Hyppää pääsisältöön

Simo rouvali - taistelija

Simo Rouvali halvaantui neljä vuotta sitten kesällä. Uintimatka Turun Samppalinnan maauimalaan sai ikävän lopun. Sukellus altaan matalasta päästä pää edellä veteen ei onnistunut. Simo ei noussut pintaan enää entisenä Simona. Koko elämän suunta vaihtui muutamassa sekunnissa.

Simon selkäranka viottui neljännen ja viidennen nikaman kohdalta. Sen seurauksena hänen kaikki raajansa halvaantuivat. Taisteluareena vaihtui jääkiekkokentästä kuntoutuskentäksi.

Ensimmäiset kuukaudet Rouvali vietti Käpylän kuntoutuskeskuksessa. Jo siellä Simo päätti, ettei jää sängynpohjalle. ”Ainakin tuohon pyörätuoliin nousen”, hän ajatteli. Vielä siinä vaiheessa hän ei tiennyt parin vuoden päästä kykenevänsä ottamaan tuettuna jopa juoksuaskeleita.

Simon tähänastisen kuntoutumisen taustalla on rankka harjoittelu rytmisdynaamisella kuntoutuksella. Saksalaisen tohtori Schalowin kehittämä valmennusmenetelmä muistuttaa urheiluvalmennusta. Ehkä juuri sen vuoksi Simo urheilijana on jaksanut viedä ohjelmaa läpi, vaikka hänen vammansa on vaikea. Tohtori Schalow uskoo, että Simo kykenee vielä kävelemään, jos hän harjoittelee tarpeeksi.

Kuntoutusmenetelmä pohjautuu kolmeen asiaan. Uusimman tutkimustiedon mukaan hermosolut voivat uusiutua. Hermoradat kykenevät myös järjestäytymään uudelleen. Juuri tähän perustuu toistuva harjoittelu. Jatkuvat toistot ja rytmi tukevat uusien viestireittien syntyä. Näin esimerkiksi kävelyn voi oppia uudelleen, jos hermoradat eivät ole kokonaan poikki.

Teorian kolmas seikka pohjautuu reflekseihin. Ihmisellä on jo syntymästä asti valmiina automaatio keskushermostossaan. Siksi pieni vauva ottaa kävelyaskeleita, kun hänen annetaan koskettaa varpailla kevyesti maata. Rytmisdynaamisen harjoittelun avulla otetaan myös tämä automaatio käyttöön.

Suomessa rytmisdynaamista valmennusta on annettu Savitaipaleella Kaskein kuntoutuslaitoksessa. Tällä hetkellä laitos on suljettu Etelä-Suomen lääninhallituksen päätöksen vuoksi. Asian käsittely on siirtynyt oikeuslaitoksen alaiseksi ja odottaa tällä hetkellä Korkeimman oikeuden päätöstä. Laitos toimii edelleen Espanjassa.

Olemme kuvanneet Simo Rouvalin edistymistä yli kolmen vuoden ajan. Viimeisimmät otokset ovat huhtikuulta 2003. Simo on kotona ja mukana edelleen perinteisissä kuntoutusmenetelmissä, joihin hän yhdistää Schalowin antamia rytmisdynasamisen valmennuksen keinoja. Tapasimme Rouvalin Käpylän kuntoutuskeskuksessa Synapsiassa. Simo Rouvali ei tavoittele kuuta taivaalta. Mutta ei hän aio luovuttaakaan.

Toimittaja: MAARIT VIRKKULA