Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Halvallakin voi saada hyvän patjan

runkopatja (copyright YLE/videokuvaa)Runko- ja joustinpatjojen hinnat vaihtelevat kaupoissa muutamasta sadasta eurosta jopa tuhansiin euroihin. Kansainvälisen ICRT-testijärjestön tekemät mittaukset kuitenkin osoittavat, että halpa patja voi olla yhtä hyvä kuin kalliskin.

Patjatesti kansainvälisenä yhteistyönä

ICRT on eurooppalaisten kuluttajajärjestöjen ja viranomaisten yhteisyhtiö, joka testaa tuotteita puolueettomilla menetelmillä. Samat tavarat ovat kaupoissa ympäri Eurooppaa, joten testejäkin voidaan tehdä yhteisvoimin. Suomesta ICRT-yhteistyössä on mukana Kuluttajavirasto.

runkopatja (copyright YLE/videokuvaa)Patjatesti teetettiin pohjoismaisin voimin. Kuluttajavirasto osti Suomesta testiin neljä patjaa, muut viisitoista testipatjaa ostettiin Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta. Patjat lähetettiin testattavaksi saksalaiseen, patjatesteihin erikoistuneeseen laboratorioon.

Testissä oli mukana joustinpatjoja, runkopatjoja, vaahtomuovipatjoja ja kaksi jenkkisänkyä. Testipatjat olivat kaikki 90 senttiä leveitä, paitsi jenkkisängyt 180 cm.

Joustinpatjoista testissä olivat mukana Wonderland Symfoni (664 €), Jensen Royal (690 €), AskoHelmi T (575 €), Sultan Hasselbäck (259 €), Familon Duo (357 €) ja Svane Classic 378 €.

Runkopatjoista testattiin Hestens Excel (1920 €), Jensen Royal (876 €), Sultan Svandal (289 €), Asko Helmi T (785 €), Dux 1001 (1504 €), Svane Classic (547 €) ja Familon Duo (419 €).

Jenkkisänkyjä oli testissä kaksi, Jensen Royal (2383 €) ja Svane Classic (1263 €).

Myös jousettomia patjoja testattiin. Mukana olivat Sultan Forsbacka (179 €), Dreamzone Gold F30 (279 €), Sultan Forestad (109 €) ja Tempur Kombi (1195 €).

Patjojen hintatiedot Kuningaskuluttaja kokosi pääkaupunkiseudun kaupoista. Hinnat vaihtelevat muutamasta sadasta eurosta jopa pariin tuhanteen euroon. Testissä selvitettiinkin, kuinka paljon niillä on laatueroja.

Tasaisia testituloksia

Patjoista mitattiin niiden hengittävyyttä, lämmönjohtokykyä, nukkujan painon jakautumista patjalla, patjan keholle antamaa tukea sekä kulutuskestävyyttä. Arvosanat vaihtelivat välillä 1 (huono) -5 (erittäin hyvä). Lopuksi kullekin patjalle laskettiin kokonaisarvosana.

runkopatja (copyright YLE/videokuvaa)Hengittävä patja johtaa ulos liian kosteuden ja takaa sen, että nukkuja ei hikoile yöllä. Hyvin lämpöä johtava patja taas pitää lämmön vuoteessa tasaisena, niin että nukkuja ei palele eikä paistu. Näitä ominaisuuksia testattiin laboratorio-olosuhteissa, joissa matkittiin ihmisen kehon lämpöä ja kosteutta.

Testimittauksissa kaikki patjat saivat lämmönjohtokyvystä ja hengittävyydestä vähintään tyydyttävän arvosanan. Arvosanat vaihtelivat 3-4,5 pisteeseen.

Myös patjan keholle antamaa tukea testaava mittaus tuotti eri patjoille melko samanlaiset tulokset.

Joustinpatjat

tuote Hengittävyys Lämmönjohtokyky Tuki keholle
Wonderland Symfoni 3,5 3,5 3,5
Jensen Royal 3,5 3,5 3,5
Asko Helmi T 3,5 4 3,5
Sultan Hasselbäck 3 4 3,5
Familon Duo 3,5 3,5 3,5
Svane Classic 3,5 3,5 3,5

Runkopatjat

tuote Hengittävyys Lämmönjohtokyky Tuki keholle
Hestens Excel 4 3 3,5
Jensen Royal 3,5 3,5 3,5
Sultan Svandal 3 4 3,5
Asko Helmi T 3 4 3
Dux 1001 3,5 3 3,5
Svane Classic 4 3 3,5
Familon Duo 3,5 3 3,5

Jenkkisängyt

tuote Hengittävyys Lämmönjohtokyky Tuki keholle
Jensen Royal 3,5 4 3,5
Svane Classic 3,5 3,5 3,5
Asko Helmi T 3,5 3 3,5

Jousettomat patjat

tuote Hengittävyys Lämmönjohtokyky Tuki keholle
Sultan Forsbacka 4,5 3,5 3,5
Dreamzone Gold F30 3 4 3,5
Sultan Forestad 3,5 4 3,5
Tempur Kombi 3,5 4,5 3,5

runkopatja (copyright YLE/videokuvaa)Kulutuskestävyyttä mittaavassa testissä patjojen yli ajeltiin 140 kilon painoisella telalla noin 30 tuntia, mikä vastaa kymmenen vuoden käyttöä. Yksikään patja ei mennyt testissä käyttökelvottomaksi, vaikka vaahtomuoviosissa tulikin näkyviin kulutustestin aiheuttamia vaurioita. Käyttöä ne eivät kuitenkaan haittaa, joten kaikkien patjojen voi sanoa kestävän käytössä vähintään 10 vuotta.

Vakaudessa suuria eroja

runkopatja (copyright YLE/videokuvaa)Suurimmat erot patjojen välillä syntyivät vakautta ja vaimennuskykyä mittaavassa testissä. Siinä patjalle pudotettiin 17,5 kiloa painava esine 30 cm korkeudelta ja laskettiin sen jälkeen heilahdusten lukumäärä, taajuus ja laajuus.

Tässä testissä patjojen saamat arvosanat vaihtelivat huonosta (1) erittäin hyvään (5). Vaahtomuovipatjat olivat kaikki erittäin vakaita. Joustin- ja runkopatjoista parhaita arvosanoja saivat pussijousilla varustetut patjat.

Joustinpatjat

patjamalli Vakaus ja vaimennuskyky
Wonderland Symfoni 4
Jensen Royal 3
Asko Helmi T 5
Sultan Hasselbäck 5
Familon Duo 3
Svane Classic 1

Runkopatjat

patjamalli Vakaus ja vaimennuskyky
Hestens Excel 4
Jensen Royal 3
Sultan Svandal 3
Asko Helmi T 4
Dux 1001 1
Svane Classic 1
Familon Duo 1

Jenkkisängyt

patjamalli Vakaus ja vaimennuskyky
Jensen Royal 3
Svane Classic 1

Jousettomat patjat

patjamalli Vakaus ja vaimennuskyky
Sultan Forsbacka 3,5
Dreamzone Gold F30 3,5
Sultan Forestad 3,5
Tempur Kombi 3,5

Hinnat vaihtelevat enemmän kuin laatu

runkopatja (copyright YLE/videokuvaa)Pääkaupunkiseudun kaupoista kerättyjen hintatietojen perusteella joustinpatjojen hinnat vaihtelevat noin 300 eurosta 1200 euroon ja runkopatjojen hinnat 300 eurosta lähes 2000 euroon.

Testin yhteispisteistä käy kuitenkin ilmi, että eri hintaiset patjat ovat teknisiltä ominaisuuksiltaan hyvin samanarvoisia. Runkopatjojen sarjassa viisi parasta patjaa sai saman arvosanan 3,5. Tässä joukossa oli niin testin kallein kuin edullisinkin patja. Myös joustinpatjoissa testitulokset olivat hyvin tasaiset.

Itselle sopivan patjan voi siis kokeilemalla löytää yhtä hyvin edullisten kuin kalliimpienkin mallien joukosta.

Testin lopputulos

Tuote Hinta Kokonaisarvosana
Joustinpatjat
Wonderland Symfoni 664 € 4
Jensen Royal 690 € 4
Asko Helmi T 575 € 3,5
Sultan Hasselbäck 259 € 3,5
Familon Duo 357 € 3,5
Svane Classic 378 € 3
Runkopatjat
Hestens Excel 1920 € 3,5
Jensen Royal 876 € 3,5
Sultan Svandal 289 € 3,5
Asko Helmi T 785 € 3,5
Dux 1001 1504 € 3,5
Svane Classic 547 € 3
Familon Duo 419 € 3
Jenkkisängyt
Jensen Royal 2383 € 3,5
Svane Classic 1263 € 3
Jousettomat patjat
Sultan Forsbacka 179 € 4
Dreamzone Gold F30 279 € 3,5
Sultan Forestad 109 € 3
Tempur Kombi 1195 € 3
Svane Classic 1263 € 3
Svane Classic 1263 € 3
Svane Classic 1263 € 3

Virpi Väisänen / TV1 Kuningaskuluttaja

Lähde: Kuluttaja-lehti 7/2006

Lisätietoja:
http://www.kuluttajalehti.fi

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.