Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Putkimiesten hintahaarukka yllättävän iso

Kodin huoltotöihin tarvitaan silloin tällöin ammattimiestä paikalle. Heti kun esimerkiksi putkimies liikahtaa toimistolta, lasku alkaa juosta. Ei siis ihme, että pienikin keikka maksaa äkkiä monta sataa euroa.

Putkimiehen lasku koostuu useammasta osasta kuin etukäteen ajattelisi. Asentajan palkka ja yrittäjän kate on toki merkittävä osa laskusta. Mutta tähän päälle tulee vielä matkakulut ja joskus yllätyksiä tuovat kalliit varaosat. Ja mahdolliset hälytyslisät nostavat laskun moninkertaiseksi.

Suurimmat yllätykset tulevat kuitenkin siitä, että työn kesto ja osien hinta on vaikea saada selville etukäteen.

- Kuluttajalle sanoisin, että kun tällaisen työn arviointi on puhelimessa on käytännössä mahdotonta, niin pitää selvittää ne veloituksen perusteet. Eli tuntiveloitus, mahdolliset muut kulut, sekä sitten ajoneuvon käytöstä aiheutuvat kulut, neuvoo putkiyrittäjien järjestön, LVI-Tekniset Urakoitsijat ry:n toimitusjohtaja Jari Syrjälä.

Me kysyimme tuntiveloitusta putkihuoltotöistä viideltä yritykseltä Helsingissä. Kalleimmalla oli hintaa kymmenisen euroa enemmän kuin halvimmalla. Sen sijaan Vaasassa hintataso oli kautta linjan matalampi ja hajonta oli pienempää.


Helsingin tuntiveloitukset (sis. alv):

Töölön putkiliike 38,52 (euroa/h)

LVI-Express 43,92 (euroa/h)

Helsingin LVI-päivystys n. 45,00 (euroa/h)

TH-putki 47,21 (euroa/h)

Haagan putki 49 (euroa/h)


Vaasan tuntiveloitukset (sis. alv):

Putkiasennus Villanen T. Tmi 36,60 (euroa/h)

P.L. Putki 36,60 (euroa/h)

Putkiasennus Suominen J Oy 37,82 (euroa/h)

Putkiasennus Knuuttila & Co 39,04 (euroa/h)

Putkiasennus Vaasan Putkityö n. 40,00 (euroa/h)


Mutta pelkkä tuntihinta ei siis kerro kaikkea, lopullinen lasku on paljon suurempi.

- Kyllä nämä hinnat vaihtelevat. Kuluttajalle on tietysti etu, jos ei asu pääkaupunkiseudulla. Täällä työvoimapulasta johtuen työkustannukset ovat nousseet korkealle. Toinen on, että jos on pienempi yksinyrittäjä, niin hän itse arvioi sen itselleen maksettavan palkan, eikä joudu kaikkia työehtosopimusten mukaisia lisiä maksamaan esimerkiksi hälytystöistä. Eli tällainen yksinyrittäjä tai porukka saattaa olla lähtöhinnaltaan halpa, arvioi Syrjälä.

Ehkä hintaakin suurempi kriteeri on työn jälki: kosteusasioissa kun tarvitaan kokemusta ja huolellisuutta. Putkialan suurin vitsaus on ammattitaitoisen työvoiman saatavuus. Alan liitto ei myönnä, että ongelma näkyisi työn jäljessä.

- Sanoisin, että ehkä eniten kuluttajia ärsyttävä seikka on se, että jos yrityksen edustaja ei tule paikalle siihen aikaan kun on sovittu ja nämä aikataulut mitkä on korjaustöihin sovittu, eivät pidä. Se on ehkä suurempi huolenaihe kuin se varsinainen työn jälki.

Hyville asentajille keikkoja riittää. Ongelma meille kuluttajille vain on, mistä hyvän työmiehen bongaisi. Seurasimme kuvauksissamme asentajan työpäivää. Helsinkiläinen Pentti Virtanen oli tilannut putkimiehen kuivauspatteria asentamaan.

- Piti etsiä luettelosta joku ja osuin nyt tähän liikkeeseen ja alku näyttää ihan mukavalta. Ei sitä oikeastaan pysty maallikkona arvioimaan etukäteen hyvää ja huonoa, että jos on jostain hyviä kokemuksia niin se riittää, jutteli Virtanen.

Kokemuksien lisäksi voi turvautua hakemistoihin, joita useat järjestöt julkaisevat luotettavista urakoitsijoista. Tärkeintä olisi kuitenkin sopia selvästi työn sisällöstä, kenen kanssa sitten asioikin. Tämänkertaiseen työhön Pentti Virtanen oli tyytyväinen, mutta aiemmin tiskipöydän asennuksessa lasku pääsi yllättämään.

- Tilasin putkimiehen, ja sieltä tulikin sitten kaksi miestä, toinen oli putkimies ja toinen teki sitä pöytää. Sitten tuli lasku ja molemmista oli tietysti esimerkiksi ajokulut erikseen, kun ne tulivat omilla autoillaan ja vähän eri aikaan. Mä valitin siitä ja se meni läpi kyllä sitten, että sen puoleen ei jäänyt kovin pahaa makua siitä hommasta.

Jari Syrjälän mukaan riitoja putkifirmojen ja asiakkaiden välillä tulee eniten juuri laskutusepäselvyyksistä.

- Kuluttajavalituslautakunnassa näitä asioita ratkotaan ja useimmiten on ollut lähtökohtana se, että ei ole mistään sovittu etukäteen ja sitten kun se lasku tulee, ja saattaa olla edellä mainitsemillani perusteilla iso, niin se sitten yllättää kuluttajan.

Asiakas voi itsekin vaikuttaa putkimiehen laskuun. Paljon auttaa, jos osaa kertoa missä talon vesisulku on ja onko se huoneistokohtainen. Ja virka-ajan ulkopuolella ei köyhän kannata putkimiestä soitella kuin äärimmäisen pakon edessä.


Olli Suitiala / Kuningaskuluttaja (TV1 18.11.2004)

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.