Hyppää pääsisältöön

Mikä avuksi hiivasienitulehdukseen?

Pullataikinan yksi oleellinen osa on hiiva, samoin ihmisen elimistöön kuuluu hiivaa, joka on tosin erilaista hiivasientä kuin taikinan kohottamiseen tarvittava hiiva. Hiivaa on esimerkiksi suussa, ruoansulatuskanavassa ja naisilla emättimessä. Mikäli taikinassa on liikaa hiivaa, eivät pullat maistu. Joskus eri syistä, hiivan kasvu voi lisääntyä ihmisen elimistössä, jolloin elämäkään ei kiusallisen vaivan takia maistu parhaalla mahdollisella tavalla.

Oulun yliopistollisen sairaalan naistentautien ja synnytysten klinikan sairaalalääkäri Hilkka Ijäs luettelee syitä, jotka voivat aiheuttaa emättimen hiivan lisääntymistä: - Yleisin syy on ehkä antibioottien jälkitila, sillä antibiootti saattaa häiritä emättimen omaa bakteerikantaa siten, että hiiva pääsee siellä valloilleen. Myös estrogeenihormonin on todettu vaikuttavan hiivasienen kasvuun sillä tavoin, että hiiva pääsee paremmin muodostamaan rihmoja limakalvojen pinnalle. Eli esimerkiksi raskausaika, e-pillereiden käyttö tai hormonihoidot voivat altistaa hiivatulehdukselle. Hiiva tarvitsee kasvaakseen sokeria, joten esimerkiksi liiallinen makean pullan syönti voi olla yksi hiivatulehduksen laukaisija. Joskus toistuvan hiivatulehduksen takana voi olla vaikka diagnosoimaton sokeritauti, Ijäs jatkaa.

Hiivasienitulehdus ei ole vaarallinen, mutta joskus hyvinkin kiusallinen. Hiivatulehdus aiheuttaa tyypillisesti kutinaa ja kirvelyä ulkosynnyttimien alueella ja valkovuoto on hajutonta ja kokkareista. Joskus hyvin hankalassa tulehduksessa limakalvot voivat turvota ja sinne muodostuu pieniä kivuliaita haavaumia. Usein hiivatulehdus saattaa olla täysin oireeton, mutta mikäli vaiva paisuu sietämättömäksi, voi emättimen hiivan kasvua hillitä ja itsekin helposti hoitaa. Kuitenkin ensin on varmistauduttava siitä, ettei kyse ole esimerkiksi sukupuolitaudista, jolloin oireet voivat olla saman kaltaisia. Jokainen varmasti tietää, onko sukupuolitaudin vaara olemassa ja toisaalta, mikäli tulehduksesta on kärsinyt aiemminkin, on oireet helppo tunnistaa samaksi vanhaksi hiivatulehdukseksi. Ensimmäisen hiivatulehduksen aikana olisi syytä käydä lääkärillä varmistamassa asia.

Hilkka Ijäs neuvoo hiivatulehduksen hoidossa menemään apteekkiin: - Sieltä saa varsin hyviä käsikauppalääkkeitä; puikkoja tai voiteita, jotka ovat ihan yhtä tehokkaita kuin reseptilääkkeetkin. Jos pakkauksien ohjeita noudattamalla oireet eivät hellitä, kehottaa Ijäs kääntymään lääkärin puoleen. Raskausaikana hoitoperiaatteet ovat ihan samat, mutta emätinpuikkojen kanssa täytyy olla varovainen.

Lähes kaikki naiset saavat ainakin kerran elämässään hiivatulehduksen. Joillakin tulehdus kuitenkin uusiutuu, eikä syy ole aina liiallisessa makean ja pullan syömisessä. Tulehduskierteen katkaisemiseksi tulisi mennä lääkäriin, joka voi määrätä niin sanottua pulssihoitoa. Pulssihoidossa yksi hiivalääkekuuri uusitaan tietyin väliajoin.

Miehillä hiivan vaiva on harvinaisempi. Mutta voiko sen saada myös tartuntana? – Kyllä se voi tarttua. Eli jos sekä mies että nainen pariskunnasta kärsii toistuvista hiivatulehduksista, niin silloin myös partnerin hoito voi olla suositeltavaa, Ijäs vastaa.

Eri vaivoihin neuvotaan kaikenlaisia kotikonsteja, ja jotkut vannovat jogurtin tai piimän auttavan happamuudellaan hiivatulehdukseen - joko sisäisesti tai jopa ulkoisesti käytettynä. Ijäs toteaakin erityisesti maitohappobakteeripitoisten tuotteiden auttavan ihan suun kautta nautittuna. – Esimerkiksi asidofilus- tai gefilusbakteerit voivat auttaa, sillä emättimen oma bakteerikanta on juuri näitä maitohappobakteereja. Nautitulla maitotuotteella, jossa kyseisiä bakteereja on,voisi parantaa omaa bakteerikantaa, mikä emättimessä kuuluukin olla.

Muita keinoja, joilla itse voisi ainakin koittaa ennaltaehkäistä hiivan liiallista kasvua Ijäs mainitsee muun muassa liiallisen hygienian välttämisen: - Nykyajan naiset lotraavat liikaa alapäätä ja käyttävät turhaan pikkuhousunsuojia päivittäin, mikä on haitaksi limakalvoille. Pari kertaa päivässä pesua pelkällä vedellä riittää ja pikkuhousunsuojat saa heittää nurkkaan, silloin kun vuotoa ei ole, Ijäs tiivistää. Terveen maalaisjärjen käyttö on siis jälleen viisas neuvo niin hygieniassa kuin elintavoissa yleensäkin – eli sitä herkuttelua pullillakin kohtuudella!


Toimittaja: LIA KAMPMAN