Hyppää pääsisältöön

Rotavirusrokotteen läpimurto lähellä

Rotaviruksen aiheuttamaa ripulitautia vastaan on kehitelty rokotteita jo vuosia ja nyt läpimurto on lähellä. Lasten ripulirokote saattaa tulla apteekkeihin jo ensi vuonna.

Rotavirusripuli sotkee perheiden ja päiväkotien elämää erityisesti keväisin. Pahimmillaan rotaviruksen aiheuttama ripuli voi olla lapselle hengenvaarallinen.

Rokotetutkimuksissa on ollut mukana neljän vuoden aikana kolmisenkymmentätuhatta suomalaisvauvaa ja tutkittavana on ollut kaksi rokotemerkkiä. Tutkimusvauvat ovat saaneet suun kautta annoksen rotavirusta tai lumerokotetta. Tutkimukset ovat nyt loppusuoralla ja ennakkotiedot ovat lupaavia. Rokotteiden teho on lähes sadan prosentin luokkaa sairaalahoitoa vaativissa ripulitapauksissa. Kaikissa tapauksissa, eli lievätkin taudit mukaan lukien, teho on yli 70 prosenttia.

– 70 prosenttia tarkoittaa siis 70 prosentin vähenemistä ripulipäivien määrässä tai ripuliulosteiden määrässä. Se on varsin merkittävä asia verrattuna siihen, että me parhailla hoidoilla pääsemme semmoiseen 30-40 prosenttiin hyvässä tapauksessa, selventää lastenlääkäri Samuli Ylitalo Tampereen yliopistosta.

Rokote markkinoille jo ensi vuonna?

Rokotusklinikoilla haastatellaan vielä tutkimusvauvojen vanhempia. Rohkeimpien arvioiden mukaan rokotteet saattavat tulla markkinoille jo ensi vuonna. Kyseessä olisi läpimurto, sillä rokotetutkimus on kokenut takapakkiakin. Yhdysvalloissa jouduttiin 90-luvun lopussa vetämään jo käyttöön ehtinyt rokote kokonaan markkinoilta pois, sillä rokotteella havaittiin olevan yhteys suolen-tuppeumatapauksiin. Suolentuppeumassa suoli kääntyy itsensä sisään eli tukkeutuu ja lapsi saattaa joutua leikkaukseen. Nyt tutkijat vakuuttavat rokotteiden olevan turvallisia.

– Näihin kahteen uuteen rokotteeseen tätä suolentuppeumariskiä ei ole millään tavalla liitetty. Sitä on ihan hakemalla haettu, onko riskiä vai ei, eikä mitään viitteitä riskistä ole. Lisäksi kansainvälinen asiantuntijaryhmä on koko ajan seurannut tutkimusta ja me olemme raportoineet heille. Sillä tavalla voidaan varmasti luottaa siihen, mitä on saatu aikaiseksi, vakuuttaa Samuli Ylitalo.

Maailmalla rotaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolee joka vuosi yli puoli miljoonaa lasta ja Suomessakin seitsemän tai kahdeksan lasta kymmenessä vuodessa. Yleisimmät oireet taudissa ovat oksentelu, ripuli ja kuume.

Ripulin aiheuttama kuivuminen on Suomessa merkittävin lasten sairaalahoidon syy. Aika näyttää, tuleeko rokote myös lasten rokotusohjelmaan.

Asiantuntija: SAMULI YLITALO, lastenlääkäri, Tampereen yliopisto

Toimittaja: SUSANNA EKFORS

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 22.12.2015