Hyppää pääsisältöön

Uusi ehkäisyrengas on tervetullut vaihtoehto

Ehkäisyvälinemarkkinoiden uusin tuote on estrogeeniä ja keltarauhashormonia tasaisesti vapauttava rengas. Uutta ehkäisyrenkaassa on sen annostelutapa – joustava rengas asennetaan syvälle emättimeen tamponin tavoin. Renkaan ehkäisyteho eli munarakkulakasvun sekä ovulaation esto on samanlainen kuin tavallisilla
e-pillereilläkin. Periaatteessa rengas sopii kaikille niille, joille pilleritkin sopivat hyvin, kertoo naistentautien erikoislääkäri Maarit Vuento Tampereen yliopistollisesta sairaalasta:

- Ehkäisyrengas on varmasti tietylle naisryhmälle sopiva. Erityisesti se sopii naisille, jotka haluavat käyttää hormonaalista ehkäisyä, mutta jotka unohtelevat pillereiden ottamista. Rengashan on kolme viikkoa paikallaan ja otetaan pois viikoksi, jolloin kuukautiset tulevat. Ja lisäksi yksi hyvin tärkeä asia on, että jos henkilöllä esiintyy suolistosairauksia, esimerkiksi mahasairauksia, oksentelua ja ripulia, niin ehkäisyrenkaasta imeytyy hormoneja tasaisesti koko ajan. Pillereiden tehohan voi sen sijaan heiketä mahatautia sairastaessa.

Renkaan ns. huonoja puolia ovat useat hormonivalmisteille tyypilliset sivuvaikutukset. Tutkimusten mukaan esimerkiksi viidellä prosentilla naisista, jotka käyttivät ehkäisyrengasta, esiintyi mm. päänsärkyä. Yli 80 prosenttia tutkituista naisista ei kuitenkaan pitänyt renkaan asettamista tai poistamista ongelmallisena Eikä renkaasta ole todettu olevan haittaa myöskään yhdynnän aikana.

Naisten kondomi?

Varmuusvälinevalikoimat ovat täydentymässä myös naisten kondomilla, joka on varsinkin muualla maailmassa ollut tuttu ehkäisykeino jo vuosikausia. Naistentautien erikoislääkäri Maarit Vuento suhtautuu naiskondomin suosioon varauksella, mutta pitää sitä hyvänä lisänä ehkäisyvalikoimassa:

- Naisten kondomit tulivat enemmän taas ajankohtaisiksi siinä vaiheessa, kun kondylooma- tai visvasyyläasiat nousivat esille. Uskoisin, että joku tietty pieni käyttäjäryhmä löytyy naisten kondomeillekin, ja ainahan on hyvä asia, että valikoima on mahdollisimman laaja.

Naisille tuotteita löytyy jo moneen lähtöön, mutta missä viipyvät yhä miesten uudet ehkäisykeinot? Onhan miesten hormonaalista ehkäisyä tutkittu jo vuosikausia.

- Yksi syy siihen, että miesten ehkäisytuotteita ei vielä ole saatavilla on se, että naisilla täytyy periaatteessa kerran kuukaudessa estää vain yhden munasolun irtoaminen, miehillä sitä vastoin miljoonien siittiöiden toiminta pitäisi saada lamautettua. Ennustaminen on vaikeata, mutta toivoisin ainakin, että viiden vuoden sisällä miesten ehkäisykeinot tulisivat kliiniseen käyttöön. Osa tutkijoista on kyllä optimistisempiakin ja uskovat näin tapahtuvan jo parin vuoden sisällä, sanoo naistentautien erikoislääkäri Maarit Vuento TAYS:sta.

Toimittaja: RIIKKA HEIKKILÄ

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 10.12.2015