Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Huolellisuutta kaasulämmitykseen

Talvilomien aikana moni mökki saa lisälämmön nestekaasulämmittimien avulla. Kaasulämmitys on turvallista ja tehokasta, kunhan muistaa muutamat perusasiat.

Suomessa on yli 460 000 mökkiä. Olipa mökki oma tai vuokrattu, niin varustelutaso on Suomessa vaihteleva: niin sanottujen kakkoskotien määrä lisääntyy jatkuvasti, mutta myös karut kämpät vetävät retkeilijöitä puoleensa. Eräkämpät ovat hyvin suosittuja, myös talvella. Perheet, kaveri- ja yritysporukat etsivät luonnosta vastapainoa arjen kiireille. Mökkejä lämmitetään muun muassa sähkön, tulisijojen ja nestekaasulämmittimien avulla.

Kuinka tuttuja nestekaasulaitteistot ovat suomalaisille satunnaiselle kävijälle tai mökin omistajalle? Myyntiliikkeen mukaan uusia laitteita myydään ja vanhoja tuodaan huoltoon ennen talvea.

Jari Salenius Kaasuvalo Oy:stä kertoo, että kaasulämmittimien myynti vauhdittuu aina ilmojen kylmettyä. Hän muistuttaa, että siirrettävä nestekaasulämmitin on aina tarkoitettu lisälämmittimeksi eikä jatkuvaan käyttöön.

- Lämmitettävän tilan vähimmäistilavuus pitää olla noin 30 m³ ja tilan ilmanvaihdosta tulee huolehtia koko käytön ajan. Laitteita ei saa käyttää makuu- eikä kellaritiloissa, Jari Salenius korostaa.

Mökille soveltuvat kotikäyttöön tarkoitetut säteilylämmittimet. Lämmittimessä tulee olla liekinvarmistin ja hiilidioksidivarmistin, jotka huolehtivat siitä, että laite sammuu mahdollisessa vikatilanteessa tai jos huoneen hiilidioksidipitoisuus ylittää 1,5 prosentin raja-arvon. Suomessa myytävien uusien nestekaasulämmittimien mukana tulee aina käyttöohjeet ja lisäksi myyjä on hyvä tietolähde käyttäjälle.


Laitteiden huolto

Lämmittimien huollosta vastaava Jari Salenius muistuttaa talvilomien kynnyksellä nestekaasulaitteiden huollosta: nestekaasulaite tulee tarkastaa ja huoltaa pitkän seisontajakson jälkeen ennen ensimmäistä sytytyskertaa. Niin puhtaus, asennustiiviys kuin letkun kuntokin tarkastetaan.

- Pölyt ja hämähäkinseitit puhdistetaan koko laitteesta. Letkun kunto tarkastetaan taivuttelemalla tai saippualiuoksen avulla testaamalla: letku ja liitokset sivellään kevyesti saippualiuoksella, jonka jälkeen avataan venttiili. Jos letkun pinnalle syntyy kuplia, letku vuotaa, ja se on vaihdettava, Salenius opastaa.

- Jos ostat käytetyn laitteen, huolehdi, että saat mukana käyttöohjeen. Laite pitää tarkastuttaa ja huoltaa huoltoliikkeellä ennen käyttöä. Huoltoliikkeessä tarkastetaan myös laitteen alkuperäinen ja oikea käyttötarkoitus.


Karavaanarit matkaavat ympäri vuoden

Suomessa on 58 000 matkailuvaunua ja 22 000 matkailuautoa. Näistä noin 60 % on liikenteessä myös talviaikaan. SF Caravan ry:n toiminnanjohtaja Timo Piilonen kertoo, että matkailuajoneuvot ja -vaunut toimivat perheen "mökkinä", esimerkiksi hiihto- tai retkeilymaastojen läheisyydessä. Matkailuvaunuissa ja -ajoneuvoissa on nestekaasuhella, -lämmitin ja -jääkaappi.

- Käytännössä vaunuja lämmitetään sekä sähköllä että nestekaasulla. Sähkön käyttö ei aina ole mahdollista ja toisaalta nestekaasua käyttämällä vaunu lämpenee huomattavasti nopeammin kuin sähköllä, Piilonen sanoo.
Nestekaasun käyttö on turvallista, kunhan käyttää nestekaasua ja -laitteita oikein. Lisäksi tulee muistaa, että vaunuissa on helposti syttyviä materiaaleja, jolloin paloturvallisuudesta on entistä tärkeämpää huolehtia.

Karavaanarien omilla sivuilla muistutetaan erityisesti siitä, että kaasulaitetta käytettäessä tulee huolehtia siitä, että matkailuvaunun tai -ajoneuvon tuuletusaukot ovat esteettä auki eivätkä lumivallit ole estämässä ilmanvaihtoa.

- Useinkaan häiriötilanteet eivät johdu yksittäisestä laiteviasta, vaan useiden sattumien summasta, Piilonen toteaa kaasulaitteiden turvallisuudesta kysyttäessä. Hän pitääkin tärkeänä juuri riittävän ilmanvaihdon turvaamista ja siitä, että laitteet huolletaan ja puhdistetaan säännöllisesti.

Piilonen neuvoo karavaanareita tarkastuttamaan nestekaasulaitteistonsa valtuutetulla huoltoliikkeellä: huolto ja puhdistus sekä koeponnistus tulee tehdä joka vuosi, vain siten voi varmistua niiden turvallisuudesta.

- Luottakaa alan ammattilaisiin ja tutustukaa turvallisuusneuvoihimme, Piilonen muistuttaa.


Onko kaasu vaarallista?

Useimmat meistä ovat välttyneet nestekaasun aiheuttamilta vahingoilta. Lause "ei ole ennenkään tapahtunut mitään" ei kuitenkaan ole hyvä lähtökohta turvalliselle lomaviikonlopulle. Tilastot osoittavat, että kaasuonnettomuuksia tapahtuu vuosittain.
Turvallisuusinsinööri Seppo Huttunen Turvatekniikan keskuksesta huomauttaa, että jos nestekaasulaite vikaantuu tai siihen tulee toimintahäiriö, se saattaa aiheuttaa heti vaaratilanteen. Onnettomuuksia on sattunut muun muassa pienissä lomamökeissä, saunarakennuksissa ja erämaakämpissä. Onnettomuusriskiä ovat lisänneet vanhat, harvoin käytössä olevat laitteet. Jos laitetta ei ole huollettu tai puhdistettu pitkään aikaan, on vaarana epätäydellinen palaminen, joka synnyttää häkävaaran. Epätäydellistä palamista aiheuttaa myös huono ilmanvaihto. Palo- ja räjähdysvaara syntyy, jos laite tai asennus vuotaa kaasua, eikä kaasu pääse tuulettumaan pois. Vaarana on voimakas kaasupalo tai -räjähdys.

- Muista myös, että nestekaasulaitetta ei saa korjata itse. Kaikki varsinaiset huoltotyöt tulee jättää hyväksytyille asennus- ja huoltoliikkeille, Seppo Huttunen opastaa. Luettelo hyväksytyistä liikkeistä löytyy myös nettiosoitteesta www.tukes.fi.

- Onnettomuudet voidaan estää erityisesti asennoitumalla oikein ja huolehtimalla laitteiden käyttöturvallisuudesta. Palovaroitin on pakollinen myös mökillä. Häkävaroitin on hyvä turva, etenkin loma-asunnoissa, joissa yövytään harvoin.

Ohjeita kaasulaitteiden oikeasta käytöstä saa Turvatekniikan keskuksen oppaasta "Käytä nestekaasua oikein". Oppaassa on muun muassa tietoa kaasulaitteiden hankinnasta ja siitä, miten voit itse ennalta ehkäistä kaasuvuodon.


Estä onnettomuus

- Perehdy kaasulämmittimen käyttöohjeisiin
- Sytyttäessäsi laitetta tarkkaile liekkiä
- Älä jätä kaasulämmitintä valvomatta
- Säilytä laite pölyltä suojattuna: poltin pysyy puhtaana eikä häkävaaraa synny.
- Tarkasta letku ottaessasi laitteen käyttöön: taivuttele letkua ja tarkasta onko murtumakohtia.
- Asennuksen tiiviystarkastus: Sivele hieman saippualiuosta liitokseen. Avaa pulloventtiili ja tarkasta kupliiko liuos.
- Huolehdi riittävän palamisilman saannista esimerkiksi raitisilmaventtiilillä
- Muista palovaroitin ja ensisammutuslaitteet

lähde: www.tukes.fi


Nestekaasua käyttäessäsi

- Huolehdi aina, että pullokytkennän liitos on tiivis
- Moottorikaasupulloa ei koskaan saa kytkeä matkailuajoneuvon nestekaasulaitteisiin.
- Kun vaihdat pulloa, sulje aina pulloventtiili.
- Tarkastuta ja nestekaasulaitteet vähintään kerran vuodessa valtuutetulla huoltoliikkeellä. Näin saat käyttövarmuutta turvallisuuden lisäksi.
- Jos tunnet kaasun hajua, sulje pulloventtiili välittömästi. Älä sytytä valoja, sammuta avotulet välittömästi. Tuuleta perusteellisesti. Selvitä kaasuvuoto ja korjauta se välittömästi.
- Älä koskaan käytä kaasuliettä lämmitykseen, sillä se kuluttaa sisäilman happea.
- Nestekaasupullon pinnan lämpötila ei saa nousta yli + 40°C
- Älä koskaan kytke nestekaasulaitteisiin muita palavia kaasuja.
- Sulje aina pulloventtiilit, kun matkailuajoneuvoa ei käytetä.

lähde: www.karavaanarit.fi


Toimitus / Kuningaskuluttaja

  • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

    Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

    Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

  • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

    Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

    Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

  • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

    Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

    Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

  • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

    Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

    Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

  • Näin korjaat itse vetoketjun

    Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

    Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

  • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

    Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

    Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

  • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

    Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

    Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

    "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

    Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

  • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

    Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

    Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

  • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

    Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

    Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

  • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

    Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

    Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

  • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

    Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

  • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

    Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

    Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

  • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

    Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

    Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

  • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

    Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

    Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

  • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

    Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

    Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

  • Vanhaakin ruokaa voi syödä

    Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

    Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.