Hyppää pääsisältöön

Supertäit tulevat?

Teräsmiehen, Batmanin ja Mustanaamion kotipaikasta Yhdysvalloista kuuluu taas kummia. Massachusettsin ja Harvardin tutkijoiden mukaan muiden ihmeolioiden ohella maassa vaikuttaa nykyään myös supertäi. Kummajainen on uinut tarpeeksi kauan kemiallisissa liuoksissa, eikä enää piittaa täintorjunta-aineista.

Oulun yliopiston eläinmuseon yli-intendentti Juhani Itämiehen tiedossa ei ole, että Suomessa olisi tavattu supertäitä. Ei vielä.

-Kuulemani mukaan jokasyksyistä epidemioista on vielä selvitty huolellisilla shampookäsittelyillä. Mutta kun tämmöinen supertäi on Yhdysvalloissa, niin kyllä se varmaan on kohta täälläkin.

Muita kehittyneempi

Supertäi-ilmiössä on kyse evoluutiosta, vahvimman selviämisestä.

-Supertäin kehittyminen tapahtuu yksinkertaisesti siten, että pikkuhiljaa kehittyy tämmöinen kanta, joka kestää näitä torjunta-aineita. Tähän on voinut vaikuttaa myös se, että jos näitä aineita on käytetty väärin, ja jätetty hoito vaikka puolitiehen, tai käytetty laimeampia pitoisuuksia, niin tätä kautta jälkeläistöstä valikoituu semmoiset, jotka tämän aineen kestävät, Itämies selvittää.

Sinänsä supertäi–nimitys saattaa olla harhaanjohtava. Itämiehen mukaan kun otus ei välttämättä näytä lainkaan sen enemmän superilta kuin tavallinenkaan täi. Se kestää joitakin aineita paremmin kuin lajitoverinsa, mutta on tuskin isompi tai esimerkiksi häijymmän näköinen. Vaikka ei sekään mahdotonta ole.

Siilitukat taas muotiin?

Kun torjunta-aineet – apteekeista saatavat täishampoot – lakkaavat tehoamasta, ovat vaihtoehdot vähissä. Jos uusia aineita ei keksitä, on edessä paluu täikampoihin ja nyppimiseen.

-Varmaankin lääketehtaat koettavat kehittää tehokkaampia aineita. Toinen tapa on se, että koetetaan vanhoilla mekaanisilla konsteilla taistella täitä vastaan. Siis otetaan täikampa taas käyttöön, ajetaan hiukset ja ehkä parta pois ja yritetään nyppimällä saada täit lähtemään. Vaan ei sekään konsti taida olla kovin helppo, Itämies pohtii.

Yhdysvalloissa täitutkijat ovat jo suositelleet täishampoiden unohtamista ja siirtymistä takaisin nyppimishommiin. Itämies ei usko, että Suomessa olisi vielä syytä näin radikaaleihin toimenpiteisiin.

-En olisi valmis sanomaan, että shampoista kannattaa luopua. Niin kauan kuin ne meillä tehoavat, on niitä varmaan järkevää käyttää. Voihan olla, että siihen mennessä, kun supertäi tänne tulee, ehditään keksiä siihen tehoava torjunta-ainekin.

Muutakin on tulossa

Supertäi kuulostaa lähinnä kiusalliselta pikkuvaivalta, mutta joidenkin tutkijoiden mukaan asialla saattaa olla vakavampikin puolensa. Ainakin teoriassa verenimijöiden mukana saattaa levitä vakaviakin sairauksia.

-Terveestä ihmisestä terveeseen siirtyessään täi ei tietenkään levitä mitään tautia, mutta jos se on ollut sairaan henkikön päässä, niin silloin myös sairauden siirtyminen oh ilman muuta mahdollista. Tällä hetkellä Suomessa ei tällaisia tauteja ole, mutta voihan joku sellaisenkin ulkomailta tuoda, jota täi sitten levittää eteenpäin. Ja sitten tämä asia onkin astetta vakavampi, Itämies pohtii.

Supertäi on päiden lisäksi levinnyt yhdysvaltalaisiin tiedotusvälineisiin, mutta supertäin serkusta ei ole rohjettu juuri puhua. Täi on nimittäin sukua satiaiselle ja niiden torjuntaan käytettävät aineet ovat samoja tai samankaltaisia. Odotettavissa on siis myös supersatiaisia.


www.umass.edu/newsoffice/archive/
2002/091202lice.htm

www.headlice.org/news/hairyproblem.htm

www.gazettenet.com/10052002/five_col/599.htm


toimittaja:
MIKKO PENTTILÄ

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 15.1.2016