Kun pesukoneen lokeroihin alkaa kertyä pesuainetta, voi vain arvailla miltä koneen sisällä ja putkissa näyttää!
Moni pyykkäri kun annostelee pesuainetta hieman reilummin kuin olisi tarpeen. Ja silloin varsinkin zeoliittia sisältävät pesuaineet voivat aiheuttaa paljon päänvaivaa. Pesukoneet säästävät vettä yhä tehokkaammin, ja vedenpehmentimenä käytettävä zeoliitti vaatii kunnolla vettä huuhtoutuakseen kunnolla pois pyykistä ja koneesta.
Zeoliitti on savimainen, luonnossakin siintyvä aine jota käytetään pulverimaisissa pesuaineissa vedenpehmentimenä. Pehmentimen rooli on parantaa pesutulosta. Mitä kovempi vesi, sitä enemmän pehmentimiä tarvitaan. Suomen vedet ovat yleensä pehmeitä tai keskikovia.
Pesuaineessa zeoliittia saattaa olla jopa kolmasosa!
- Varsinkin alhaisissa lämpötiloissa zeoliitti alkaa kerääntyä koneisiin ja letkuihin. Sakka-kohtiin jää likaa ja muuta töhkää, joka alkaa vähitellen haista melko pahalle, kertoo Riku Murtoaro Helsingin Huoltopisteestä.
Huoltokorjaamot törmäävätkin zeoliitin ja pesuaineen aiheuttamiin ongelmiin lähes päivittäin. Pahimmassa tapauksessa zeoliitti kasautuu vähitellen vettä lämmittävän vastuksen ympärille. Seurauksena saattaa olla vastuksen rikkoutuminen.
Zeoliitti tuli pulveri- ja tiivistepesuaineisiin 80-luvulla, kun vesistöjä rehevöittävälle fosfaatille haluttiin löytää vaihtoehtoja. Zeoliittia käyttävät kaikki suuret valmistajat ja sitä on yli puolessa myytävistä pesuaineista.
Valmistajiin otetaan yhteyttä, kun vaate pesusta tullessaan onkin laikukkaan harmaa tai pölisee reilusti. Siihen zeoliitti on syyllinen.
Zeoliittipöly näkyy erityisesti tummissa vaatteissa:
- Sitten kun annostellaan pikkuisen liikaa pesuainetta tai kone on liian täynnä tai jotain muuta tällaista, niin silloin sitä pesuainetta sinne helposti myös jää. Zeoliitti itsessään ei ole vesiliukoinen joten se vaatii aika paljon vettä huuhtoutuakseen pois, sanoo Henkel Nordenin tuotekehityspäällikkö Kari Lahtinen.
- Zeoliittijäämä vaatteessa kielii myös siitä, että vaatteessa saattaa olla myös likaa, joka ei ole huuhtoutunut pois, Lahtinen lisää.
Zeoliitin sakkautuminen koneeseen johtuukin osittain juuri veden vähyydestä. Uudet pesukoneet ovat energiaa ja vettä säästäviä, joten liika pesu-aine ei pääse huuhtoutumaan pois. Sama ilmiö toistuu, kun kone täytetään liian täyteen. Pesuaineet myös sallivat pyykkien pesun matalissa lämpötiloissa, jolloin zeoliitti kasautuu helpommin.
Sekä Kari Lahtinen Henkel Nordenilta sekä Huoltopisteen Riku Murtoaro kehottavatkin puhdistamaan konetta säännöllisesti ja pesemään se välillä tyhjänä 90 asteen ohjelmalla, ilman pesuainetta. Myös apteekista saatava sitruunahappo on hyvä keino irrottaa kerääntynyttä ja haisevaksi äitynyttä zeoliittia koneen uumenista.
- Koneen luukkuja kannattaa myös pitää auki pesun jälkeen, jolloin kone tuulettuu ja pääsee kuivamaan, Murtoaro muistuttaa.
Zeoliittia ei käytetä nestemäisissä pesuaineissa. Niissä vedenpehmentäjänä on usein sitraatti. Sitraatti on kuitenkin huomattavasti kalliimpaa kuin fosfaatti tai zeoliitti. Fosfaattia on alettukin käyttämään yhä uudelleen, koska nykyiset jätevedenpuhdistamot saavat poistettua noin 90 prosenttia veden fosfaatista. Viemäriverkoston ulkopuolella haja-asutusalueella suositellaan kuitenkin käytettävän zeoliittia sisältäviä pesuaineita. Kunhan muistaa pitää huolta oikeasta annostuksesta!
Niina Jokiaho / Kuningaskuluttaja (TV1 9.9.2004)
Lisätietoja:
Teknokemian Yhdistyksen ja Kuluttajaviraston pyykinpesun tietopaketti