Hyppää pääsisältöön

Kotisynnytys

Seurasimme Greta Steenvoordenin raskauden kehittymistä koko kevään. Odotettu kotisynnytys tapahtui sitten lauantaina, 3.päivänä toukokuuta. Terve tyttövauva syntyi kolme minuuttia vaille puolenyön. Vauvalla oli pituutta 51 senttiä ja painoa 3750 grammaa. Vauva syntyi vesialtaaseen ja ainut auttaja synnytyksessä oli Gretan kanadalainen mies Rowan Lemley. Samoin oli syntynyt heidän puolitoista vuotias Dante poika.

Tytön synnytys

Näin Greta kertoo synnytyksen kulusta:

- Lauantai aamuna heräsin sellaisiin pieniin tuntemuksiin, joita ei voi varsinaisesti sanoa supistuksiksi ja ne laantuivat sitten päivän mittaan. Kävimme kaupoissa ja asioilla. Iltapäivällä kolmen maissa alkoi limatulppa pikkuhiljaa irrota ja siitä sitten supistukset lähtivät käyntiin.
Kuuden aikaan lähdimme koko perhe metsään kävelemään. Supistukset tihenivät. Oloa helpotti kaunis, aurinkoinen ilta, luonto, raikas ulkoilma.
Kävelimme metsässä yli kolme tuntia eli menimme sisälle yhdeksän jälkeen illalla. Aloin valmistautua synnyttämään. Kävin suihkussa. Rowan sytytti kynttilät, alkoi täyttää synnytysallasta vedellä ja pani soimaan rauhallisen musiikin.

- Olimme aikaisemmin tehneet päätöksen , että Dantea ei suljeta pois syntymätapahtumasta , mutta koska oli ilta Rowan vei hänet nukkumaan.
Varttia vaille yksitoista menin altaaseen. Liikuin siinä ja synnytys lähti sitten käyntiin nopeaan tahtiin. Rowan auttoi meidän pienen tytön maailmaan kolme minuuttia vaille kaksitoista.
Kun vauva oli syntynyt, odotimme istukan syntymistä, joka tuli ulos puolen tunnin kuluttua.
Vuorossa oli napanuoran leikkaus. Sitä varten oli hankittu uudet kengännauhat, jotka oli keitetty. Napanuora sidottiin kengännauhoilla ja Fiskarseilla poikki.

Vauva tarrasi heti Gretan rintaan kiinni ja irrotti sen vasta monen tunnin kuluttua.
Tytölle oli nimikin jo valmiina – Grace Amsterdam. Greta oli aina ajatellut, että jos hän saa joskus tytön, sen nimi on Grace. Amsterdam nimi puolestaan muistuttaisi Gretan ja Rowanin ensi tapaamisesta vuonna 1998.

Ero Danten ja Gracen synnytyksissä

- Tämä synnytys verrattuna Danten synnytykseen oli hyvin paljon helpompi, vertaa Greta, mutta se oli myös hyvin paljon intensiivisempi. Danten synnytys kesti paljon kauemmin. Siinä oli hitaampi tempo. Tämä pääsi lähes yllättämään.
Kun siirryin veteen, niin synnytys lähti kulkemaan sellaisella vauhdilla, että siinä oli välillä vaikea pysyä mukana. Danten syntyessä Greta meni synnytysaltaaseen huomattavasti aikaisemmin kuin tämän synnytyksen aikana.
Kummankaan synnytyksen yhteydessä ei tullut repeytymiä. Greta uskookin, että vesi elementtinä pehmentää kudoksia ja vähentää repeytymien mahdollisuutta.

Miksi kotisynnytys?

Greta korostaa, että hänen tapansa synnyttää ilman ammattiauttajaa, on hänen ja hänen miehensä valinta. Mies on toiminut auttajana molemmissa synnytyksissä.

- Ihmisillä on hirveen vahvana käsitys , että kotisynnytys on jotenkin vaarallista tai että siihen liittyy paljon riskejä. Kun olemme tähän lähteneet olemme tehneet perusteellista tutkimustyötä eli siihen pitää perehtyä ja valmistautua kunnolla, korostaa Greta.

- Minulle on hyvin tärkeää, että saan itse määrätä synnytyksen kulusta ja toimenpiteistä, mitä mahdollisesti tehdään. Minulle on tärkeää ,että saan liikkua vapaasti, äännellä vapaasti.
Ennen kuin Greta Steenvoorden ja Rowan Lemley päättivät valita kotisynnytyksen, he perehtyivät erilaisiin synnytysvaihtoehtoihin hyvin perusteellisesti Gretan ja Rowanin valintaa helpotti myös Aktiivinen synnytys ry, jonka jäseneksi Greta liittyi pari vuotta sitten odottaessaan ensimmäistä lastaan.

- Kaikkein tärkein asia, mitä minä olen Aktiivinen synnytys ry:ltä saanut on usko siihen, että minä olen tehnyt oikean valinnan, joita muutkin täyspäiset, järkevät ihmiset tekevät
Greta painottaa että kotiympäristö luo hänelle turvallisen olon. Jokaiselle naiselle se muodostuu erilaisista asioista.

Kotisynnytyksestä yleisesti

Suomessa Aktiivinen synnytys ry on vuodesta 1986 tuonut esille erilaisia synnytysvaihtoehtoja. Niistä yksi on kotisynnytys. Yhdistyksen perustivat naiset, jotka olivat huolissaan raskauden aikaisen hoidon ja synnytyskäytännön muuttumisesta tekniseksi ja rutiininomaiseksi. Toiminnassa halutaan rohkaista naista ottamaan vastuu itsestään ja etsimään omat tapansa olla raskaana ja synnyttää. Raskaana oleva ja synnyttävä nainen on itsensä paras asiantuntija.
Kotisynnytyksen tulisi olla todellinen vaihtoehto.
Aktiivinen synnytys ry:n pj. kätilö Kaisa Hakala korostaa, että kotisynnytyksessä tulisi olla mukana kätilö ja että äiti on esimerkiksi ultrassa tarkistanut lapsen tilan, ettei mitään turhia riskejä oteta.

Kaisa Hakala arvioi, että kiinnostus kotisynnytyksiin on suuri - arviolta sata haluaisi synnyttää kotona. Todellinen kotisynnyttäjien määrä on nykyään kymmenkunta vuodessa.
Kotisynnytyksissä vastuu on vanhemmilla.
Käytännössä kotisynnytystä ei ole olemassa Suomessa, koska ei ole mitään asiaa koskevaa lainsäädäntöä. Kätilöliitto teki viime syksynä raportin, jossa se selvitti kotisynnytyksen asemaa Suomessa ja erityisesti kätilön vastuuta kotisynnytyksessä. Kehitteillä on sopimuspaperi kätilön ja synnyttäjän välille.

EU-maista vain Suomessa ja Portugalissa synnyttäjillä ei ole oikeutta valita synnytyspaikkaansa, toisin sanoen sairaalasynnytykset ovat käytännössä pakollisia. Yleisesti ottaen kotisynnytysten määrät ovat kuitenkin erimaissa hyvin alhaiset.
Suomessa n.10, ruotsissa 100 ja Norjassa 200 vuodessa eli alle 1%.Hollannissa kotisynnytysten määrä on EU maista suurin n.30%.

Yhteenveto

Toimittajana oli erittäin mielenkiintoista seurata Greta Steenvoordenin, Rowan Lemleyn ja pikku Danten valmistautumista synnytykseen.
Mukana olo synnytyksessä oli kaunis ja vaikuttava kokemus. Ihailin sitä asiaan paneutumista ja sitoutumista jolla perhe synnytykseen valmistautui. Kotisynnytys on yksi vaihtoehto.
Greta kertoi, että nyt Grace painaa jo lähes viisi kiloa, nukkuu ja syö hyvin, on erittäin rauhallinen lapsi. Dante ei ole osoittanut pienintäkään mustasukkaisuutta, vaan haluaa olla äidin apuna pikku siskon hoidossa.

Aktiivinen Synnytys ry:n kotisivu on
www.lapsiperhe.net/aktiivinensynnytys

Toimittaja: RITVA KIVELÄ

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 8.12.2015