Hyppää pääsisältöön

Majava on metsän taitava arkkitehti

Euroopanmajava. Kuva: Pentti Kallinen/Yle.

Euroopanmajavakanta hävisi Suomesta lähes kokonaan liiallisen metsästyksen vuoksi. Sittemmin maahamme on istutettu uudelleen sekä euroopanmajavaa että kanadanmajavaa, joka tunnetaan nykyisin nimellä amerikanmajava.

Suomessa esiintyy kaksi majavalajia; euroopanmajava (Castor fiber) ja amerikanmajava eli kanadanmajava (Castor canadensis)

 • Majavat ovat puhtaasti kasvissyöjiä.
 • Ravinnoksi kelpaavat monet puuvartiset kasvit, suosituimpia ovat kuitenkin koivu ja haapa
 • Parhaimmillaan kolmisenkymmentä kiloa painava majava on Euroopan suurin jyrsijä

Ennen muinoin majavaa metsästettiin sen upean turkin takia. Runsaan metsästyksen vuoksi majavakannat harvenivat harvenemistaan ja vetäytyivät yhä kauemmaksi erämaihin. 1930-luvulla ryhdyttiin toimiin majavakannan palauttamiseksi; Suomeen tuotiin euroopanmajavia Norjasta ja kanadanmajavia Yhdysvalloista.

Kun kanadanmajavaa istutettiin Suomeen, sen ei vielä tiedetty olevan eri lajia euroopanmajavan kanssa. Kaksi lajia eivät koskaan risteytyneet keskenään, ja euroopanmajava on edelleen harvinainen.

Euroopanmajava on vaikea erottaa kanadanmajavasta

Kahden majavalajin erottaminen toisistaan on hyvin hankalaa. Lajit erottaa toisistaan ainoastaan suomuisen hännän koon ja muodon perusteella. Kanadanmajavalla on 15 cm leveä häntä ja se on takaosasta pyöreä. Euroopanmajavan häntä on 10 cm leveä ja kapenee kärkeen päin. Häntää ne käyttävät apunaan pesiään ja patojaan rakentaessaan ja tiivistäessään. Lisäksi majavat varoittavat lajikumppaneitaan uhkaavista vaaroista läiskäyttämällä hännällään vedenpintaa. 

Majavien padot ovat taidokkaita rakennelmia

Syksyisin majavien aktiivisuus lisääntyy niiden kerätessä talvivarastoja ja padotessa ojia vedenkorkeuden säätelemiseksi. Vaikka päällisin puolin näyttää siltä, että majavien luomat rakennelmat ovat vain sinne tänne pinottuja puita ja oksia, se ei pidä paikkaansa. Majavan asumukset ovat erittäin tarkasti tehtyjä. Talttamaisten hampaiden avulla majavat hankkivat ravintonsa ja rakennustavaransa.
Yhdyskunnissa elävä majava tekee pesänsä puista, oksista sekä mudasta. Sen pesä on suuri ja se kostuu useimmiten 2-3 osasta. Majavien padot ovat aiheuttaneet paikoin tuntuviakin vahinkoja, kun patoaltaiden vedenpinnan nousu on tuhonnut metsää. Kanadanmajavaa saa nykyisin metsästää koko Suomessa 20.8.-30.4., euroopanmajavaa vain riistanhoitopiirin luvalla.

Majava on arka eläin

Majavat liikkuvat ilta- ja yöaikaan. Ähtärin eläinpuistossa asustava majava viettää mielellään päivät pesän lämmössä, mutta lähtee ulos hämärän tullen. Vesi on majavan elementti ja vedessä sillä on harvoja vihollisia. Räpylämäiset takajalat ja litteä häntä kertovat majavan olevan taitava uimari. Häntä toimii paitsi melana, mutta myös peräsimenä. Pesän oviaukko on veden alla, joten sinne kuljetaan sukeltamalla.

Euroopanmajavia on Suomessa vain noin 1000 yksilöä, ja niistä suuri osa on keskittynyt Noormarkun-Pomarkun seudulle. Erityisesti Poosjärven rannoilla elää vahva euroopanmajavakanta.

Kanadanmajava. Kuva: Yle kuvapalvelu / Robesus Inc.

Kanadanmajava. Kuva: Yle kuvapalvelu / Robesus Inc. Kanadanmajava. Kuva: Yle kuvapalvelu / Robesus Inc.
Kanadanmajava. Kuva: Yle kuvapalvelu / Bold Stock.

Kanadanmajava. Kuva: Yle kuvapalvelu / Bold Stock.Kanadanmajava. Kuva: Yle kuvapalvelu / Bold Stock.
Majava poikki jyrsityn puun juurella. Kuva: Seppo Nykänen/Yle.

Majava poikki jyrsityn puun juurella. Kuva: Seppo Nykänen/Yle.Majava poikki jyrsityn puun juurella. Kuva: Seppo Nykänen/Yle.
Majavan työmaa. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Majavan työmaa. Kuva: Risto Salovaara/YleMajavan työmaa. Kuva: Risto Salovaara/Yle
Majavaemo ja poikanen. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Majavaemo ja poikanen. Kuva: Risto Salovaara/YleMajavaemo ja poikanen. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Poosjärvi

Näytä kartalla (Google)

Perustuu ohjelmaan: Ekolokero ja Luonto-Suomi

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

 • Valheenpaljastajan mediataitopaketti koululaisille ja opiskelijoille

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea

  Yle Oppiminen on koonnut 5.–6. luokille, 7.–9. luokille, lukioille ja ammattikouluille mediataitopaketit, joista saa 1–2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaalina on Valheenpaljastaja-video, jossa toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo verkossa esiintyvästä harhaanjohtamisesta ja valheista.

 • Juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin.

 • Avaruus

  Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

  Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

 • Elinympäristöt

  Millaisia lajeja elää suolla, millaisia taas metsässä?

  Millaisia lajeja elää suolla, millaisia taas metsässä? Näillä sivuilla voit katsella ja kuunnella ohjelmia suomalaisista metsä- ja suotyypeistä. Tutustu myös keväiseen saaristoon ja kaupunkiin elinympäristönä.

 • Hyönteiset ja muita selkärangattomia

  Tutustutaan suomalaisiin hyönteisiin.

  Tiesitkö, että muurahaiset pitävät kirvoja kotieläiminään? Entä montako jalkaa tuhatjalkaisella todellisuudessa on? Tutustu näihin ja moniin muihin Suomen luonnossa eläviin pikku ötököihin.

 • Kalat, matelijat ja sammakkoeläimet

  Suomessa elää kolme sammakkolajia

  Melkein kaikki suomalaiset tunnistavat ahvenen, mutta tiedätkö miltä näyttää nieriä tai kuha? Vakituisesti vesissämme uiskentelee noin 70 kalalajia, joista 20 lajia on kalastajan melko helppo saada pyydettyä. Suomessa elää vakinaisesti kolme sammakkolajia rupikonna, sammakko ja viitasammakko. Sammakkoeläimet ovat vaihtolämpöisiä ja ne tulevat toimeen sekä maalla että vedessä.

 • Linnut

  Tutustutaan suomalaisiin lintuihin.

  Mikä se oli, vilahti niin nopeasti? Millainen nokka, minkämuotoiset siivet, entä väritys? Lintuja on kaikkialla, tarkkaile niitä. Aina ei edes tarvitse tunnistaa lajia, kun voi päätellä paljon niiden elämästä ja elintavoista.

 • Luonnontieteet

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

 • Luontoa harrastamaan

  Suomen luonnosta voi nauttia monin tavoin.

  Suomessa edellytykset luonnon havainnointiin ja harrastamiseen ovat hyvät. Meillä on esimerkiksi laajat jokamiehenoikeudet, joista monissa maissa voi vain haaveilla.

 • Nisäkkäät

  Tutustutaan Suomen nisäkkäisiin.

  Tiesitkö että, hirvi oli vähällä kuolla Suomesta sukupuuttoon liiallisen metsästyksen takia? Tai piisamin olevan kotoisin Pohjois-Amerikasta. Oppimisen sivustolla tutustut näihin ja moniin muihin Suomen luonnossa eläviin nisäkkäisiin.

 • Solubiologia

  Kaikki elämä maapallolla muodostuu soluista.

  Kaikki elämä maapallolla muodostuu soluista. Pienimmät eliöt koostuvat vain yhdestä solusta. Ihmisen keho sisältää miljardeja soluja, jotka ovat erilaistuneet kudoksiksi. Solun toimintaa ohjaa sen tumasta löytyvät DNA-molekyylit. Geenit ovat DNA:n osia joiden perusteella solun työkalut ja rakennusaineet, proteiinit, valmistetaan.

 • Sää ja ilmasto

  Ilmaston ja sään havainnointi

  Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.

 • Yhteinen ympäristö

  Yhä useampi ympäristökysymys on maailmanlaajuinen.

  Yhä useampi ympäristöön liittyvä kysymys on maailmanlaajuinen. Myös vastuu maapallon tulevaisuudesta on kannettava yhdessä. Kuormitus tarkoittaa luonnonvarojen kuluttamista ja jätteen tuottamista. Kestävän kehityksen tavoitteleminen vaatii näiden molempien vähentämistä.