Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Koulukuvapaketit kasvavat kasvamistaan

Lasten vanhemmilla ei aina ole mahdollisuutta vaikutta koulu- ja päiväkotikuvapakettien sisältöön tai hintaan. Paketit paisuvat joka vuosi ja hinta hirvittää.

Kuvaamot tarjoavat kuvapaketteja päiväkodeille ja kouluille, joiden rehtorit ja päiväkodin johtajat päättävät mikä kuvaamo lapsia kuvaa ja minkälaisen kuvapaketin lapsi kotiin tuo.

Paras tapa yrittää vaikuttaa lapsen kuvapakettiin on aktiivisesti antaa palautetta kouluille ja päiväkodeille.

- Päiväkodit valitsevat vaihtoehdoista yhden jota suositellaan. Vanhemmat voivat tietenkin kertoa ovatko he hyväksyneet tämän vai ei, sanoo päiväkodinjohtaja Kirsimarja Monto-Puusti English Kindergarten Y.E.S:stä.

Kuvapakettien hinnat ja sisällöt vaihtelevat paljon. Hinnat liikkuvat 20 - 40 e välillä. Koulukuvat ovat keskimäärin hieman kalliimpia kuin päiväkotikuvat. Peruspaketin lisäksi saa erikseen tilaamalla esimerkiksi passikuvia, kaverikuvan, seepiakuvan, julistekuvan sekä käyntikortteja. Lisähöysteillä paketin hinta saattaa nousta jopa yli 60 euroon.

Monet vanhemmat arvostelevat kuvapakettien ja erityisesti lisätilauskuvien korkeaa hintaa. Myös lukuisten eri tyyppisten, väristen ja kokoisten kuvien pakkomyynti samalla muotokuva-arkilla kismittää.

- Sen tyyppistä palautetta on nimenomaan tullut että kuvia on liikaa. Tarrakuvia nimenomaan pienillä lapsilla, päiväkoti-ikäisillä on liikaa ja sitten ehkä myöskin näitä isoja muotokuvia, toteaa Kirsimarja Monto-Puusti.

Uusi digitaalitekniikka paisuttaa kuvapakettia tulevaisuudessa entisestään. Kuvaamot eivät vielä lupaile hintojen alennusta, vaikka digitaalitekniikalla kuvaus on halpaa. Kuva-Ahti Oy:n kaupallinen johtaja Mauri Kylänpää, mikä koulu- ja päiväkotikuvissa maksaa?

- Siinä on tietenkin niin filmikustannukset ja tuotantokustannukset ja se mikä nostaa hintaa molemmat vaativat paljon käsityötä. Työvoima maksaa. Kilpailutilanne määrittää kuvien hinnan.

Kuluttajalla on aina vähintään 14 päivän palautusoikeus koulu- ja päiväkotikuviin, vaikka kuvaamo toisin väittäisi.

Monet kuvaamot eivät vaadi huoltajan lupaa kuvaukseen tai kuvapussin avaamiseen yli 15-vuotiailta lapsilta. Suomen lain mukaan alaikäiset eivät ole sopimuskelpoisia ja jos lapsi jättää kuvat maksamatta, saatavia ei voi häneltä periä.

Kuvaamoille koulukuvaaminen on sesonkiluontoista liiketoimintaa. Kilpailu on kovaa ja tarjouslahjat yleinen käytäntö. Kuvaamot maksavat kouluille kuvauksen järjestelypalkkion, joka on keskimäärin 1 e / muotokuvattu oppilas. Myös sopimuslahjat ovat yleinen käytäntö.

Kuluttajina opettajat ja oppilaat ovat täysin eri asemassa. Lähes jokainen kuvaamo tarjoaa ilmaisen kuvapaketin passikuvineen opettajille. Jotkut kuvaamot myös antavat opettajille alennusta studiokuvista. Päiväkodeissa ei järjestelypalkkioita makseta, mutta sielläkin henkilökunnalla on oikeus veloituksetta omiin kuviin.

- Ilmaiset kuvat on niin kauan ollut kuin minä olen alalla ollut. Ja päiväkodeille meillä on ollut tarjolla albumi ja muuttama filmirulla, ei sen ihmeempää, kertoo Mauri Kylänpää.


Toimitus / Kuningaskuluttaja (TV1 28.11.2002)

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.