Lakkoilevan ruohonleikkurin huollattaminen maksaa kymmeniä euroja. Käynnistymisongelmat voi kuitenkin välttää sangen yksinkertaisella operaatiolla, johon ei vaadita insinöörin ymmärrystä.
Toimittajamme ryhtyi käynnistysnarun jatkoksi.
Tervetuloa Joka Kodin Moottorinherätys TV:n pariin. Tänään herätämme henkiin talven nukkuneen ruohonleikkurin. (Vedellään, ei lähde käyntiin.) Käynnistämisestä sen verran, että jos laitteen pitäisi startata napista tai avaimesta, niin silloin siinä on akku, joka on tarkastettava. Jos se on tällainen yleisempi revittävä malli, niin silloin siinä tuskin on akkua. Jos leikkurin käyttöohje on olemassa, niin nyt on aika kaivaa se esiin. Tämän käyttöohje on tietysti hävinnyt.
Suurin syy huonoon kevätkäynnistymiseen on vanhentunut bensa. Seuraavassa öljynjalostaja kertoo, mitä bensalle tapahtuu talven aikana.
Viestintäpäällikkö Timo Tunturi Fortumin Naantalin jalostamolta kertoo, että muovisista astioista herkimmin haihtuvat osat katoavat. Bensa säilyy pienkoneen tankissa tai muoviastiassa kunnollisena muutamia kuukausia, jonka jälkeen se ei syty herkästi. Markkinoilla on myös paremmin säilyviä pienkonebensoja, mutta ne ovat lähes kaksi kertaa tavallista kalliimpia.
Siis liritellään vanha bensa säiliöstä pois. Leikkuria ei saa kallistaa koskaan kaasuttimen puolelle, koska silloin kaasuttimeen valuu moottoriöljyä, joka ei sinne kuulu. Siis tankin puolelle. Ennen käynnistämistä tilalle kaadetaan luonnollisesti tuoretta bensaa. Sitten muihin ongelmakohtiin.
Tämä seuraava kannattaa muistaa, vaikka ette muistaisi mitään muuta tästä koko asiasta. Ennen kuin räpylöitä työnnetään lähellekään terää, niin tulpanjohto on irrotettava. Se on johto, joka päättyy keraamiseen osaan, sytytystulppaan, jossain kohtaa moottoria. Terän pyörittäminen vastaa vanhojen lentokoneiden potkurin pyörittämistä ja moottori saattaa yllättäen käynnistyä. Tulee vähän turhan tuhti manikyyri. Siis tämä johto irti.
Terä tasapainotetaan niin, että se pysyy suorassa, kun sitä roikotetaan keskireiästään. Epätasapainossa terä täristää leikkuria ja rasittaa turhaan laakereita. Samalla tietysti tehdään teroitus. Jos viilaaminen ei kiinnosta, voi teroituksen teettääkin. Huonot terät uusitaan.
Tukkeutunut ilmansuodatin on yksi merkittävä pienmoottoreiden ongelma. Musta sytytystulppa kielii tukkoisesta ilmansuodattimesta. Nyt tarvitaan sitä käyttöohjetta, sillä osan suodattimista voi pestä ja asentaa uudelleen ja osan ei. Tällainen superlonisuodatin pestään bensalla (vanha bensa käy) kuivatetaan perusteellisesti ja käsitellään suodatin öljyllä. Ylimääräinen öljy puristetaan pois.
Jos sytytystulpan iästä ei ole mitään havaintoa, niin kannattaa ostaa uusi. Ennen tulpan asentamista ruiskaistaan sylinteriin ohutta öljyä tippa ja tilkka tuoretta bensaa. Tulppa kierretään ensin käsin ja lopuksi uutta tulppaa kiristetään puoli kierrosta. Kiristäminen on syytä tehdä herkästi, jotteivät kierteet vaurioidu.
Sitten tulpan johto paikalleen, uutta bensaa tankkiin ja kaasu käynnistysasentoon. Hiljennytään hetkeksi ja sitten veto. Vedon on oltava tasainen ja nopea. Mikäli laite ei käynnisty ja ilmassa leijuu bensan haju, niin tauko on paikallaan. Monesti jo kuudennesta vetäisystä on enemmän haittaa kuin hyötyä.
Öljyt tietysti tarkastetaan ennen käynnistystä ja vaihdetaan, mikäli öljy on mustaa tai ollut moottorissa yli vuoden. Pääasia on, että koneessa on öljyä riittävästi. Ei muuta kuin kovaa ajoa!
Toimitus / Kuningaskuluttaja (TV1 30.5.2002)
Muokattu 2.6.2014: Teemakuva lisätty