Kodin huoltotöihin tarvitaan silloin tällöin ammattimiestä paikalle. Heti kun esimerkiksi putkimies liikahtaa toimistolta, lasku alkaa juosta. Ei siis ihme, että pienikin keikka maksaa äkkiä monta sataa euroa.
Putkimiehen lasku koostuu useammasta osasta kuin etukäteen ajattelisi. Asentajan palkka ja yrittäjän kate on toki merkittävä osa laskusta. Mutta tähän päälle tulee vielä matkakulut ja joskus yllätyksiä tuovat kalliit varaosat. Ja mahdolliset hälytyslisät nostavat laskun moninkertaiseksi.
Suurimmat yllätykset tulevat kuitenkin siitä, että työn kesto ja osien hinta on vaikea saada selville etukäteen.
- Kuluttajalle sanoisin, että kun tällaisen työn arviointi on puhelimessa on käytännössä mahdotonta, niin pitää selvittää ne veloituksen perusteet. Eli tuntiveloitus, mahdolliset muut kulut, sekä sitten ajoneuvon käytöstä aiheutuvat kulut, neuvoo putkiyrittäjien järjestön, LVI-Tekniset Urakoitsijat ry:n toimitusjohtaja Jari Syrjälä.
Me kysyimme tuntiveloitusta putkihuoltotöistä viideltä yritykseltä Helsingissä. Kalleimmalla oli hintaa kymmenisen euroa enemmän kuin halvimmalla. Sen sijaan Vaasassa hintataso oli kautta linjan matalampi ja hajonta oli pienempää.
Helsingin tuntiveloitukset (sis. alv):
Töölön putkiliike 38,52 (euroa/h)
LVI-Express 43,92 (euroa/h)
Helsingin LVI-päivystys n. 45,00 (euroa/h)
TH-putki 47,21 (euroa/h)
Haagan putki 49 (euroa/h)
Vaasan tuntiveloitukset (sis. alv):
Putkiasennus Villanen T. Tmi 36,60 (euroa/h)
P.L. Putki 36,60 (euroa/h)
Putkiasennus Suominen J Oy 37,82 (euroa/h)
Putkiasennus Knuuttila & Co 39,04 (euroa/h)
Putkiasennus Vaasan Putkityö n. 40,00 (euroa/h)
Mutta pelkkä tuntihinta ei siis kerro kaikkea, lopullinen lasku on paljon suurempi.
- Kyllä nämä hinnat vaihtelevat. Kuluttajalle on tietysti etu, jos ei asu pääkaupunkiseudulla. Täällä työvoimapulasta johtuen työkustannukset ovat nousseet korkealle. Toinen on, että jos on pienempi yksinyrittäjä, niin hän itse arvioi sen itselleen maksettavan palkan, eikä joudu kaikkia työehtosopimusten mukaisia lisiä maksamaan esimerkiksi hälytystöistä. Eli tällainen yksinyrittäjä tai porukka saattaa olla lähtöhinnaltaan halpa, arvioi Syrjälä.
Ehkä hintaakin suurempi kriteeri on työn jälki: kosteusasioissa kun tarvitaan kokemusta ja huolellisuutta. Putkialan suurin vitsaus on ammattitaitoisen työvoiman saatavuus. Alan liitto ei myönnä, että ongelma näkyisi työn jäljessä.
- Sanoisin, että ehkä eniten kuluttajia ärsyttävä seikka on se, että jos yrityksen edustaja ei tule paikalle siihen aikaan kun on sovittu ja nämä aikataulut mitkä on korjaustöihin sovittu, eivät pidä. Se on ehkä suurempi huolenaihe kuin se varsinainen työn jälki.
Hyville asentajille keikkoja riittää. Ongelma meille kuluttajille vain on, mistä hyvän työmiehen bongaisi. Seurasimme kuvauksissamme asentajan työpäivää. Helsinkiläinen Pentti Virtanen oli tilannut putkimiehen kuivauspatteria asentamaan.
- Piti etsiä luettelosta joku ja osuin nyt tähän liikkeeseen ja alku näyttää ihan mukavalta. Ei sitä oikeastaan pysty maallikkona arvioimaan etukäteen hyvää ja huonoa, että jos on jostain hyviä kokemuksia niin se riittää, jutteli Virtanen.
Kokemuksien lisäksi voi turvautua hakemistoihin, joita useat järjestöt julkaisevat luotettavista urakoitsijoista. Tärkeintä olisi kuitenkin sopia selvästi työn sisällöstä, kenen kanssa sitten asioikin. Tämänkertaiseen työhön Pentti Virtanen oli tyytyväinen, mutta aiemmin tiskipöydän asennuksessa lasku pääsi yllättämään.
- Tilasin putkimiehen, ja sieltä tulikin sitten kaksi miestä, toinen oli putkimies ja toinen teki sitä pöytää. Sitten tuli lasku ja molemmista oli tietysti esimerkiksi ajokulut erikseen, kun ne tulivat omilla autoillaan ja vähän eri aikaan. Mä valitin siitä ja se meni läpi kyllä sitten, että sen puoleen ei jäänyt kovin pahaa makua siitä hommasta.
Jari Syrjälän mukaan riitoja putkifirmojen ja asiakkaiden välillä tulee eniten juuri laskutusepäselvyyksistä.
- Kuluttajavalituslautakunnassa näitä asioita ratkotaan ja useimmiten on ollut lähtökohtana se, että ei ole mistään sovittu etukäteen ja sitten kun se lasku tulee, ja saattaa olla edellä mainitsemillani perusteilla iso, niin se sitten yllättää kuluttajan.
Asiakas voi itsekin vaikuttaa putkimiehen laskuun. Paljon auttaa, jos osaa kertoa missä talon vesisulku on ja onko se huoneistokohtainen. Ja virka-ajan ulkopuolella ei köyhän kannata putkimiestä soitella kuin äärimmäisen pakon edessä.
Olli Suitiala / Kuningaskuluttaja (TV1 18.11.2004)