Hyppää pääsisältöön

Hodgkinin tauti

Hodgkinin taudin nimi tulee 1830-l:lla sairauden keksineen englantilaisen lääkärin Thomas Hodgkinin mukaan. Tauti kuuluu imusolmukesyöpiin eli lymfoomiin, joita maassamme todetaan vuosittain noin 850 tapausta. Naisilla nämä syöpälajit ovat hieman yleisempiä kuin miehillä; miehillä lymfooma on kuudenneksi yleisin ja naisilla viidenneksi yleisin syöpä.

Kiskolaisen Mari Niskakosken elämä koki melkoisen muutoksen vuonna 2000; hänen kerrottiin sairastavan Hodgkinin tautia, imusolmukesyöpää! Kaikki käynnistyi loppuvuodesta –99 jolloin Mari havaitsi vasemman korvan edessä ”pahkuran”. Hän meni yleislääkärin vastaanotolle ja lääkäri sanoi sen olevan ihan vaarattoman ja ettei sitä tarvitsisi edes poistaa. Paukama alkoi kuitenkin särkeä ja vaivata Maria ja niinpä hän meni uudelleen lääkäriin.

-Tuossa vaiheessa vielä epäiltiin sylkirauhaskasvainta ja minulta otettiin ohutneulanäyte, jonka vastauksen mä sain pari päivää ennen juhannusta ja siinä sanottiin, että siellä ei kasva syöpäsoluja ja kuitenkin minut määrättiin lisätutkimuksiin.

Lisätutkimukset sekä leikkauksessa TYKSissä otettu koepala osoittivat Marin pelkojen olleen aiheellisia – häneltä löydettiin pahalaatuinen kasvain!

-Se oli kauhea järkytys! Tuntui, että koko maailma pysähtyy siihen paikkaan kun mä puhelimessa kuulin, että multa on leikattu pahanlaatuinen kasvain ja heti se tuli mieleen, että kyseessä on syöpä, mutta sitä sanaa ei halunnut käyttää.

Hodgkinin tauti on suhteellisen harvinainen sairaus. Sitä todetaan vuosittain maassamme 130 uutta tautitapausta. Syöpätautien erikoislääkäri Väinämö Nikkanen Turun yliopistollisesta keskussairaalasta kertoo sairauden oireista:

-Hodgkinin taudin oireet ovat oikeastaan varsin salakavalat sen takia, että useimmiten alkuvaiheessa tauti ei oikeastaan anna minkäänlaisia oireita. Merkittävin oire oikeastaan on se, että potilaalla todetaan kivuton kyhmy kaulalla tai soliskuopassa. Pieni määrä potilaista kyllä oireileekin, jolloin oireista tavallisin on epämääräinen kuumeilu. Lisäksi voi esiintyä yöhikoilua hyvin häiritsevässä määrin, jopa niin paljon, että pitää yöpaitaa yöllä vaihtaa. Osalla potilaista, mutta hyvin harvoin, paino voi laskea kymmenenkin prosenttia puolen vuoden kuluessa.

Hodgkinin tauti poikkeaa siinä mielessä muista syövistä, että sillä ei ole niin suuri kuoleman kaiku.

- Tässä taudissa on myöskin syöpälääkärillä omalla tavallaan helppo aloittaa hoito koska sairauden ennuste on niin hyvä ja potilaalle voidaan antaa toivoa paranemisesta, toteaa Väinämö Nikkanen.

Toimittaja: TAINA TERVO