Hyppää pääsisältöön

Vanhukset virkeiksi ja omatoimisiksi liikunnan avulla

Tuolijumppaa, kuntopiiriä, tasapainoharjoituksia, kävelyä, pallopelejä, retkiä ja niin edelleen. Ulvilassa sijaitsevassa Pappilanlammen palvelukeskuksessa harrastetaan liikuntaa päivittäin.

Uraa uurtava vanhusten kuntoutustyö aloitettiin Ulvilassa seitsemän vuotta sitten, jolloin palvelutalossa vallitsi vielä täysi kaaos, kertoo palvelukeskuksen johtaja Kaija Nieminen

– Tilanne, josta lähdettiin liikkeelle oli se, että täällä passattiin vanhuksille kaikki valmiiksi. Ajateltiin että, koska kyseessä oli nimenomaan palvelutalo, niin sitten palvellaan. Meillä asui muun muassa vanhuksia, jotka eivät pystyneet nousemaan itse tuolilta ylös. Aloitimme yksinkertaiset jalkalihasjumpat istualtaan, nostelemalla jalkoja vuoron perään ja siten vatsa- ja reisilihaksia saatiin vahvistettua. Ja noin kahden kuukauden kuluttua kaikki vanhukset pystyivät nousemaan ja liikkumaan itsenäisesti.

Piristystä myös sosiaaliseen elämään

Pienten ja yksinkertaisten harjoitusten avulla lähes kaikki Pappilanlammen palvelutalon vanhukset pukeutuvat, peseytyvät, ruokailevat ja ulkoilevat itsenäisesti. Liikunta ja yhdessäolo ovat piristäneet myös vanhusten sosiaalista elämää. Asukkaiden keski-ikä on 78 vuotta. Kovakuntoinen, 97-vuotias Hilja Tutti kertoo liikkuvansa yhä ketterästi ilman apuvälineitä

- Joka aamu mie kolme kertaa kävelen nämä käytävät päästä päähän ja täällä on niin paljon järjestetty meille ohjelmaa kun me vaan ehditään täällä olemaan.

– Kahvin mie keitän itselleni kahteen kertaan ja kauppa-autokin käy tuossa kulman takana ja sinnekin mie pääsen vielä ilman apua, jatkaa Hilja Tutti.

Vanhukset on saatu onnistuneesti liikkeelle henkilökohtaisen kuntoutussuunnitelman ja talon oman toimintakykymittarin avulla. Mittari koostuu kahdeksasta testistä, jotka perustuvat arkisiin toimintoihin kuten kenkien ja sukkien pukemiseen, hiusten kampaamiseen, hyllyltä kurkottamiseen ja linja- autoon nousemiseen. Testit ovat motivoineet vanhuksia liikkumaan, kertoo Pappilanlammen palvelukeskuksen fysioterapeutti Mirja Varjus

– Toimintakyvyn kasvaessa vanhuksen reviiri laajenee ja hän uskaltaa mennä ulos ja käydä esimerkiksi kaupassa. Palvelutalossa asuu tällä hetkellä 54 asukasta ja olemme panneet myös merkille, että vanhuksille tapahtuu hyvin vähän kaatumisia.

Omaisten asenne muuttunut

Liikuntapainotteisen palvelutalon toiminta on Ulvilassa vakiintunut ja kuntouttavaa työotetta kehitetään edelleen kotipalveluun ja dementoituville sopivaksi. Toiminnan ovat hyväksyneet myös vanhusten omaiset, joiden odotukset olivat alussa ristiriidassa hoitajien ja ikäihmisten toiveiden kanssa, sanoo johtaja Kaija Nieminen.

– Aluksi omaiset kokivat, että äidin ja isän täytyy nyt sitten tässä vaiheessa saada jo palveluja, heitä täytyy auttaa ja hoivata ja hoitajat olivat laiskoja, kun eivät laittaneet äidille sukkahousuja. Nyt asenne on muuttunut ja omaiset ovat tyytyväisiä siitä, että vanhemmat ovat virkeitä, omatoimisia ja elämänhaluisia ja kiinni tässä elämässä ja arjessa.

Toimittaja: RIIKKA HEIKKILÄ