Hyppää pääsisältöön

Mikä avuksi akneen?

Lähes jokainen meistä on ainakin murrosiässä paininut finniongelman kanssa. Jollekin muutama näppy tuntuu maailmanlopulta, kun toisella finnejä saattaa olla niin paljon, että ne vaativat parantuakseen lääkehoitoa.

Tavallisimmin murrosiässä

Akne on tavallisesti murrosiässä esiintyvä ihosairaus, jolle on tyypillistä karvatupen ja talirauhasen tulehtuminen. Aknea esiintyy yleisimmin kasvojen, rinnan tai selän alueella. Aknessa talirauhasten suulla esiintyy sarveismuodostusta, jolloin tali ei pääse ulos, vaan tukkeutuu ja muodostaa mustapään eli komedon. Ihon normaaliin bakteerikantaan kuuluvat bakteerit hajottavat talimassaa tukkeutuneessa talirauhasessa. Reaktio johtaa ihohuokosen ja sen ympäröivän kudoksen tulehtumiseen ja punoittavien näppylöiden ja märkäpäiden syntymiseen.

– Aknea pidetään länsimaisena sairautena ja sitä esiintyy yleisimmin 14–19 -vuotiailla tytöillä ja pojilla. Heistä noin puolet tarvitsee jonkinlaista apua vaivaansa. Akne voi kiusata myös aikuisiällä. Silloin sitä esiintyy enemmän naisilla kuukautiskierrosta johtuvan hormonitasapainon vaihtelun vuoksi. Taipumus akneen voi myös periytyä, kertoo Oulun yliopistollisen sairaalan ihotautien erikoislääkäri Riitta Palatsi.

Useita eri hoitomuotoja

Ihotautien erikoislääkäri Riitta Palatsin mukaan toinen tulee lääkärille muutaman näpyn vuoksi ja toinen vasta silloin, kun akne on jo tulehtunut.

– Jos nuori tuntee, että akne häiritsee hänen jokapäiväistä elämäänsä, eikä hän sen takia voi mennä johonkin, mihin on suunnitellut menevänsä, on ehdottomasti tultava lääkärille. Jo lieväkin akne saattaa jättää arpia, joten siksi se kannattaa hoitaa jo varhaisessa vaiheessa, painottaa Palatsi.

Aknen hoidon pääperiaatteena on, että lievää aknea hoidetaan paikallishoidoilla ja vaikeampia aknemuotoja erilaisilla tablettihoidoilla. Ehdottomasti tehokkain lääke akneen on A-vitamiinijohdos isotretinoiini. Hoidon sivuvaikutuksena saattaa esiintyä voimakastaihon ja limakalvojen kuivumista. Maksa-arvojaseurataan koko hoidon ajan, koska lääke rasittaa maksaa. Alkoholia on siksi vältettävä kuurin aikana. Myös ehkäisystä on huolehdittava, koska lääke voi aiheuttaa sikiövaurioita.

Sekä paikalliset hoidot että A-vitamiinipitoiset tablettihoidot vaikuttavat aknen syyhyn ja talinerityksen määrään. Lääkehoitojen lisäksi voidaan käyttää erilaisina tukihoitoinaesimerkiksi antibioottisia pesuliuoksia. Lääkäri voi myös tehdä potilaalle ihonpuhdistuksia, ja ehkäisypilleri voidaan valita siten, että se on aknelle edullinen.

Hoito vaatii kärsivällisyyttä

Niin lievemmän kuin vaikeammankin aknen kotihoidossa on tärkeä muistaa huolellinen ihonpuhdistus sekä hoitoaineiden säännöllinen käyttö. Myös auringonvalo saattaa auttaa joillakin potilailla. Aknen hoito vaatii kuitenkin sitkeyttä ja kärsivällisyyttä, koska lääkkeet tehoavat suhteellisen hitaasti.

Finniongelma helpottaa yleensä iän myötä tai viimeistään tehokkaiden lääkehoitojen avulla. Yksin ongelman kanssa ei tarvitse jäädä, koska apua on saatavilla.

Toimittaja: TITTA LAHTINEN

Asiantuntija: RIITTA PALATSI, ihotautien erikoislääkäri, OYS.