adoptiosta, sillä sijaissynnytyksessä biologiset vanhemmat adoptoivat lapsen sijaissynnyttäjältä. Näin siksi, että lain mukaan lapsen synnyttänyt on lapsen äiti.

Huolellisella psykologisella ja lääketieteellisellä valmistautumisella riskit on pystytty minimoimaan. Kaikki raskaudet ovat sujuneet hyvin. Yksitoista tervettä lasta on syntynyt tällä tavoin suomessa viimeisen 10 vuoden aikana.

Johannan äidille tehtiin kaksi alkion siirtoa ennen kuin alkio kiinnittyi ja raskaus alkoi. Raskaus sujui hyvin ja päättyi poikalapsen syntymään.

Tulokset ovat paremmat kuin koeputkihoidossa. Hoidossa mukana olleista peräti 60% on saanut hoidon tuloksena lapsen itselleen.

Lisätietoja
http://www.vaestoliitto.fi

Toimittaja
RAIJA KANTOMAA