Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Kestovaippojen ja valmisvaippojen hinnat vertailussa

Vaipat ovat suuri rahareikä vauvaperheen budjetissa. Niin kertakäyttöisissä kuin kestovaipoissakin on paljon eri merkkejä ja lapselle sopivimmat löytyvät vain kokeilemalla. Tarrakiinnitteisen helppovaipan saa halvimmillaan jopa 0,17 eurolla. Yhden housuvaipan hinta saattaa olla jopa 0,37 euroa.

Kestovaipat valmistetaan joko kokonaan tai lähes kokonaan luonnonmateriaaleista. Vaihtoehtoina on sisävaipan kanssa käytettävät vaippahousut sekä all-in-one tyyppiset housuvaipat.

Vierailimme Nurmijärvellä melkein kaksivuotiaan Nean kotona. Tyttö on koko vaippa-aikansa käyttänyt kestovaippoja päivällä ja kertakäyttövaippoja yöllä. Vanhemmat valitsivat kestovaipat käytännön syistä.

- Että vähän säästyisi luontoa ja toiseksi että rahoja säästyisi. Ja kun omakotitalossa asuu, että se jätemäärä joka lähtee täältä fyysisesti säästyy ja sitä kautta myös jätekustannukset vähän pienenis, kertoo Nean äiti Ulla Masala.

Kokosimme kaksi kattavaa kestovaippasettiä kuudesta yhdeksään kuukauteen ikäiselle vauvalle. Ensimmäiseen kestovaippasettiin valitsimme Ruskovillan villavaippahousut sisävaippoineen. Toiseen kestovaippapakettiin otimme Bumbyn vaippahousut ja kahdet erilaiset sisävaippasetit. Vertasimme kesto- ja kertakäyttövaippojen hintoja kuuden ensimmäisen kuukauden aikana. Kestovaippojen pesukustannukset eivät sisälly hintoihin.

Kertakäyttövaippojen halvimmasta päästä olevat kotimaiset Luxus Moomin Air vaipat saa kuudeksi kuukaudeksi vertailumme halvimmalla hinnalla 185 eurolla. Kestovaipoista Ruskovilla-paketin hinta on 216 euroa ja Bumby-paketista kuluttaja joutuu maksamaan jopa 249 euroa. Uudet kestovaipat ovat suuri investointi, eivätkä ne vielä kuuden kuukauden käytössä alita
kertakäyttövaippojen kustannuksia.


RUSKOVILLA-PAKETTI kattava 6-9 kk

sideharso x 24 62 e
flanellivaippa x 9 30,9 e
lyhyet villahousut x 2 44,8 e
pitkät villahousut x 2 37,2 e
riisipaperi x 12 40,8 e
Yhteensä 215,7 e


BUMBY-PAKETTI kattava 6-9 kk

päivävaippahousut x 4 77,4 e
yövaippahousut x 2 41,9 e
sideharso x 12 25,56 e
flanellivaippa x 12 47,2 e
riisipaperi x 12 36,9 e
hoitoliina x 2 9,9 e
lisävaippa x 1 10,6 e
Yhteensä 249,46 e


KERTAKÄYTTÖVAIPAT LUXUS MOOMIN AIR 6 kk
laskettu 6 vaipanvaihtokertaa vuorokaudessa
184,62 e
yhden vaipan hinta on n. 0,17 e


- Jos ajatellaan lapsiperheitä, jotka muuten on joskus taloudellisesti aika tiukoilla niin on se aika suuri summa, mikä niihin menee. Kestovaipoissa se kertakustannus on aika kova, mutta kyllä mä sanon että se todennäköisesti maksaa itsensä takasin, toteaa Nean isä Pekka Näppi.

Yhdeksän kuukauden kestovaippailussa syntyy säästöä. Nyt halpoihin kertakäyttövaippoihin on kulunut rahaa jopa 278 euroa ja kestovaipat maksavat edelleen yhtä paljon kuin kuuden kuukauden kohdalla.


KERTAKÄYTTÖVAIPAT LUXUS MOOMIN AIR 9 kk
laskettu 6 vaipanvaihtokertaa vuorokaudessa
278,46 e
yhden vaipan hinta on n. 0,17 e


Kangasalalainen kuuden lapsen äiti ja lastentarhanopettaja Hanna Hirvonen ihmettelee miksi on olemassa erikseen kestovaippa- ja kertakäyttövaippaihmisiä.

- Ne vois ihan hyvin yhdistää. Vaikka ei ois mikään luomuhörhö vois silti käyttää semmosia taloudellisista syistä esimerkiksi tämmösiä kestovaippoja, pohtii Hanna Hirvonen.

Kierrättämällä kestovaippoja lapselta lapselle säästää vaippakustannuksissa. Halvalla pääsee, jos itse ompelee kestovaipat. Mutta moni vanhempi uskoo kestovaippojen käytön olevan hankalaa.

Ei se oikeastaan ole vaikeaa. Se on yhtä helppoa kuin tavallisen vaipan käyttö. Ainoa vaan, ettei sitä heitetä käytön jälkeen roskikseen vaan se heitetään pesukoneeseen, sanoo Pekka Näppi. Kaikki vanhemmat eivät ehdi pestä vaippapyykkiä. Kertakäyttövaipoissakin on eroja ja laatu näkyy hinnassa.

- Halvemmat vaipat ei pysy niin hyvin kiinni et ne vähän vuotaa. Jos lapsi ei viihdy pissa housussa niin ei se viihdy vaikka olisi kuinka pintakuiva vaippa. Ehkä sitten kannattaa ostaa halvempia vaippoja ja vaihdella useammin, toteaa Hanna Hirvonen.

Monet kertakäyttövaippojen valmistajat ovat luopuneet kosteusrasvoitetuista ja hajustetuista vaipoista vanhempien kielteisen palautteen takia. Moni kuluttaja ihmettelee missä viipyvät ne muovittomat ja kompostoitavat kertakäyttövaipat.


Toimitus / Kuningaskuluttaja (TV1 17.4.2003)

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.