Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Kilpailuta muuttoyhtiöitä

Kun tilaa palvelun muuttofirmalta, kannattaa vaatia kirjallinen vahvistus siitä, mitä puhelimessa on asioista sovittu. Minkäkokoinen auto on, mitä maksavat muuttomiehet kuljettajan lisäksi, alkaako tuntilaskutus siitä, kun auto saapuu kohteeseen vai siitä, kun se starttaa toimipisteestä, sisältyykö hintaan arvonlisävero, pitääkö maksaa kilometrikorvauksia, mitä pakkaustarvikkeista ja niiden kuljettamisesta laskutetaan, minkäpituisia taukoja muuttomiehet pitävät jne.

- Nämä sopimuksethan tehdään yleensä puhelimitse. Kannattaa edes itse kirjata ylös, mitä puhelimessa on sovittu niistä tilanteista, että jos muuttovaiheessa ei pysytäkään ennakoiduissa raameissa. On hyvä pyytää, että saa tietää työn kuluessa, että mitä yllätykset tulevat maksamaan lisää ennakoituun summaan. On huomattavasti mukavampi saada tietää jo työn kuluessa, jos lasku kasvaa alkuperäisestä arviosta, sanoo Espoon kaupungin kuluttajaneuvoja Kati Lyytikäinen.

Yleinen ongelma muuttopalvelua tilattaessa on se, että asiakas ei arvioi tavaran määrää realistisesti vaan kuvittelee, että muutto sujuu sukkelasti muutamassa tunnissa ja niin siitä selviytyy suhteellisen halvalla.

Toinen yleinen ongelma on se, että tavarat eivät olekaan valmiiksi pakattuina, kun muuttomiehet saapuvat paikalle ja sen takia muutto viivästyy ja lasku kasvaa ennakoidusta.

Mikäli asunto on iso, kannattaa pyytää muuttopalvelun edustajaa käymään etukäteen paikalla arvioimassa tulevan työn hintaa, jotta yllätyksiltä vältyttäisiin. Urakkapalkkasopimus olisi asiakkaan kannalta ehdottomasti paras ratkaisu, mutta useimmiten muuttopalvelut haluavat tehdä työn tuntiliksalla. Siksi kannattaa pyytää omia apujoukkoja tavaran kantamiseen mukaan, jotta aikaa säästyisi.

Soitimme Helsingissä toimivat suurimmat muuttoyhtiöt läpi ja laskimme muuttopalveluiden keskimääräisen hinnan. Pääkaupunkiseudulla maksaa muuttoauto ja kaksi miestä yhteensä 80 euroa tunnilta. 70 neliön kolmion muuttaminen kerrostalosta toiseen kerrostaloon kestää keskimäärin kuusi tuntia eli laskua kertyy 480 euroa. Muuttolaatikot maksavat noin 15 senttiä kappale/vuorokausi ja niiden kuljetus ja haku noin 20 euroa. Laatikoita tarvitaan yleensä yksi per asuinneliö eli 70 neliön asunnossa noin 70 laatikkoa. Muutto kaupungin sisällä tulee siis maksamaan reilut 500 euroa.

Muuttofirmaa valitessaan kannattaa lähettää tarjouspyyntö usealle yritykselle. Hinta saattaa vaihdella useita kymmeniä euroja.

Mahdollisten vahinkojen varalle kuluttajaneuvoja suosittelee, että muuttomiesten kanssa käydään huolella läpi, missä kunnossa huonekalut ovat ennen muuttoa.

- Pääsääntöisesti korvausvastuu on muuttoyhtiöllä. Sen velvollisuus on käsitellä tavaroita huolellisesti. Mutta ongelmia tulee juuri siitä, että missä vaiheessa naarmut ovat huonekaluun tulleet. Siksi etukäteistarkistus on hyvä, sanoo Kati Lyytikäinen.

Muuttofirmat suosittelevat asiakkailleen erityisen muuttovakuutuksen ottamista, mikäli sellainen ei kotivakuutukseen sisälly.


Toimitus / Kuningaskuluttaja (TV1 16.1.2003)

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.