Hyppää pääsisältöön

Voice massage -terapia tasapainottaa hyvän äänen ja hengityksen avulla

Hengitys on ihmisen elämälle välttämätöntä. Jokainen meistä hengittää kaiken aikaa, emmekä useinkaan ajattele, että hengityksessämme voisi olla jotain vikaa. Kuitenkin moni kamppailee hengityksen ongelmien kanssa, joko tietoisena tai tietämättömänä asiasta.

Astmaatikot, keuhkosairauksista kärsivät ja uniapneapotilaat ovat selvillä sairaudestaan, mutta jos niskat jumittuvat tai ääni ei kestä tai puhuminen vaikeutuu, ei vaivan yhteys hengitykseen olekaan niin tuttua.

Ammattilaulajalle hengityslihaksiston tasapainoisen toiminnan turvaaminen on kaiken a ja o. Oopperalaulaja Tommi Hakala löysi avukseen voice massage -terapian jo kymmenisen vuotta sitten opiskeluaikanaan. Siitä lähtien terapian kehittäjä, hieroja ja lymfaterapeutti Leena Koskinen on hoitanut Tommin ääni-instrumenttia.

Äänentuoton tasapaino on hyvin herkkä asia, korostaa Tommi Hakala: Ei tarvita kuin yksi kiireellinen puhelu tai yksi huonotuulinen tilanne. Se tuntuu äänessä heti, jo puheäänessä, koska kroppa reagoi jännittymällä ja kiristymällä. Kun joku oikein säikähtää, hän menee ihan lukkoon, ja sehän kuuluu äänessä välittömästi. Kun kroppa jännittyy, elastinen, rauhallinen sisään-ulos-hengitys ei pääse enää tapahtumaan. Pitkäaikaiset jännitystilat tietysti moninkertaistavat ja jopa kroonistavat hengityksen ja äänen ongelmat.

Hukattua syvähengitystä hakemassa

Voice massage perustuu klassiseen hierontaan. Hengityslihaksistoa hoidetaan erilaisilla hierontaotteilla rauhallisin, selkein ja voimakkain liikkein. Keskeistä on pintaa syvemmällä olevien lihasten ja muun muassa kurkunpään alueen pienten lihasten hieronta, joihin missään muussa hierontamenetelmässä ei kajota. Myös kasvojen kymmenet pienet lihasparit käsitellään.

Leena Koskinen on kehittänyt menetelmäänsä 80-luvulta lähtien yhteistyössä lääketieteen ammattilaisten kanssa. Vaikka voice massage kytketään usein ammattilaulajien hoitoon ja on siinä osoittautunut tehokkaaksi, idea syntyi Leenan hoitaessa niska-hartia-ongelmista kärsivää toimistotyötä tekevää asiakasta.

Lihasten toiminnallinen tasapaino on tärkeä terveyden perusta kenelle tahansa, korostaa Leena Koskinen.

– Kun me synnytään terveinä, jokainen meistä saa luonnollisesti toimivan syvähengityksen. Mutta se vaan karkaa meiltä tänä päivänä. Tämä suorituspaineisuus ja kiire vaikuttavat, me läähätetään vähän liikaa. Kaikille haen luonnollisesti toimivaa syvähengitystä. Kyseessä voi olla oopperalaulaja kuten Tommin tapauksessa, mutta sama on kenen tahansa tietokoneen ääressä istuvan ihmisen tilanne.

– Aivan samaa toiminnallista lihastasapainotilaa minä haen. Jokainen vain käyttää sitä sitten eri tavalla kukin omaan tehtäväänsä, pankkityöhön, opettamiseen, esiintymiseen, urheilemiseen, laulamiseen, soittamiseen, myyntityöhön, asiakaspalveluun ja niin edelleen, Koskinen muistuttaa.

Lääkäreiden, ja muiden terapioiden apuna

Apulaisylilääkäri Mari Qvarnström Kuopion yliopistollisen sairaalan foniatrian poliklinikalta
sanoo kokemuksena pohjalta, että hengitystekniikka on yllättävän usein ääniongelmien taustalla. Kun hengitystä säädellään lihastyöllä, niin hyvin usein syy löytyy lihaksiston vääränlaisesta käytöstä.

– Voice massage -terapia ei ole mikään ihmehoito, mutta olen huomannut, että aika monet lääkäriryhmät lähettävät potilaita voice massage -hoitoon. Esimerkiksi keuhkolääkärit ja kirurgit ovat hoidattaneet tiettyjä kirurgisia tiloja, joitten seurauksena rintakehän toiminta on huomattavasti hankaloitunut. Ja puheterapeutit lähettävät välillä lihashuoltoa saamaan, jotta ääniterapiatyössä päästään taas sitten paremmin eteenpäin, toteaa Qvarnström

Tärkeä osa voice massagessa on hengityksen ohjaaminen oikeaan suuntaan sekä erilaisten lihasten rentoutta ja tasapainoa edistävien muiden harjoitusten tekeminen.

Voice massage -terapeutti ohjaa harjoitukset vastaanotolla, asiakas tekee niitä kotona ja aina välillä tilanne voidaan tarkastaa hoidon yhteydessä. Oopperalaulaja Tommi Hakala sanookin, ettei kyseessä ole mikään hokkus pokkus, että nyt pistetään kroppa kuntoon ja sitten laulat kuin Pavarotti. Itse on tajuttava tilansa ja tehtävä töitä. Voice massage antaa tavallaan uuden mahdollisuuden.

Lisätietoja:

http://www.voicemassage.com

Voice massage -terapeutti Leena Koskinen, Siilinjärvi, puh. 0500-670344

Voice massage -terapeutti Piia Oikarinen, Turku, puh. 040-5847332, sähköposti: oikarinen@nic.fi

Asiantuntijat:

LEENA KOSKINEN, voice massage -terapeutti

MARI QVARNSTRÖM, foniatrian erikoislääkäri, Kuopion yliopistollinen sairaala

Toimittaja: ULLA KORPELA