1000 kilometriä 32 eurolla, siinä tämän vuoden Ekoauton polttoainekustannukset. Halvasta kyydistä huolimatta ostajat vieroksuvat ekoautoja, mikä tuntuu nurinkuriselta.
Voidaan siis kysyä, että miksi vähän kuluttava auto ei ole kannattava ostos?
Motivan kokoama asiantuntijaraati valitsi vuoden ekoautoksi Toyotan Yaris D4D:n, jossa on 1,4 litran dieselmoottori ja viisi ovea. Auto on maantiellä aivan kelvollinen: moottorissa on yllättävästi puhtia, kulku on kokoon nähden vakaata, hallintalaitteet ovat selkeät ja kulutus pientä: 4,2 litraa dieseliä sadalla kilometrillä.
Ei muuta kuin ajetaan Turusta itäiseen kalastajakylään hakemaan vastauksia: mikä näissä ekovalituissa oikein tökkii.
Ekoautoja on valittu vuodesta 1996. Soitimme maahantuojat läpi ja jokainen totesi, ettei valinta ja julkisuus ole tuonut kyseiselle automallille merkittävää kaupallista menestystä. Ekoversiota on myyty parhaimmillaan muutamia satoja ja huonoimmillaan vain kymmenen kappaletta valintavuoden aikana. Kaikkiaan uusia autoja myydään vuodessa pitkälti yli 100 000. Ekovalinnan tarkoitus on muistuttaa ostajia hankinnan ympäristövaikutuksista.
Pysäköimme Helsingissä Kallion rinteeseen, jossa tapaamme kuluttajatutkijan. Löytääkö hän syytä vaatimattomaan myyntiin. Tutkimuspäällikkö Mika Pantzar Kuluttajatutkimuskeskuksesta toteaa, että ensi silmäyksellä auto näyttää selkeältä.
-Kuka tahansa, joka autoa ajaa, voi lähteä suoraan ajamaan.
Esimerkiksi ranskalaisissa autoissa tarvitsee melkein kurssin, jotta oppii käyttämään ajotietokoneita sun muita. Tämä on hyvin pelkistetty.
-Jos tämä olisi halpa auto, niin tämä olisi kaupunkiin oikein hyvä. Itse ajaisin mieluummin tällaisella kuin isommalla.
Valitettavasti auto vain on koko perheen hankinta, jolloin sen täytyy täyttää monta tehtävää. Siksi esimerkiksi farmariauto on kannattavampi, vaikka se kuluttaa enemmän. Sillä voidaan hoitaa monia tehtäviä: tavaran kuljetusta mökeille, urheiluharrastuksia ja niin edelleen. Kovan verotuksen takia ruokakunnalla on yleensä varaa vain yhteen autoon.
Verotus siis ohjaa isompiin autoihin. Muuten kauppa-ajot voisi ajaa pienellä autolla ja loma-ajot isommalla autolla. Tosin autojen valmistaminenkin kuluttaa luontoa.
Sitten tankkaamaan. Kyllä, kulutuslukemat ovat lähes samat: 503 km. On aika palauttaa auto Vantaan Korsoon. Eko-mallit ovat kalliimpia kuin tavalliset. Tämän vuoden voittaja maksaa liki 19 000 euroa. Vastaavan bensamallin saa kolme tuhatta euroa halvemmalla.
Osaako automyyjä selittää, että miksi?
Markkinointipäällikkö Heikki Freund Toyota Auto Finland Oy:stä toteaa, että dieseltekniikka on kalliimpaa myös valmistajan näkökulmasta.
-Ostokriteereissä pieni kulutus on kärjessä. Ekologisuus otetaan mielellään ikään kuin siinä sivussa, mutta siitä ei olla vielä valmiita erikseen maksamaan. Hyvällä hyötysuhteella käyvät dieselit ovat viime vuosina vallanneet ekoautojen kärkipaikat.
Arvatkaapa, mitä polttoainemuotoa verottaja muistaa oikein erillisellä verolapulla. Kyllä, ympäristöystävälliseksi kruunattua dieseliä (myös sähköautot maksavat dieselveroa).
-Tällä autolla pitäisi ajaa 35 000 kilometriä vuodessa, jotta diesel olisi bensaa kannattavampi valinta. Jos dieselvero poistettaisiin, niin lukema tippuisi 20 000 kilometriin, mikä sekin on vielä enemmän, mitä autoilija keskimäärin vuodessa ajaa.
Dieselverolla on suuri merkitys ostopäätöksessä. Ekoautojen huono menestys johtuu siis pitkälti verotuksesta. Korkea autovero pakottaa ostamaan ainokaiseksi ison auton. Lisäksi keskivertoautoilijan kilometrimäärällä on taloudellisempaa ottaa isoon autoon saastuttavampi bensamoottori.
Hyvä Suomi!
Toimitus / Kuningaskuluttaja (TV1 15.5.2003)