Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Uhkaako matkakortti yksityisyyttä?

Kohu pääkaupunkiseudun uuden matkakortin rekistereistä nousi vasta aivan korttiprojektin loppumetreillä. Muovinen matkakortti on käytössä jo yli 350-tuhannella ihmisellä, ja pahvisten näyttökorttien on määrä poistua myynnistä maaliskuun huhtikuun loppuun mennessä. YTV myöntää, että järjestelmää rakennettaessa ei tullut pidettyä tarpeeksi yhteyttä tietosuoja- tai kuluttajaviranomaisiin.

Korttiosaston johtaja Frank Burmansson sanoo, että muihin viranomaisiin pidettiin kyllä yhteyttä, mutta YTV ei ehkä osannut kunnolla kertoa, millaista järjestelmää oli luomassa.

YTV:n järjestelmässä ongelmallista on se, että matkakortin avulla voi seurata yksittäisten ihmisten matkoja. Joka kerran kun matkakortin leimaa bussin, junan tai metron lukulaitteessa, kortin numero tallentuu YTV:lle. Korttia ostaessa YTV taas kirjaa asiakkaan henkilötiedot korttinumeron yhteyteen. Kun nämä rekisterit yhdistää, pystyy saamaan selville, millä bussilla joku yksittäinen ihminen, matti taikka maija meikäläinen matkustaa ja mihin aikaan.

YTV:n Burmanssonin mukaan korttijärjestelmä suojataan mahdollisimman tarkasti, niin että kukaan ulkopuolinen ei pääsisi tietoja katsomaan. Järjestelmään murtautumista ei voi silti täysin varmasti estää. Laillisesti tietoja annetaan vain matkakortin haltijalle itselleen. Vanhempi voi saada tietoja lapsensa matkoista vain lapsen luvalla. Esimerkiksi suoramarkkinointiin YTV ei tietoja luovuta; kauppias ei siis saa ainakaan YTV:ltä tietää, ketkä kaikki hänen markettinsa ohi bussilla matkustavat.

Lain mukaan ihmisten henkilötietojen rekisteröintiin täytyy olla todella pätevät syyt. YTV perustelee omaa järjestelmäänsä kuluttajansuojalla; YTV:n näkemyksen mukaan rekisteriä tarvitaan, kun asiakas haluaa kuolettaa kadonneen kortin tai jälkikäteen tarkistaa, perikö lukulaite liikaa rahaa arvokortilta. Viime viikolla YTV haki tälle näkemykselleen tukea Kuluttajavirastosta, mutta siellä oltiin toista mieltä: kuluttajaviranomaisten mielestä asiakkaan oikeuksien turvaaminen ei vaadi järjestelmää, jossa matkustustieto ja henkilötieto on mahdollista yhdistää. Esimerkiksi Tampereella ja Turussa matkakorttia on käytetty jo vuosia, eikä siellä yksityisen ihmisen matkoja pysty matkakortin avulla seuramaan.

Tietosuojavaltuutettu taas vastustaa YTV:n rekisteriä jo periaatteenkin vuoksi. - Kun tähänkin asti on pystynyt matkustamaan niin, että kukaan viranomainen ei ole sitä erikseen rekisteröinyt, ei ole mitään syytä nytkään rakentaa tällaista valtavaa järjestelmää, sanoo Reijo Aarnio. Tietosuojavaltuutetun näkemyksen mukaan koko YTV matkakorttijärjestelmän tekninen toteutus joudutaan arvioimaan uudelleen.

YTV ei kuitenkaan aio antaa kiistassa periksi. Matkakorttirekisterille on nyt päätetty hakea erikseen lupaa tietosuojalautakunnalta. Tämä asiantuntijaelin ratkaisee, voiko rekisetrinpitoa jatkaa. Päätöksen tulo voi viipyä kuukausiakin.

YTV:n mukaan matkakorttien myynti jatkuu normaalisti, vaikka rekisterijärjestelmään jouduttaisiinkin tekemään muutoksia. Myös tähän mennessä ostetut matkakortit kelpaavat käyttöön.


Toimitus / Kuningaskuluttaja (TV1 23.1.2003)

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.