Hyppää pääsisältöön

Korkeushyppääjä toni huikurin akillesjänneleikkaus

Akillesjänne on elimistön vahvin jänne. Se sijaitsee säären alaosassa takana ja se kiinnittyy kantaluuhun. Akillesjänne on pohjelihaksiston jatke ja hyvin tärkeä varsinkin ponnistusta ja jalkavoimaa vaativissa lajeissa. Miesten korkeushypyn Suomen ennätyksen haltija Toni Huikuri loukkasi vasemman jalan akillesjänteensä viime vuonna. Ei ponnistava jalka luiskahti ja akillesjänne repesi kokonaan irti kantaluusta.

- No olihan se tuskallista aikaa. Leikkauksen jälkeen jalkaa ei saanut liikutella. Kipsi oli muistaakseni nilkassa parisen viikkoa, kertoo Huikuri.

Sen jälkeen kipsi vaihdettiin tähän Walking Cast -monoon, jonka voi välillä ottaa pois ja laittaa sen jälkeen taas jalkaan. Se on kipsin korvaava ja käytännöllinen apuväline. Kuntoutusvalmentaja Tuomas Sallinen oli mukana vamman hoidossa ihan alusta asti ja hän suositteli monon käyttöä.

- Muistaakseni ohje oli se, että mono pois joka toinen tunti ja voimistelua sekä sen jälkeen mono takaisin jalkaan ja taas uudellen. Olen ihmetellyt monta kertaa sitä, miksi tätä ei käytetä enemmänkin. Se antaa hyvät lähtökohdat onnistuneelle kuntoutumiselle, muistelee Sallinen.

Mono oli käytössä reilut kolme viikkoa ja sen jälkeen Toni totutteli jo varovaiseen kävelyyn ilman tukea. Kävelyyn harjoittelemissa mentiin kävelyn yksityiskohtiin, se purettiin pieniin osiin. Ensin kantapää maahan, paine koko jalkapohjalle, sitten varpaille ja varpaat irtoavat viimeisenä, niin että pohje jännittyy. Kuntoutuminen edityi nopeasti ja jo viikossa kävely näytti hyvältä. Kävelyn jälkeen vuorossa oli kevyt hölkkä ja vähitellen myös juoksu.

- Meidän onni oli että saatiin Sallinen mukaan tähän kuntoutumiseen. Edellisen nilkkaleikkauksen jälkeen opimme, että mikä hyvän kuntoutuksen merkitys on. Tällä ja edellisellä kuntoutumiselle on eroa niinku yöllä ja päivällä, kehuu Toni valmentaja Matti Nieminen.

Kuntoutuminen eteni fysioterapeutin tukemana neljä kuukautta niin, että kuntoutuksen määrä koko harjoitusajasta oli jopa 90%. Se vaati vahvaa uskoa tuloksiin ja herkkymätöntä keskittymistä välillä tylsiinkin harjoitteisiin.

-Mutta pakko oli yrittää jaksaa, sanoo Toni Huikuri.

Puoli vuotta leikkauksesen jälkeen olivat vuorossa ensimmäiset hypyt riman ylitse. Senkin jälkeen kuntoutus oli mukana harjoitusohjelmassa vielä parisen kuukautta. 11 vaativan kuukauden jälkeen hyppy oli vihdoinkin pääharjoitteena ja vasta silloin uskallettiin tunnustaa, että tämä vamma on voitettu.

- Pienet akillesjänne venähdykset korjaantuvat itsekseen ajan ja lääkityksen avulla. Isommat ohjataan monesti leikkaukseen. Jos akillejänne ei ole poikki selvitään tähystyksellä, mutta jos akillesjänne on poikki, kuten Tonin tapauksessa, tarvitaan avoleikkaus. Leikkauksen jälkeen kuntoutuminen on todella merkittävässä roolissa. Se on ammattilaisten työtä, kertoo Tonin operoinut ortopedi Tapio Kallio.

Fysioterapeutti Tuomas Sallinen antaa muutaman käytännön vinkin olkapääleikkauksen jälkeiseen kuntoutumiseen:

- Nilkan ojennus ja koukistus mahdollisemman nopeasti käyntiin leikkauksen jälkeen.

- Liikettä pitää ja voi tehdä paljon, aluksi ilman mitään kuormitusta.

- Vähitellen kuormitusta voi lisätä, esimerkiksi ojentaa nilkkaa niin, että jalkapohja työntyy seinää vasten.

- Sen jälkeen kävelyn vaiheittainen normalisoituminen ja harjoitteleminen.

- Kaikki harjoitteet ajalla ja ajatuksen kanssa.


Toimittaja: OSKU LAUKKANEN