Hyppää pääsisältöön

Siili on piikikäs yöeläjä

Siili
Siili. Kuva: Risto Salovaara/Yle Siili Kuva: Yle/ Risto Salovaara siili,nisäkkäät

Siili syö pääasiassa hyönteisiä ja muita selkärangattomia pikkueläimiä, joita se etsii öisillä retkillään. Talven siilit viettävät talvihorroksessa, jolloin niiden ruumiinlämpö laskee neljään asteeseen ja sydän lyö vain pari kertaa minuutissa.

Siili (Erinaceus europaeus) on hyönteissyöjä

 • Yksin viihtyvä yöeläin
 • Pesiä päivä-, poikas-, syys- ja talvipesä
 • Käpertyy kerälle, kun kokee olonsa uhatuksi
 • Älä anna maitoa, vältä viljapitoisia ruokia. Siili saa niistä vatsanpuruja

Suomen ensimmäiset siilihavainnot ovat Ahvenanmaalta ja lounaissaaristosta 1800-luvulta. Huonona uimarina siili tuskin on levinnyt maahamme luonnonvaraisesti. Aluksi piikkinen uudisasukas ei herättänyt ihastusta, vaan pikemminkin pelkoa. Myöhemmin siiliä alettiin arvostaa sympaattisen olemuksen vuoksi. Samalla levisi myytti tehokkaasta rotan- ja käärmeentappajasta.

Siili on hyönteissyöjä

Siili syö pääasiassa selkärangattomia eläimiä, esimerkiksi matoja, etanoita ja kovakuoriaisia. Terävillä hampailla kovakuoriaisten kitiinikuorikin murtuu helposti. Sopivan tilaisuuden tullen siili syö myös vaikkapa sammakoita ja pikkunisäkkäitä, jopa käärmeitä.

Siili elää suurimman osan ajastaan yksin. Vain kevään kiima-aikana uros ja naaras ovat yhdessä. Urokset liikkuvat suuremmalla alueella kuin naaraat.  Lajikumppanin kohdatessaan siilit usein tuhisevat toisilleen.

Poikaset syntyvät juhannuksen tienoilla. Syntyessään ne ovat vaaleanpunaisia ja pehmeäpiikkisiä. Naaras imettää ja huolehtii niistä kuukauden päivät, jonka jälkeen poikaset saavat tulla toimeen omillaan. 

Monenlaisia pesiä

Päivänsä siili nukkuu päiväpesässä, joita voi olla useita pitkin reviiriä. Poikasille naaras rakentaa hieman isomman poikaspesän. Syksyn lähestyessä siilit viettävät aikaansa myös ns. syyspesässä ennen varsinaiseen talvipesään siirtymistään. Siili viettää elämästään noin 85% pesässä.

Siili horrostaa talven

Talvihorros vietetään talvipesässä, joka voi olla kaukanakin kesän tutusta pihapiiristä. Talvipesä tehdään usein metsään vaikkapa pehmeän mättään sisään tai puun juurakon alle. Talvihorroksessa niiden ruumiinlämpö laskee neljään asteeseen ja sydän lyö vain pari kertaa minuutissa. Urokset liikkuvat suuremmalla alueella kuin naaraat. 

Moni ruokkii siilejä

Siili on tuttu kesäillan ja -yön vieras monen pihapiirissä. Jos tarjolla on siilille sopivaa ruokaa, paikalle kerääntyy nopeasti useampikin siili, ja ne tottuvat käymään "tarjottimella" varsin nopeasti. Koska siilit voivat sotkea ruokapaikkansa ulosteillaan, astiat täytyy puhdistaa säännöllisesti ja muutenkin huolehtia ruokintapaikan hygieniasta.

Siilejä ruokitaan usein kalalla. Loisten tuhoamiseksi kalat tulee keittää. Myös teollisesti valmistettu kissanruoka kelpaa siilille, mutta niiden suhteen kannattaa välttää viljaa sisältäviä tuotteita. Siilit ovat omalla tavallaan keliaakikkoja ja saavat viljasta vatsavaivoja. Myöskään maitoa ei saa antaa, sillä sekin aiheuttaa ripulointia ja vatsanpuruja.

Ruokinnasta on eniten apua siileille heti niiden herättyä talvihorroksesta ja loppukesällä, kun ne keräävät vararavintoa seuraavaa talvihorrosta varten. Keskikesällä siilit kyllä löytävät riittävästi ruokaa luonnosta.

Siilin maailma on hajujen maailma. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Siilin maailma on hajujen maailma. Kuva: Risto Salovaara/YleSiilin maailma on hajujen maailma. Kuva: Risto Salovaara/Yle
Siili päiväunilla. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Siili päiväunilla. Kuva: Risto Salovaara/YleSiili päiväunilla. Kuva: Risto Salovaara/Yle
Siili heräilee päiväuniltaan. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Siili heräilee päiväuniltaan. Kuva: Risto Salovaara/YleSiili heräilee päiväuniltaan. Kuva: Risto Salovaara/Yle
Siilejä ruokinnalla. Huolehdi hygieniasta. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Siilejä ruokinnalla. Huolehdi hygieniasta. Kuva: Risto Salovaara/YleSiilejä ruokinnalla. Huolehdi hygieniasta. Kuva: Risto Salovaara/Yle
Siili nurmikolla. Kuva: Seppo Nykänen/Yle.

Siili nurmikolla. Kuva: Seppo Nykänen/Yle.Siili nurmikolla. Kuva: Seppo Nykänen/Yle.
Eurooppalainen siili, kansankielellä pihasiili, on rauhoitettu eläin. Kuva: Maarit Lappalainen/Yle.

Eurooppalainen siili, kansankielellä pihasiili, on rauhoitettu eläin. Kuva: Maarit Lappalainen/Yle.Eurooppalainen siili, kansankielellä pihasiili, on rauhoitettu eläin. Kuva: Maarit Lappalainen/Yle.
Afrikkalainen valkovatsainen nelivarvassiili on yleistynyt lemmikkieläimenä. Kuva: Mika Kanerva/Yle.

Afrikkalainen valkovatsainen nelivarvassiili on yleistynyt lemmikkieläimenä. Kuva: Mika Kanerva/Yle.Afrikkalainen valkovatsainen nelivarvassiili on yleistynyt lemmikkieläimenä. Kuva: Mika Kanerva/Yle.

Perustuu ohjelmaan: Ekolokero

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Viisi tapaa pelastaa pörriäinen – valitse omasi ja merkkaa tekosi!

  Pölyttäjiä voi auttaa pihassa ja parvekkeella.

  Pölyttäjien määrä on vähentynyt uhkaavasti. Kimalaiset, mehiläiset ja muut pörriäiset tarvitsevat apuasi! Pelasta pörriäinen -kampanja kutsuu kaikki mukaan talkoisiin. Miten sinä haluat auttaa: kukkia, leikkaamaton nurmikko, hyönteishotelli vai myrkytön puutarha? Valitse, toteuta ja merkitse tekosi laskuriin.

 • Eurovision Diaries – Viisupäiväkirjat

  Viisupäiväkirjat näyttää maailman euroviisufanin silmin.

  Dokumenttikokonaisuudessa fanit ympäri maailmaa kuvaavat vuoden verran elämäänsä ja fanitustaan, odotuksen huipentuessa euroviisuihin Tel Avivissa Israelissa. Soraääniäkin kuuluu, politiikkaa pohditaan ja vähemmistöt saavat äänensä esiin viisujen glitterin alta. Päiväkirjoissa esiintyy faneja 25 maasta, Ukrainasta Turkkiin ja USA:sta Venäjälle. Tavalliselle pulliaiselle viisut ovat vuosittainen toukokuinen laulukilpailu, mutta viisufanit elävät euroviisuja ympäri vuoden, missä päin maailmaa tahansa. Fanit käyvät omilla viisuleireillä, viisuristeilyillä ja tekevät omia versioita lempibiiseistään. Olennainen osa viisuja on fanaattisten fanien pyörittämä viisufanimedia, joka suoltaa viisu-uutisia 24/7.

Opettajalle

 • Miehulainen, rieska, äänenkauna – testaa, tunnistatko Agricolan keksimät sanat!

  Mitä tarkoittavat rupeemus, huonollisuus ja vertaveli?

  Mikael Agricolan päivää vietetään 9. huhtikuuta. Agricola keksi suomen kieleen tuhansia sanoja, joista suurin osa on edelleen käytössä; esimerkiksi hallitus, isänmaa, omatunto ja raatihuone. Mutta monet ovat unohtuneetkin: arvaatko, mitä tarkoittavat nämä Agricolan keksimät, sittemmin kielestä kadonneet tai merkitykseltään muuttuneet sanat?

 • Vappu on kevään, työn ja ylioppilaiden juhla

  Vappua on vietetty jo 700-luvulla Saksassa.

  Vappu vietetään 1. toukokuuta. Se merkitsee useimmille iloista karnevaalijuhlaa kevään tulon kunniaksi. Se on myös työväen ja ylioppilaiden juhlapäivä. Vappu, suomalaisen työn päivä, on virallinen liputuspäivä.

 • Ihminen

  Ihmiset hahmottavatmaailmaa aistien välityksellä.

  Ihmiset hahmottavat ja ymmärtävät maailmaa aistien välityksellä. Jos jokin aisteista ei toimi, muut aistit pyrkivät korvaamaan sen. Ihmisen perusaistit ovat näkö-, kuulo-, haju-, maku- ja tuntoaisti. Miten ne toimivat? Entä miten sydän toimii? Millainen on keuhkojen rakenne? Ja kuinka mahalaukku mahtaa toimia?

 • Luontoa harrastamaan

  Suomen luonnosta voi nauttia monin tavoin.

  Suomessa edellytykset luonnon havainnointiin ja harrastamiseen ovat hyvät. Meillä on esimerkiksi laajat jokamiehenoikeudet, joista monissa maissa voi vain haaveilla.

 • Solubiologia

  Kaikki elämä maapallolla muodostuu soluista. Pienimmät eliöt koostuvat vain yhdestä solusta. Ihmisen keho sisältää miljardeja soluja, jotka ovat erilaistuneet kudoksiksi. Solun toimintaa ohjaa sen tumasta löytyvät DNA-molekyylit. Geenit ovat DNA:n osia joiden perusteella solun työkalut ja rakennusaineet, proteiinit, valmistetaan.

 • Avaruus

  Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

 • Elinympäristöt

  Millaisia lajeja elää suolla, millaisia taas metsässä? Näillä sivuilla voit katsella ja kuunnella ohjelmia suomalaisista metsä- ja suotyypeistä. Tutustu myös keväiseen saaristoon ja kaupunkiin elinympäristönä.

 • Hyönteiset ja muita selkärangattomia

  Tiesitkö, että muurahaiset pitävät kirvoja kotieläiminään? Entä montako jalkaa tuhatjalkaisella todellisuudessa on? Tutustu näihin ja moniin muihin Suomen luonnossa eläviin pikku ötököihin.

 • Kalat, matelijat ja sammakkoeläimet

  Suomessa elää kolme sammakkolajia

  Melkein kaikki suomalaiset tunnistavat ahvenen, mutta tiedätkö miltä näyttää nieriä tai kuha? Vakituisesti vesissämme uiskentelee noin 70 kalalajia, joista 20 lajia on kalastajan melko helppo saada pyydettyä. Suomessa elää vakinaisesti kolme sammakkolajia rupikonna, sammakko ja viitasammakko. Sammakkoeläimet ovat vaihtolämpöisiä ja ne tulevat toimeen sekä maalla että vedessä.

 • Kasvit ja sienet

  Kasvit mahdollistavat nykyisen kaltaisen elämän maapallolla tuottamalla fotosynteesissa happea. Ne ovat monesti myös koko ravintoketjun perusta. Sienet ovat tärkeitä hajoittajia, joista monet muut kasvit ovat riippuvaisia.

 • Linnut

  Mikä se oli, vilahti niin nopeasti? Millainen nokka, minkämuotoiset siivet, entä väritys? Lintuja on kaikkialla, tarkkaile niitä. Aina ei edes tarvitse tunnistaa lajia, kun voi päätellä paljon niiden elämästä ja elintavoista.

 • Luonnontieteet

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

 • Luontoa harrastamaan

  Suomen luonnosta voi nauttia monin tavoin.

  Suomessa edellytykset luonnon havainnointiin ja harrastamiseen ovat hyvät. Meillä on esimerkiksi laajat jokamiehenoikeudet, joista monissa maissa voi vain haaveilla.

 • Nisäkkäät

  Tiesitkö että, hirvi oli vähällä kuolla Suomesta sukupuuttoon liiallisen metsästyksen takia? Tai piisamin olevan kotoisin Pohjois-Amerikasta. Oppimisen sivustolla tutustut näihin ja moniin muihin Suomen luonnossa eläviin nisäkkäisiin.

 • Solubiologia

  Kaikki elämä maapallolla muodostuu soluista. Pienimmät eliöt koostuvat vain yhdestä solusta. Ihmisen keho sisältää miljardeja soluja, jotka ovat erilaistuneet kudoksiksi. Solun toimintaa ohjaa sen tumasta löytyvät DNA-molekyylit. Geenit ovat DNA:n osia joiden perusteella solun työkalut ja rakennusaineet, proteiinit, valmistetaan.

 • Sää ja ilmasto

  Ilmaston ja sään havainnointi

  Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.

 • Yhteinen ympäristö

  Yhä useampi ympäristöön liittyvä kysymys on maailmanlaajuinen. Myös vastuu maapallon tulevaisuudesta on kannettava yhdessä. Kuormitus tarkoittaa luonnonvarojen kuluttamista ja jätteen tuottamista. Kestävän kehityksen tavoitteleminen vaatii näiden molempien vähentämistä.