Hyppää pääsisältöön

Aika voi auttaa psykopaatin hoidossa

Valentin Vaalan elokuvassa "Tule takaisin Gabriel" sulavakäytöksinen ja komea mies hurmaa naisia, mutta auervaarojen luonteessa on myös pimeä puoli.

"He täyttävät psykopaatin kriteerit. Siinä olennaista on toisten hyväksikäyttö ilman että he osaavat aidosti asettua toisen asemaan. He hurmaavat naisia, ja näyttää kuin he todella ajattelisivat näitä naisia. Todellisuudessa he käyttävät heitä hyväkseen”, arvioi osastonylilääkäri Heikki Vartiainen Helsingin yliopistollinen keskussairaalasta

Älykkäitä ja viehätysvoimaisia hyväksikäyttäjiä löytyy muualtakin kuin elokuvista. Hanna (nimi muutettu) tunnistaa entisestä miehestään monia psykopaatin piirteitä.

- Mieheni oli hyvin hurmaavan näköinen, fiksu ja kaikin puolin miellyttävä ihminen. Silloin kun menimme naimisiin, ensimmäinen lapsi syntyi, olo muuttui. Hän muuttui entistä mustasukkaisemmaksi. Mieheni ei antanut mennä minnekään yksin, että yksinomaan kaupassakäynti oli, että hän pelkäsi että menen sinne jotain lihakauppiasta varten sinne. Jopa päivittäinen toiminta oli vaikeaa, muistelee Hanna.

Psykopaatti matkii aitoja tunteita

Psykopaatin luonteenpiirteitä ovat lipevyys, pinnallisuus epäluotettavuus, toisten hyväksikäyttö ja empatian puute. Hän syyllistää muut eikä tunne katumusta. Lupaukset ovat hänelle pelkkää ilmaa ja totuus on suhteellinen käsite. Amerikkalainen psykiatri Cleckleyn mukaan psykopaatin luonteenpiirteitä ovat: pinnallinen viehätysvoima, lipevyys, älykkyys, neuroottisten ja psykoottisten oireiden puuttuminen, epäluotettavuus, valehtelu, tunnekylmyys ja suunnittelematon elämäntapa. Psykopaatti ikään kuin matkii inhimillisiä tunteita ja inhimillistä käyttäytymistä.

Suomen Raamattuopiston toiminnanjohtaja Raimo Mäkelä on kirjassaan "Naamiona terve mieli" kuvannut psykopaattien ominaisuuksia:

  1. Hän on yleensä ystävällinen ja puoleensavetävä.
  2. Hän esiintyy auktoriteettina ja on autoritaarinen
  3. Hän haluaa olla huomion kohteena
  4. Hän alistaa jokaisen, joka suostuu siihen
  5. Hän ostaa liittolaisia ja käyttää toisia hyväkseen
  6. Hän on epäluuloinen eikä luota keneenkään
  7. Hän ei koskaan kadu, masennu, häpeä eikä ole syyllinen
  8. Hän muuttaa kantaansa, unohtaa lupauksensa ja syyllistää muut

Hannan mies vähätteli kaikkea mitä vaimo teki. Hän hermostui, jos ei juhlissa saanut olla kaikenaikaa keskipisteenä. Kun mies lähti työmatkalle, perhe ei koskaan voinut tietää, miten pitkäksi se venyisi.

"Hän lähti viikoksi tai pariksi, mutta kerrankin hän oli poissa kolme kuukautta kotoa. Se oli aika mystistä. Tavallaan hän ei ilmoitellut itsestään. Hän lupasi, että tulee viikon perästä, mutta sitä viikkoa ei tullut. Kolmen viikon matkasta tuli yhteensä 10 viikkoa poissaoloa"

Hannan mielestä mieheltä puuttui tyystin empatia ja kyky asettua toisen ihmisen asemaan.
"Hän ei pyytänyt koskaan anteeksi. Hän ei tehnyt koskaan mielestään mitään väärää. Joku asia oli ihan konkreettisesti tapahtunut jotain. Sille tapahtumalle oli monta kertomusta ja se muuttui aina sen mukaan kenelle hän sen kertoi."

Ääritapauksissa hurmuri pystyy raakaan väkivaltaan. Kaksi helsinkiläistä poliisia surmannut Steen Christensen arvioitiin persoonallisuushäiriöiseksi, joka on arvaamaton ja kykenemätön empatiaan. Psykopatiaan ei kuitenkaan välttämättä kuulu väkivalta ja sairauden tunnistaminen voi olla hankalaa.

"Sitä on hyvin vaikea saada selville, koska eivät nämä ihmiset koe tästä käyttäytymisestä ongelmia. Se aiheuttaa ympäristölle ongelmia", toteaa osastonylilääkäri Heikki Vartiainen Helsingin yliopistollinen keskussairaalasta.
.
Hannan mies toimi mielestään moitteettomasti. Tekojaan hän ei selitellyt edes silloin, kun saattoi perheensä pulaan käsittämättömän suurien luottokorttilaskujen vuoksi.

"Mieheni lupasi, että ne hoituu, kun hän ehtii tehdä kunnolla matkalaskut. Rahat tulevat takaisin meidän tilille. Viivytys aiheutui siitä, että on eri valuutta ja eri laskutusaika. Ajasta on kulunut kaksi vuotta, ja niitä rahoja ei vielä ole tullut meidän yhteiselle tilille.

Psykopatiaan on monia syitä

Henkilöllä voi olla psykopaatin piirteitä, mutta hän ei välttämättä ole psykopaatti. Monissa ammateissa kuten politiikassa tai sodassa empatian puutteesta tai muista psykopaatin piirteistä voi olla jopa hyötyä. Henkilön todistaminen psykopaatiksi vaatii kuitenkin perusteellisen tutkimuksen. Aikaisemmin psykopaatti - termi oli lähinnä leimaava, mutta nykyisin sille on tieteelliset kriteerit. Syitä psykopatiaan on monia.

"Yleensä siinä psyykkisissä ongelmissa on sekä perinnölliset tekijät että kehitykselliset tekijät, jotka liittyy kasvuympäristöön, josta ne mallit saadaan, miten ihminen käyttäytyy", selvittää Vartiainen.

Joissakin tutkimuksissa on havaittu, että psykopaatilla ei näytä olevan normaalia yhteyttä aivojen järkiperäisen etuosan ja tunneperäisen takaosan välillä. Lisäksi on arveltu, että jos lapselta puuttuu 0 - 18 Kuukauden ikäisenä ensimmäinen tunneside äitiin, hänestä saattaa kasvaa psykopaatti

Hoitokeinot vähissä

Iän myötä persoonallisuushäiriöinen ihminen voi tasaantua, mutta muuten hoitokeinot ovat vähissä.
"Yleensä sitä on hyvin hankala parantaa, koska he itse eivät koe tarvetta muuttua, mutta jos tulee tarve muuttua, niin silloin terapialla voidaan vaikuttaa, että he oppisivat muita paremmin huomioon. Tietenkin lääkityksellä voidaan tunteita tainnuttaa ja sitten impulsiivista käyttäytymistä ehkä vähän vähentää, toteaa Vartiainen.

Elokuvissa naiset rakastuvat yhä uudestaan psykopaattiin, mutta todellisuudessa pakeneminen voi olla uhrille ainoa vaihtoehto. Hannan perhe sai tarpeekseen, kun mies eräänä aamuyönä teräaseella murtautui lasten kaappeihin ja penkoi tavarat. Syyksi mies sanoi, ettei talossa saa olla yhtään paikkaa, johon hän ei pääse.

"Seuraavana päivänä tyttäreni oli kertonut veljelleen. Lapset kertoivat sitten minulle ja sanoivat, että äiti nyt me muutetaan täältä pois, muistelee Hanna.

Kirjallisuutta: Raimo Mäkelä "Naamiona terve mieli", Perussanoma
Haapasalo J "Cleckleyn psykopaatin muotokuva haastattelututkimuksen valossa. Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen julkaisuja 314


Toimittaja: MARJA PAAVILAINEN