Hyppää pääsisältöön

Sienten merkitys luonnon kiertokulussa

Haperoita Metsässä
Haperoita. Kuva: Risto Salovaara/Yle Haperoita Metsässä Kuva: Yle/ Risto Salovaara sienet,metsät,haperot

Sienillä on suuri merkitys luonnon kiertokulussa. Suuri osa sienistä toimii lahottajina. Ne elävät lahoavalla tai mätänevällä kasvualustalla ja ovat bakteerien ohella tärkeimpiä orgaanisen aineksen hajottajia luonnossa.

Sienten ansiosta maahan kerääntyvä karike, puiden lehdet ja muu eloperäinen aines päätyy luonnon kiertoon. Lahottajia ovat esimerkiksi kariketta lahottavat herkkusienet ja puuta lahottavat koivunkantosieni, mesisienet ja käävät.

Sienet tarjoavat ravinnon ja myös kodin monelle eläimelle. Esimerkiksi sienestäjille tutut sienisääskien toukat elävät sienten uumenissa. Valkuaispitoiset sienet maistuvat myös etanoille ja oraville. Poroille sienet ovat tärkeätä syysravintoa niiden valmistautuessa talveen.

Symbioosi

Sienillä on suuri merkitys metsiemme puille. Tuskin on yhtään puulajia, jolla ei olisi omaa juurisientään.

Hyöty on molemminpuolinen. Puun juuristoon levittäytynyt hienojakoinen sienirihmasto tehostaa puun vedenottokykyä. Puu saa sieneltä veden mukana typpeä, fosforia ja kalsiumia, sieni puulta sokeria ja muita ravinteita. Tätä kutsutaan symbioosiksi.

Koivunkantosieni. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Koivunkantosieni. Kuva: Risto Salovaara/YleKoivunkantosieni. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Perustuu ohjelmaan: Ekolokero

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

  • Juhlapäivät

    Juhlapäivät.

    Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin.

  • Avaruus

    Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

    Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

  • Luonnontieteet

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

    Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  • Sää ja ilmasto

    Ilmaston ja sään havainnointi

    Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.