Hyppää pääsisältöön

Ilmastointiteipillä eroon syylistä

Syyliä on perinteisesti parannettu mitä erilaisemmilla konsteilla. Apuna on käytetty niin suolaa kuin villalankaakin. Uusin tulokas syylien kotihoitoon on ilmastointiteippi. Amerikkalaistutkimus nimittäin väittää tämän harmaan ihmeteipin olevan halpa ja tehokas hoitomuoto syyliin.

-Ilmastointiteipillä on pehmentävä ja sen liima-aineella ärsyttävä vaikutus syylään. Yhdessä ne voivat käynnistää soluvälitteisen immuniteetin, ja syylän paraneminen nopeutuu, arvioi teipin parantavaa vaikutusta ihotautien erikoislääkäri Riitta Palatsi Oulun yliopistollisesta sairaalasta.

Ilmastointiteippihoito on halpaa ja turvallista, eikä sillä ole havaittu sivuvaikutuksia. Etuna on myös se, että hoito onnistuu kotikonstein, eikä se muuta arkipäivän rutiineja lainkaan. Hoitoa pidetään erityisen hyvänä lapsille, jotka saattavat pelätä perinteisiä hoitokeinoja, kuten jäädytyshoitoa tai syylän polttamista.

Perinteiset hoitokeinot

Syylät ovat papilloomavirusten aiheuttamia hyvänlaatuisia ja melko yleisiä ihokasvaimia. Ne ovat yleisimpiä lapsilla ja nuorilla - eniten syyliä esiintyy 12-16-vuotiailla, mutta niitä voi ilmestyä vielä vanhemmallakin iällä. Nuorten syylistä yli puolet paranevat itsestään, aikuisilla yksittäinen syylä saattaa vaivata kymmenenkin vuotta. Lääkärit suosittelevat kotikonsteiksi syylien poistoon salisyylilaastareita ja erilaisia syylävoiteita.

Sairaalassa syyliä poistetaan muun muassa jäädyttämällä, sähkökärjellä polttamalla tai laserilla. Jos syylä ei vaivaa arkipäiväistä elämää, ei siihen kannata hakea hoitoa ihan heti, vaan odottaa rauhassa sen luonnollista paranemista kuudesta kuukaudesta jopa pariin vuoteen.

-Hyvin tärkeää minusta on estää syylän leviäminen. Jos se on esimerkiksi sormessa, niin kynsien pureminen sekä sormien ja kynsivallien manipuloiminen lisää sitä syylää. Kaikki ihovauriot levittävät sitä, ohjeistaa Palatsi.

Tehokas teippihoito

Tutkimuksessa ilmastointiteippi osoittautui tehokkaammaksi hoitomuodoksi kuin perinteinen jäädytyshoito. Ilmastointiteippiä käyttäneistä 85 prosenttia pääsi eroon syylistään, kun jäädytyshoitoryhmässä luku jäi 60 prosenttiin. Teippihoidon ainoat ongelmat saattavatkin liittyä kosmeettisiin haittoihin.

Teippihoito

  1. Pidä teipin palaa kuusi päivää syylän päällä.
  2. Poista teippi ja liota syylää lämpimässä vedessä.
  3. Hio syylää kevyesti, jotta se pienenee.
  4. Laita uusi teipin pala 12 tunnin kuluessa.
  5. Jatka hoitoa kaksi kuukautta, tai kunnes syylä on kadonnut.

Asiantuntija: RIITTA PALATSI
Ihotautien erikoislääkäri,
Oulun yliopistollinen sairaala

Toimittaja: TERO KYLLÖNEN